懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

kamkam528 發表於 18-1-27 00:17
知一個媽媽, 岩岩有咗去做facial, 而張床有暖毯, 跟住發現係葡萄胎。雖說吾太肯定関吾関事, 不過都係小心d ...

葡萄胎喺成孕嗰一下已經出現。
平時一條精入一粒卵,葡萄胎係兩條精入左同一粒卵。。。。

大宅

kattsang 發表於 18-2-6 12:05
睇倒個post 好驚添,我未知有左,上星期仲痴左幾日暖包係個肚度

Exactly
大家都係等待途中,咁都要正常生活。
天氣又凍,難免會用暖包或者暖水袋放喺個肚仔度

大宅

回覆樓主

我一直都係開住暖毯瞓,而家唔敢喇,之前無啦啦17週見鮮紅,我都覺得關太熱事,電流我就唔敢講,二黎真係唔好深蹲(做運動都要問下醫生先),快D暖返啦,凍到個肚都緊哂

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

currycherry 發表於 18-2-6 11:48
即是用暖水袋,唔直接放係肚附近暖身就ok?
我腳凍瞓唔著, 所以暖腳就好好瞓, 如果你覺得放身舒服啲咪放身試吓囉, 每個人唔同既

大宅

mrschocolate 發表於 18-1-26 14:55
有科學根據

頭3個月的胚胎對溫度係好敏感,高溫會有影響。 所以懷孕後不能浸溫泉,不能用電熱墊之類。

下,我見呢排凍仲晚晚搵個暖水袋敷肚

大宅

依排真的好凍,我不敢一個晚上長開暖墊,我會在睡前開一陣,個被窩暖了才上床。暖包只敢貼後腰。

複式洋房

回覆樓主

謝謝你地分享,已差唔多四個月,用左暖毯一個月到,今日睇完都唔敢再用住

珍珠宮

kattsang 發表於 18-2-6 13:15
我仲諗緊去買暖墊,睇完呢度,都係唔買了

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20121201/00410_097.html

唔好買啦,你睇下呢篇新聞。

暖水袋竟成胎兒殺手,記者在街頭訪問多位孕婦及母親,發現不少人對暖水袋殺胎的潛在危機全然不知。有孕婦更直言為怕在寒冬「冷親」胎兒,會抱着暖水袋,又或將發熱貼貼在衣服保暖。「一直無人講過,醫生都無特別提醒我。」新任媽媽陳太慶幸胎兒幸保不失,不過若下次再懷孕,一定會謝絕保暖產品,「寧願自己着多兩件衫。」

記者測試市面多款保暖產品,包括傳統暖水袋、暖手爐、電熱氈及發熱貼等,發現全部產品平均超過攝氏六十度。剛灌入滾水的傳統暖水袋,測試後發現溫度達攝氏八十二度;至於以電油發熱的手提暖手爐,溫度更高達九十八度;另外貼在衣服的發熱貼,不單止溫度接近七十度,熱力更長達十二至二十小時不等;而電熱氈表面就達六、七十度。但所有包裝上,均未見標示孕婦不可使用的警告字眼。

婦產科專科醫生靳嘉仁指出,將平均溫度達攝氏六十度以上的保暖產品貼近腹部,足以令孕婦流產:「保暖用品放喺腹部,子宮最受熱。嬰兒心跳一般比孕婦快一倍,約每分鐘一百二十至一百六十下,當母親體溫上升一度,胎兒心跳就再快十幾下,直至胎兒心跳快到身體承受唔到,就會胎死腹中。」

孕婦使用發熱產品除會有流產風險,亦可能會導致胎兒機能受損。婦產科專科醫生余啟文表示,懷孕初期屬胎兒的「器官形成期」,對溫度尤其敏感,使用發熱產品要特別小心:「媽媽可以透過排汗散熱,但BB喺個肚裏面,無得散熱,尤其係六至十二周大胎兒,正值器官形成期,如果呢段時間被高溫影響,有機會導致器官機能受損。」

靳嘉仁指,腰背和子宮雖有一定距離,但也不建議孕婦用熱敷,提議如有腰痛可以在患處使用冬青油軟膏,以及多做伸展運動,放鬆肌肉,減輕痛楚。

禁止訪問

大宅

kattsang 發表於 18-2-6 22:30
所以自己著多幾件衫保暖算。亦都好彩我上星期搵唔倒暖貼買,如果唔係我應該已經貼多左幾日。

我作小產唔 ...

咁好好休息了

複式洋房

northernstar123 發表於 18-1-26 10:08
我新手媽媽,好怕冷的,咁我之前天氣凍時咪用電熱毯長開幾晚睡覺,以前無懷孕時是經常用的,現在先知懷孕是 ...

Hi,我係初期5週時用左一晚先知唔用得(emoji)用一晚影響會大嗎?(emoji)

複式洋房

用暖水袋,最原始但最有效

別墅

回覆 mrschocolate 的帖子

甘如果只係套多張毯呢?我之前果排上床凍就被+毯,訓到半夜熱到出汗,好驚有影響。
但係唔甘樣,又凍到訓唔著

水晶宮

回覆樓主:

我有用暖貼

首頁

尾頁

跳至