意見反饋
義工

自由講場 今日: 3555|主題: 1005080

跳至
759大理石鑊這隻34cm剛買,不知好用嗎?  

大宅

國民生產總值:1596

好媽媽勳章

剛買這隻大理石鑊,我未用過大理石鑊,不知點用才會好用同com用,請大家用過的指教下,謝謝,

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我剛開鑊試煎蛋,嘩,勁次底,我有放油,點解會咁嫁,特福易潔鑊仲好點,好失望,想放棄隻鑊

大宅

好媽媽勳章

Adayung 發表於 18-1-26 11:44
我剛開鑊試煎蛋,嘩,勁次底,我有放油,點解會咁嫁,特福易潔鑊仲好點,好失望,想放棄隻鑊
...

小火煎蛋都次鑊

子爵府

國民生產總值:13973

2018勳章

咦, 我屋企都有一個類似 (外形同鑊紋都極似), 係好耐之前朋友幫喺759買的.
我用嚟炒糯米飯好好喎, 唔黐底.

唔知係咪同一個...

翡翠宮

國民生產總值:86332

回覆樓主:

好好用,我用左兩年,唔好成日開大火爆少炒,唔好用黎炆野ok

子爵府

國民生產總值:14374

2018勳章

Adayung 發表於 18-1-26 11:15
剛買這隻大理石鑊,我未用過大理石鑊,不知點用才會好用同com用,請大家用過的指教下,謝謝,

...

66折?how much ?

大宅

好媽媽勳章

無話可說 發表於 18-1-26 12:23
好好用,我用左兩年,唔好成日開大火爆少炒,唔好用黎炆野ok

就是這隻,點用才會不次底,請指教

翡翠宮

國民生產總值:87974

2018父親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實你點會先煲水先既?易潔鑊煲水,好似無咁好架喎。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

好媽媽勳章

Adayung 發表於 18-1-26 12:26

我都未用過隻鑊,剛買返來,就試下煎蛋看效果,以為好用,點知會次底,失望,不知是否我不識用呢?

大宅

好媽媽勳章

ifcsir 發表於 18-1-26 12:24
66折?how much ?

66折後是166元,34cm

大宅

好媽媽勳章

my005 發表於 18-1-26 12:29
其實你點會先煲水先既?易潔鑊煲水,好似無咁好架喎。

我在網上睇話這隻鑊新買返來先煲水煮滖再清洗然後再煮下水,叫開鑊,咁我咪照做囉,我都未用過嫁

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

想放棄隻鑊,不識用佢

男爵府

國民生產總值:8680

2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

Adayung 發表於 18-1-26 11:15

...
唔可以用黎煲水

男爵府

國民生產總值:5611

回覆 Adayung 的帖子

撞手神, 我買第一隻, 好好用唔痴, 買第二隻, 第一次用已經痴

男爵府

國民生產總值:8680

2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

Adayung 發表於 18-1-26 12:34
我在網上睇話這隻鑊新買返來先煲水煮滖再清洗然後再煮下水,叫開鑊,咁我咪照做囉,我都未用過嫁
...
用凍水洗就得,唔可以煲水

侯爵府

國民生產總值:23348

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都有買左呀,唔痴底喎
不過都未試過煎雞蛋
都係煎魚多

翡翠宮

國民生產總值:87974

2018父親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Adayung 發表於 18-1-26 12:35
想放棄隻鑊,不識用佢

再搽D油落去,等佢乾先,至再用。

我就落油,等油熱,至煎野,好用喎。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

國民生產總值:86332

Adayung 發表於 18-1-26 12:26

睇樣就一模一樣! 我果隻係30cm, 唔好成日用大火爆炒,唔好成日用來炆野,都幾耐用架

大宅

國民生產總值:2169

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

唔好煲水
唔好用完熱辣辣浸水
鑊夠熱先落就唔癡,我諗因為一倒落去就熟左唔會流入啲坑紋度…so far煎蛋煎pancake都冇癡,想滑就滑想香口就香口…

珍珠宮

國民生產總值:33885

2018勳章

小比豬仔 發表於 18-1-26 12:37
回覆 Adayung 的帖子

撞手神, 我買第一隻, 好好用唔痴, 買第二隻, 第一次用已經痴 ...

我買咗一大一细,好彩都無事!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.