意見反饋
義工

自由講場 今日: 1647|主題: 1009534

男主外, 女主內, 根深柢固 !

子爵府

國民生產總值:10558

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

今早睇新聞, 有上述的報導.

朋友的C6半年前被公司裁員, 加上身體不太好及學歷不高, 所以找工作很困難, 依家朋友出外打工賺錢養家, C6就負責湊女, 教功課, 買餸煮飯, 2公婆的工作調轉做. (註: 我朋友有澳洲某大學的學士學位, 現在人工都OK, 但聽她說過年後, 公司生意少了80%)

我聽了後, 感覺怪怪地, 雖然她C6好好, 但總覺得都是男主外, 女主內好啲 (意即指老婆份糧用來幫補下家計, 不是直接用來當家), 我思想係咪太保守? 同埋最主要, 會遭受好多三姑六婆 " 白眼 ", 你地點睇呢 ?

珍珠宮

國民生產總值:32758

畀面勳章

無所謂la,都要睇當時既情況係點既,角色調轉唔緊要,至緊要大家要有共識...

大宅

國民生產總值:3853

現今社會都冇計喇....

子爵府

國民生產總值:13095

2018勳章

我都覺得無所謂,最緊要頭家有錢用,有飯開,你都話三姑六婆把口點會唔講野,把口生係人地到,唔通唔做野係最好?時代唔同變吓啦!!!!!!!!!

伯爵府

國民生產總值:17133

好媽媽勳章

我就覺得冇乜所謂,
最緊要2公婆覺得ok,
男既都可以打理得頭家好好,
女既都可以創一番事業.

珍珠宮

國民生產總值:41401

好媽媽勳章

唉~有好多野都唔到我地話事,事實上係香港女多男少,有好多工都開始比女人取代,而家女人易搵野做過男人好多嫁,如果可以做一家之主有邊個男人唔想先,但搵唔到野做都要面對現實啦,最緊要過到自己果關,有好多男人都面對唔到做住家男人,買送煮飯湊仔好過引呀?做住家男人又唔會同c9吹水,男性朋友都梳遠佢啦,無人同佢吹水舒解壓力,去街市買送都比人歧視啦,仲要受傳統形思想既人白眼呢?點會唔壓力大丫~!唔抑鬱唔痴左都偷笑啦!

珍珠宮

國民生產總值:41032

好媽媽勳章 大廚勳章

我覺得冇乜所謂,真正男女平等,男人可以生仔重好
好似以前女人吾扎腳會比人講/白眼,現在睇返咪話以前d人無知

寶石宮

國民生產總值:369131

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

男人都唔介意, 不知幾爽, 仲有工人每日為他捽腳按摩膊頭

子爵府

國民生產總值:13231

畀面勳章 BK Milk勳章

做家務和照顧小孩重吃力過返工

子爵府

國民生產總值:11304

無所謂啦! 大家有共識便可以,唔洗理人噤多,正所謂一家

唔知一家事

伯爵府

國民生產總值:19493

畀面勳章

原帖由 ernestchow 於 09-3-7 12:53 發表
做家務和照顧小孩重吃力過返工

Totally agree!

瑪瑙宮

國民生產總值:131287

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

ok, 無問題喎

別墅

國民生產總值:923

係幾個月前有topic講過兩公婆嘅收入,有好多人都係老婆搵錢多過老公.有啲仲係老公持家老婆返工.各有各原因.而家社會真係唔同,由於某啲環境因數,男嘅被迫要做住家男,其實佢地都好難調節心理關口.所以根本唔需要覺得其怪.頭家係自己嘅,生活點過點安排係自己事.最緊要自己過得開心,對頭家好.有啲男人持家叻過女人,真係唔可以睇少.我老公話,要佢做住家男佢都無問題,有啲男人思想都改變左啦.  

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.