興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

集合各位寶貴既意見後我終於買左部canon 450d kit set啦!(喺豐X買左)
豐x電器買$5280,跟兩粒原廠電,8G咭,腳架,相機袋,保護貼,贈品,仲有百佳易賞錢積分儲,加合共3年保養$648(其實我都唔係好知應唔應該加入648做保養?因為CANON本身都有兩年保養,但係個SALES同我講CANON做既保養唔包人為損壞喎,請問大家知唔知CANON果兩年保養係點架?)所以都加左$648做保養.

國X電器就平D,$5080,送8G咭,兩粒電,不過一粒唔係原廠電,其他都一樣,同埋無得儲易賞錢分,

子爵府

畀面勳章

原帖由 deyond 於 09-3-7 00:05 發表
集合各位寶貴既意見後我終於買左部canon 450d kit set啦!(喺豐X買左)
豐x電器買$5280,跟兩粒原廠電,8G咭,腳架,相機袋,保護貼,贈品,仲有百佳易賞錢積分儲,加合共3年保養$648(其實我都唔係好知應唔應該加入648做保養? ...

邊間豐x?我都想買...

複式洋房

原帖由 rain621 於 09-3-7 09:13 發表

邊間豐x?我都想買...

喺荃灣豐x買架...

伯爵府

送兩個原廠電??? 你係幾時買呀, 是3月5日還是6日呀, 我要問一問我個間個sales點解只比一個原廠一個不是原廠的我呀!

原帖由 deyond 於 09-3-7 00:05 發表
豐x電器買$5280,跟兩粒原廠電,8G咭,腳架,相機袋,保護貼,贈品,仲有百佳易賞錢積分儲,加合共3年保養$648(其實我都唔係好知應唔應該加入648做保養? ...

複式洋房

原帖由 Bellemami 於 09-3-7 16:22 發表
送兩個原廠電??? 你係幾時買呀, 是3月5日還是6日呀, 我要問一問我個間個sales點解只比一個原廠一個不是原廠的我呀!

我係3月6日買架...你幾時買呀?

複式洋房

多謝各位的意見...我都買了 450D.... 豐宅$5,280
2粒原装电,, 但得4G card 咩..

昨晚回來已經勁映.. 今朝又同個女去咗 park...
very happy happy...

D相好靚, 又快.. 以前DC 冇得 flight.....

happy happy...

不過50mm f1.8 加咗價..要$$720.00!!!

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 Jeco 於 09-3-17 12:47 發表
我想問背光既話, 應該點SET呀?

幾個方法都OK :

1. 用點測光測臉部光
2. 加 EV
3. 用閃光燈補光

大宅

我都買咗450D lu...
好開心,不過未識得用,只係用個P 制,
但就已經影到我想要嘅野.
本來阿仔無咩笑嘅相,
一晚之間,就多咗好多張喇....開心c...

大宅

咩係點測光測臉部光?
點用?
原帖由 chloepapa 於 09-3-17 14:37 發表

幾個方法都OK :

1. 用點測光測臉部光
2. 加 EV
3. 用閃光燈補光

版主

原帖由 ssiu777 於 09-3-17 15:00 發表
咩係點測光測臉部光?
點用?

要睇返本USER MANUAL (我無450D, 答唔到你邊頁)
有講用唔同測光mode
用av (光圈先決) / TV (快門先決) mode 去影 (唔好用預設場景mode

如果係用p mode, 手動按出機頂閃光燈來補下光

禁止訪問

版主

去到iso 1600, 感光度高左, 自然吸多左現場光(飲宴多數係黃光), 張相多數黃晒
下次開flash, iso set 去 800 or 樓下, 會無咁黃, 亦可凝結到D 人的戶影象, 唔會矇左
(開flash, 用手按機身個掣, 我無450D, 唔知係邊度, 不過一定有, 睇下說明書一定有講)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Jeco 於 09-3-24 11:42 發表
唉! 依排有幾次飲宴,帶部相機出去都唔係咁識用,影到好模、又黃!!!
我係用AV mode, 將光圈較4-5;ISO 較去1600先無咁易有鬼影,我應該點呢?
點樣先可以將個閃光燈彈黎架?
自拍時點解只係得2秒既? 有無得較耐啲架?
請多多指教! ...

你睇下閃光燈左下邊係咪有個閃電圖案,手動"自己按一下就可以開閃光燈.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

我部450D,一直用P MODE影都好地地.
點知比我朋友SET完,唔知攪過D咩,
用P MODE/AV影阿仔,好多張都爆晒光...
唔知點好,好唔開心,自己又唔識SET番...點算好.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢可能搞過你既曝光補償, 你睇睇係咪, 如果係就將佢 set 番去 0 就得

原帖由 ssiu777 於 09-3-24 16:36 發表
我部450D,一直用P MODE影都好地地.
點知比我朋友SET完,唔知攪過D咩,
用P MODE/AV影阿仔,好多張都爆晒光...
唔知點好,好唔開心,自己又唔識SET番...點算好.....

大宅

請問 DC 的影像比例係 4:3, right?
咁 DSRL 係 3:2?
用 DC 可以揀 16:9, 咁 DSRL / 450d 有冇得揀?
Thanks.

版主

sony DSLR 有 16:9 mode, 不過佢粒感光體都係 4:3,
而 16:9 係改出來, 唔係原生 16:9 cmos

(其實好多時可以自己用軟件去改 4:3 的相做16:9 )

複式洋房

你加多幾百蚊買枝大光圈鏡,問個sales教埋你set 白平衡,就有正正正相架啦.

大宅

chloepapa ,
Thank you. 咁用 software 做啦.

首頁

尾頁

跳至