懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家6個月了,請問幾時要去胎毒,和吃什麼飲什麼才有幫助呢?

大宅

唔知點解我飲完第一劑腐竹雞蛋糖水之後就生濕疹, 有冇媽咪同我一樣情況, 之前一直都好地地.
咁我仲應唔應該去胎毒呀.

大宅

我有个朋友距系琳生前一个星期每日食兩至三個龜令高,距個BB出世個時超白又滑

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

臨生前一個月,我老公都要我毎星期食一次龜苓膏啊!
我媽媽就煮咗2-3次白蓮鬚(8個月後);
而我就胎到7個月大時,毎隔幾日就食西瓜了!
之後,囡囡出世後皮膚都唔錯喎!

大宅

我食過一次白蓮鬚,飲完作悶同頭暈,之后冇再飲..腐竹雞旦就飲過2次,OK...其他冇食,BB出世都OK,唔見有胎毒,可能係可駄住佢時食野唔算好雜,辣,熱氣少食,蝦只係食過1,2次; 蟹完全唔食,咖喱都冇食...我諗有用...同埋餵人奶時自己就更加要戒口...

大宅

請問sunggie,餵人奶要戎什麼口呀?

原帖由 sunggie 於 09-3-8 10:09 發表
我食過一次白蓮鬚,飲完作悶同頭暈,之后冇再飲..腐竹雞旦就飲過2次,OK...其他冇食,BB出世都OK,唔見有胎毒,可能係可駄住佢時食野唔算好雜,辣,熱氣少食,蝦只係食過1,2次; 蟹完全唔食,咖喱都冇食...我諗有用...同埋餵人 ...

大宅

如果想去胎毒需要最少懷孕第八個月先食清胎毒的食物。胎毒是媽媽懷孕時在身體積聚的有害物質。媽媽必須去胎毒,避免BB日後先發出來。如果想清胎毒,芳姐建議你可以嘗試飲云苓白朮扁豆衣湯,每一個月飲兩次,有助去濕排毒的功效。希望可以幫到你。

芳姐
原帖由 dumbo0620 於 09-3-6 23:53 發表
我而家6個月了,請問幾時要去胎毒,和吃什麼飲什麼才有幫助呢?
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

芳姐吾該哂!云苓白朮扁豆衣湯是否在藥房有得買嫁?

原帖由 芳姐 於 09-3-16 13:55 發表
如果想去胎毒需要最少懷孕第八個月先食清胎毒的食物。胎毒是媽媽懷孕時在身體積聚的有害物質。媽媽必須去胎毒,避免BB日後先發出來。如果想清胎毒,芳姐建議你可以嘗試飲云苓白朮扁豆衣湯,每一個月飲兩次,有助去濕排毒的功 ...

複式洋房

咁28week係咪可以開始食西瓜?飲竹蔗水?

大宅

o甘可唔可以食龜苓膏嗎? 我過幾日就足八個月啦? 另外想請教芳姐..云苓白朮扁豆衣湯係咪係藥房叫人執就可以, 要加肉煲嗎?同煲幾奈?

大宅

芳姐, 如淨用云苓白朮煲水得唔得? 亞媽平時咁
煲俾屋企人飲話係去濕.

原帖由 芳姐 於 09-3-16 13:55 發表
如果想去胎毒需要最少懷孕第八個月先食清胎毒的食物。胎毒是媽媽懷孕時在身體積聚的有害物質。媽媽必須去胎毒,避免BB日後先發出來。如果想清胎毒,芳姐建議你可以嘗試飲云苓白朮扁豆衣湯,每一個月飲兩次,有助去濕排毒的功 ...

大宅

幾多個月先可以飲腐竹雞旦湯水呢?

大宅

關於竹蔗水的問題,芳姐建議你最多每星期飲一次,但避免進食過量,因為過量會有機會使BB氣管敏感。至於西瓜方面,西瓜比較寒涼。故此,芳姐建議你最多每星期進食少量,避免有機會出現小產的情況,希望幫到你啦。

芳姐

原帖由 wing2006wing 於 09-3-16 21:58 發表
咁28week係咪可以開始食西瓜?飲竹蔗水?
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

其實通常懷孕進入第七個月,便可以開始進食腐竹雞旦湯水。芳姐建議你每月可以進食兩次,有助去胎毒。不過避免進食過量,因為進食過量會有機會患上妊娠糖尿。希望幫到你啦。
芳姐

原帖由 carrie0106 於 09-3-17 21:12 發表
幾多個月先可以飲腐竹雞旦湯水呢?

大宅

其實懷孕第八個月便可以食芝麻糊、龜苓膏等去胎毒食物,但每星期最多只可以進食1次,並且要分開不同時間進食,因為過量會有機會使BB氣管敏感。
此外,云苓白朮扁豆衣湯可以到藥房購買。云苓白朮扁豆衣湯有兩種食法:第一種,芳姐建議你嘗試加入瘦肉,首先以中火煲約十分鐘,再轉為慢火煲約1小時20分鐘,加鹽作調味,便可享用。第二種,媽媽不想太過繁複,芳姐建議你可以煲水飲用,煲約1小時30分鐘便可。兩種方法都有效,希望可以幫到你。
芳姐
原帖由 rc209 於 09-3-17 02:26 發表
o甘可唔可以食龜苓膏嗎? 我過幾日就足八個月啦? 另外想請教芳姐..云苓白朮扁豆衣湯係咪係藥房叫人執就可以, 要加肉煲嗎?同煲幾奈?

大宅

其實云苓白朮扁豆衣湯煲水飲用亦可,大慨煲約1小時30分鐘便可,希望可以幫到你。

芳姐

原帖由 PamelaLi0399 於 09-3-17 21:07 發表
芳姐, 如淨用云苓白朮煲水得唔得? 亞媽平時咁
煲俾屋企人飲話係去濕.

大宅

其實你可以嘗試到藥房購買。希望可以幫到你。

芳姐

原帖由 dumbo0620 於 09-3-16 20:50 發表
芳姐吾該哂!云苓白朮扁豆衣湯是否在藥房有得買嫁?

大宅

腐竹蛋好似唔係清胎毒架..
如果要清胎毒可以飲老黃瓜湯同白蓮鬚

原帖由 sunnygal 於 09-3-7 16:42 發表
唔知點解我飲完第一劑腐竹雞蛋糖水之後就生濕疹, 有冇媽咪同我一樣情況, 之前一直都好地地.
咁我仲應唔應該去胎毒呀.

複式洋房

我昨天中午飲左一次白連so...點知我老公買左龜0膠比我..夜晚我又飲一次龜0膠,咁會對bb有影響嗎?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至