興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

canon 的外閃, 可以買 canon 原廠 430EX II, 二千左右

另外, 50mm f1.8, around $700 左右
相差不多, 有d 貴幾十only

九龍, 去旺角電腦中心的dc-career 睇睇
或者星際城市的 dcfever, digital-city ....check check

香港的, 去灣仔298 的 dc-career; 中環士丹利街美麗華; 中環機利文新街的"好世界" 睇睇

check 鏡, 都係拎上手, 向光的地方照, 睇下支鏡多唔多塵 (塵就一定有, 只差在多定少), mount 上機試影, 好簡單

伯爵府

支50.8, 好多地方都斷了貨, 我上次在豐x找到兩支都唔惦, d塵好似滿天星咁, 都要702元一支, x原, 百老x都係咁, 後來我去jusco 的canon counter訂了一支回來, 在2號20號買有九五折, 折後都是715元, 但起碼真的是全新沒有人開過, 再找個Friend幫我check鏡, 發現一粒塵都無, 好開心呀, 我寧願比多1x元, 可以買支無塵鏡呀!

原帖由 happybaby07 於 09-4-2 13:59 發表
chloepapa

好多謝您所有意見....
我有問題...
1) 想買外罝 flash ..因為怕傷bb 眼..我都是450D
有咩推介..原廠//or sigma...???
$$??

2) 50mm 1.8 在哪里比較平.. 怎样試鏡呢??

thank you@@

...

大宅

請問....
450D 在室內開閃光影相, 覺得張相太光太白, 是什麼原因, 要調較什麼嗎?
有時覺得d色太 pale , 唔夠鮮艷, 可以點做呢?
Thank you!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 jovyw 於 09-4-4 23:45 發表
請問....
450D 在室內開閃光影相, 覺得張相太光太白, 是什麼原因, 要調較什麼嗎?
有時覺得d色太 pale , 唔夠鮮艷, 可以點做呢?
Thank you!

用咩mode, setting 係咩 ?
光圈 ? 快門 ? iso ??
無相好難講wow
如果pale 左d, 可以在setting 內加返d contrast

大宅

BK Milk勳章

我今日去了南蓮園池影了二百幾張相當試機,揀來這幾張給各位賜教! 唔好笑我呀!

在此多謝Chloepapa教我用這些相框軟件,好鍾意D效果呀!唔該哂!

大宅

點加 EV, 個FUNCTION 制點用? THANKS !

男爵府

我1月個時專登買左部450D黎慶祝亞仔2歲生日影相, 但因為唔識玩, 到目前為止, 只正式影過一次相咋, 依傢6月會同佢去台灣旅行會帶埋去影相, 但都仲未識玩一點算呀, 同埋我又要湊兩個小朋友, 噢, 天呀~~~~~~~
我要求唔高, 只想亞仔咱黎咱去O既時候都影到佢清清楚楚咋

首頁

尾頁

跳至