想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Whoiling 的帖子

你好。每個人概身體狀況唔同用概方案都唔同,價錢同時間就好難講。
我見過有人打10日針就可以取卵了。

我打足28日針!

雙人體檢費:7000(如果你有做過體檢只用帶報告去,可以鏗返。我其實系香港有驗血果d,無帶過黎。)

打針:10000
B超:87蚊一次,成個過程可能做左10次,計1000蚊啦。
取卵:5600
養囊:3500
冷凍費:1200+管子200一個+冷凍費110一月

大概計算一下:做一次3萬人仔。
跟住我仲要做宮腹腔鏡,14000左右。可以保險公司賠。

安全衛生,而且服務比香港好。香港見醫生要預約,一等就大半個月。要做檢查又要等,然後又系大半個月,做完檢查羅報告依然都系等。我系好無耐性!因為我有卑錢噶,我唔系睇政府,你都要我等甘耐。

大宅

naobabee 發表於 18-1-27 18:20
回覆 Sodacream 的帖子

系吖?終於都穩到個伴了。你睇邊個醫生噶?你系邊個方案?

我睇胡醫生啊
用微刺激
你呢

大宅

naobabee 發表於 18-1-27 18:38

你好。每個人概身體狀況唔同用概方案都唔同,價錢同時間就好難講。

點解要打足28日針,平時我見人都是打8-12日針谷卵

複式洋房

回覆 joeylylee 的帖子

你好,一次成功概話都系3萬。
打針1萬(有國產針價錢平一半可以要求)。取卵5600,人工週期移植6000,養囊3500(可以不養)

跟住就系七七八八概檢查費。保胎階段又要食藥,塞藥,一路都要錢。幾十,幾百甘,加加埋埋都大幾千啦。

如果一次移植唔成功,再移一次又要6000.如果你無曬胚胎了,又要重新打針,又要取卵了。一次,二次,三次……重複洗錢就貴啦。

如果要我取第二次卵,我就唔做了,返香港做政府,已經排到19年了。

當然自己一定要有信心,同埋開始做試管呢段期間,自己一定要好好調節生活作息時間,早訓早期,飲食方面都要多d營養。補充蛋白質,多飲水,豆漿,牛奶,蛋白粉,做下適量運動。爬山,慢跑,都可以。唔好飲凍野,注意保暖,唔好感冒。
卵巢艾灸,艾葉熱水浸腳,都可以暖宮。bb鐘意溫暖概子宮。著床容易成功!

複式洋房

睇卵巢功能好概話會系我呢個方案,叫做常規長。一般呢個方案取概卵都有20粒左右。譬如我,可能同打進口針,又加上我呢段期間 經常飲魚湯,食蝦,豬腳,紅糖水蛋花湯,又做艾灸暖宮,每晚都艾葉浸腳,所以我打針前得10個基礎卵泡,取卵取到39粒!而且優質卵泡高達30粒,最後養成20粒優質囊胚!d人話破左中山記錄。取卵后我系醫院住左三日院,搞到個個都識我。太誇張了。。。

複式洋房

微刺激系比我短時間,打10日針就可以取卵了。你取左幾多?有無養囊胡醫生系主任醫師。好多人睇佢噶。我睇莫醫生。
不過胡醫生已經放大假啦。移植聽講都分卑李醫生?定系張醫生。
有好多媽媽都會選擇等胡醫生返黎先移植哦。

別墅

naobabee 發表於 18-1-27 18:59
回覆 joeylylee 的帖子

你好,一次成功概話都系3萬。

唔該曬你丫,因為我啱啱十二月先寫紙排公家 ivf,我應該要等到2021年先有得做(emoji)(emoji)所以我都想試一次先,但香港做真係太貴

大宅

naobabee 發表於 18-1-27 19:09

微刺激系比我短時間,打10日針就可以取卵了。你取左幾多?有無養囊胡醫生系主任醫 ...

我唔等佢翻喇 好似係張醫生呀
有得放就得喇 唔想再等
莫醫生都好犀利啊
我抽左7粒卵咋
不過7粒都受精 有6粒係優質
醫生話留兩粒凍胚
其餘5粒攞去養囊
結果全部養囊都成功左

大宅

naobabee 發表於 18-1-25 20:06
hello,大家好。我叫阿穎,今年31歲,(老公37y)于2017年12月分開始我概試管之路。宜家進行到取完卵 ...

你覺得在大陸做有冇濫收費嗎?

之前同朋友分享在大陸的医院好鍾意叫你check 好多野,又係吾係都打滴滴.
所以一直吾敢上大陸見医生.

禁止訪問

複式洋房

naobabee 發表於 18-1-26 13:23
第七步:取卵
1月16日 朝早8點半,我同先生帶上香港身份證(唔系回鄉卡)去一樓前台預約, ...

報到,我都係喺深圳中山泌尿科做試管架,岩岩1月30日放左胎,而家等緊結果中,你幾時放胎吖?好羨慕吖,可以一次就抽到咁多卵,仲要大部分都靚

大宅

cheungkiukiu410 發表於 18-2-6 21:06
報到,我都係喺深圳中山泌尿科做試管架,岩岩1月30日放左胎,而家等緊結果中,你幾時放胎吖?好羨慕吖,可 ...

見你其他post 知你bingo 左 恭喜你吖
想請問你睇邊個醫生吖?

複式洋房

fairymeow 發表於 18-2-22 11:12
見你其他post 知你bingo 左 恭喜你吖
想請問你睇邊個醫生吖?

多謝妳吖!我搵中山徐醫生做架,你都喺中山做ivf?

大宅

naobabee 發表於 18-1-27 19:06

睇卵巢功能好概話會系我呢個方案,叫做常規長。一般呢個方案取概卵都有20粒左右。譬 ...

谷得太多會吾會吾好的?

大宅

cheungkiukiu410 發表於 18-2-22 12:49
多謝妳吖!我搵中山徐醫生做架,你都喺中山做ivf?

我檢查完,等報告中
你係用咩方案架?

複式洋房

fairymeow 發表於 18-2-22 15:50
我檢查完,等報告中
你係用咩方案架?

加油吖!
我用微刺激方案吖

複式洋房

hello 咁多位大家好!
好耐無黎報到啦。咁依家同大家匯報下我近況

依家我有左一個bb,7周+ 已有胎心+胎芽

我再重新整理下:

我係17年12月去深圳中山醫院建檔、體檢、卵泡監測、揀方案(常規長)、打針(降調+促排)連打28日。

18年1月抽卵(39個,配32個,最後養成20個一級囊胚)
18年2月宮腹腔鏡(結紮輸卵管、子宮肌瘤、盆腔粘連、卵巢交界性腫瘤)

休息三個月後複查卵巢情況

18年6月進自然週期後移植第一次一粒頂級囊胚,無著床,失敗告終。

休息一個月重新調整,內容如下:
1、每日艾草+乾薑+花椒煲滾水後 以適當概溫度浸腳
2、每日適量運動。

複式洋房

3、中山醫院二樓有中醫館,掛號王竹然醫生。幫我開中藥調理身體,睡眠、同精神質量。每日早晚飲。
又開生薑艾灸幫我做肚 同背。每次一粒鐘。仲有電療。粘在腹部和大腿的穴位,增強血液流通的作用。每次半個鐘。五日做一次。我做到移植當天早上。
4、一定要保持心情開朗!唔好成日唸住會唔會失敗?唔好嬲老公同屋企人無時間陪自己。
5、移植後每日食西柚同葡萄

18年8月進自然週期卵泡排出後9月10號移植。
第五日開始乳房脹痛直至今日
第七日早上驗尿測到灰色線
第八日驗尿明顯雙槓
第十二日去醫院抽血開獎 學值600幾

10月9日 返院做一超 驗到已有胎心,孕囊20mm,胎芽5mm

複式洋房

一週後返院二超 孕囊40mm,胚芽12mm
跟住落黎兩個禮拜後返院三超。我都唔係幾想去了。就直接係香港book產檢了。

我移植後到開獎住深圳家庭旅館。160一日 包三餐。移植前兩日我無洗頭同沖涼 (有洗下身)
移植當日就落街散步 、行街。慢慢行無問題噶。

有試過傷風鼻塞同咳。買橙返來蒸熟食。一日一個。三日就好了。

移植後早晚食兩粒醫院開概孕銅片。同塞藥。我用香港藥房買概婦安酮,無幾耐就痾肚。

移植後第二十日底褲上有小小咖啡色分泌物,醫生話係子宮積液,只要不是鮮紅色同好大量就唔洗緊張。過後幾日又見咖啡色,於是挺左塞藥,改打針(黃體酮)每日一針。

複式洋房

一超後同醫院買雪諾酮返香港每日早上塞。79幾一隻。因為香港搵唔到打針概診所 。

bb著床後少左去行街,但會適量散步。之後每日早上6點幾就開始餓 同埋15:30後都肚餓 以前我唔食下午茶噶
同埋勁想食辣野同冰凍野。
暫時無任何孕反想嘔概感覺。只有早上波痛醒。

依家中山好多都加價了。b超、抽卵、冷凍費等等都好貴了。雖然係專做試管概私家醫院。但每個階段都要照好多次b超真係好麻煩。變相收費掛。

建議想慳錢做試管概姊妹可以試下深圳福強路婦幼保健院。都係國家政府醫院 收費無咁貴,成功率都幾高,無咁麻煩。

首頁

尾頁

跳至