意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 5|主題: 133280

watt數問題

珍珠宮

國民生產總值:37283

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想請教大家,
其實見到坎入式有幾個頭個D ,
總watt數有成6000-7000+
其實想夠力,
每個頭應該係幾多先夠呢?
因我見有人話1300w已經同氣體果種一樣,
咁點解有D仲會成2000w-3000w一個頭。

我有興趣想買,
但有平有貴,想知分別响邊度,
係咪真係差D就差好遠。
(如2000w同3000w比)

王國熱話
請教--子宮內膜異位一問
卵巢朱古力瘤
浮浮下的頭暈持續個幾月
朱古力瘤手術後

男爵府

國民生產總值:6677

我用緊Panasonic KY-C227A, 2600W.
只有煲水, 抄菜先用到最大8度. 9度都未用過.
我一般都係用6度都ok, 煲湯用3度.

其實D爐既watt數係會share, 即共用2600W, 我果部就會自動加減, 即係話, 如果一邊開盡8度, 另一邊又要加大度數, 個爐會自動減番另一面.

大宅

國民生產總值:3581

1300w只係相等於一般石油氣爐火力
一般煤氣爐可以去到2400w架

高過2800w唔可以一插即用, 要搵師傅改三相拉線駁電
其實2000w再配合勁上磁既廚具已經好夠力好好用
唔需要買咁大watt數既電磁爐

原帖由 Elefant老婆 於 09-3-7 10:19 發表
想請教大家,
其實見到坎入式有幾個頭個D ,
總watt數有成6000-7000+
其實想夠力,
每個頭應該係幾多先夠呢?
因我見有人話1300w已經同氣體果種一樣,
咁點解有D仲會成2000w-3000w一個頭。

我有興趣想買,
但有平有貴,想知分別 ...

珍珠宮

咁其實9度嘅相對watt數係咩呢?
仲有其實用唔用得易潔鑊?邊個牌子穩陣?
Thank you!
原帖由 annexli 於 09-3-7 12:11 發表
我用緊Panasonic-CY227A, 2600W.
只有煲水, 抄菜先用到最大8度. 9度都未用過.
我一般都係用6度都ok, 煲湯用3度.

其實D爐既watt數係會share, 即共用2600W, 我果部就會自動加減, 即係話, 如果一邊開盡8度, 另一邊又要 ...

珍珠宮

多謝回覆!

如果屋企已經係三相電,咁洗唔洗改插蘇製呢?因為我見個watt數都好大有D擔心。

我想知可唔可以用易潔鑊黎煎野,塊保護層會唔會甩?

其實兩邊共享電力係唔係好D?

原帖由 HaRo2 於 09-3-7 13:34 發表
1300w只係相等於一般石油氣爐火力
一般煤氣爐可以去到2400w架

高過2800w唔可以一插即用, 要搵師傅改三相拉線駁電
其實2000w再配合勁上磁既廚具已經好夠力好好用
唔需要買咁大watt數既電磁爐

...

大宅

annexli 佢個隻最大係9度, 即係2600w, 分左9段火力

易潔鑊可以用到, 不過要大過2000w抄野先夠力
用生鐵鑊會係最好, 4度都可以玩到燶邊蛋
百零蚊既生鐵鑊都ok架啦

原帖由 Elefant老婆 於 09-3-7 13:49 發表
咁其實9度嘅相對watt數係咩呢?
仲有其實用唔用得易潔鑊?邊個牌子穩陣?
Thank you!

男爵府

國民生產總值:6677

總之個鑊底可以用磁石"zip"到就可以用!
靚既易潔鑊, 我仲物色緊!
我而家用緊不锈鋼同鐵造既廚具!

咁我個爐最大9度=2600W.
另外, 有D牌子話有2800W, 但實際一邊用盡都去唔到2800W架, (只係共用可去到2800W)

其實做得雙頭煮食爐, 呢個watt數已好夠用, 而且一插上電制就用得, 方便好多!

3000W以上就要用三相電! 都係視乎個人需要吧!

至於咩牌子好, 妳可以親身去中電睇下, 不過, 佢地多數sale 金章, 因為有大昌行既Sales長註中電, 咁佢地當然sale番佢地D機啦! 佢地都好樂意解答既. 但$$$就一定貴過出面.

Panasonic妳就可以去下佢地D promote 場地, 妳可check下佢地網頁, 會講邊度有做示範.

其實我之前都睇左好多, 心大心細!
我最後揀左Panasonic!
1. Made in Japan!
2. 個時間制又獨立分開! (個時間制真係無得頂)
3. 個出風口算多, 下面同後面!
4. 當然個 Sales 講解得好又識做啦!

希望幫到妳!

大宅

冇聽過電磁會影響塊保護層, 應該冇問題
同用明火一樣處理啦

如果有20A蘇頭(好似係舊式圓腳)插上去應該ok
唔好插錯一般13A蘇頭(方腳)
電工既野都係問下師傅好, 我都只係識少少扮...

共享電力當然冇獨享咁好, 共享要時間分配得好好

原帖由 Elefant老婆 於 09-3-7 13:56 發表
多謝回覆!

如果屋企已經係三相電,咁洗唔洗改插蘇製呢?因為我見個watt數都好大有D擔心。

我想知可唔可以用易潔鑊黎煎野,塊保護層會唔會甩?

其實兩邊共享電力係唔係好D?

...

珍珠宮

非常詳盡,明白晒,多謝!
原帖由 HaRo2 於 09-3-7 14:34 發表
冇聽過電磁會影響塊保護層, 應該冇問題
同用明火一樣處理啦

如果有20A蘇頭(好似係舊式圓腳)插上去應該ok
唔好插錯一般13A蘇頭(方腳)
電工既野都係問下師傅好, 我都只係識少少扮...

共享電力當然冇獨享咁好, 共享要 ...

民房

國民生產總值:21

超過2600用獨蘇好點,13A

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.