自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

你見唔到隔離post啲人話比家用父母唔係仔女責任,揾十萬比一蚊都無資格?所以你阿哥無錯架,錯就錯在你阿媽唔識問佢攞。同意上面啲人咁講,比夠阿媽駛用就算,一個老人家應駛四千就四千,唔夠再夾。

不過我自己只做到出比左就不聞不問,亦唔會出頭,到時槍口反指自己仲谷氣。

大宅

rean_chau 發表於 18-1-28 15:01
你見唔到隔離post啲人話比家用父母唔係仔女責任,揾十萬比一蚊都無資格?所以你阿哥無錯架,錯就錯在你阿媽 ...

明白!亦都多謝樓上唔同人既意見,都同我家人傾左,家用我會照俾,但一日哥唔交家用,係自己戶口滾存就唔洗旨意我會加家用,亦都唔好同我講邊邊個俾幾多,話我俾得少,係呢個post我都學左唔少野, 家用呢樣野,我從來只會早交,永無遲交,唔洗家人追都自動奉上,話人唔交我唔交,亦真心係嚇我媽,而家經過討論,我都唔打算嚇佢啦。

有時媽人好,常常俾親戚朋友搵苯,只是為佢不值,係呢個post 真心想搵方法 順便呻下, 依家呻完啦,呢個post 都可以告一段落。

侯爵府

回覆 瑤瑤~ 的帖子

女性地位低就係多得你姑奶呢種人, 咩叫外嫁女?嫁左就冇阿爸冇阿媽既咩?住係古代架?

大宅

回覆樓主:

如果我係樓主家用照俾,不過唔好同我講唔够洗

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

homommy 發表於 18-1-28 17:27
回覆 瑤瑤~ 的帖子

女性地位低就係多得你姑奶呢種人, 咩叫外嫁女?嫁左就冇阿爸冇阿媽既咩?住係古代架?

絕對不是,我姑奶只係用“外嫁女”做藉口黎合理化自己唔俾家用娘家咋
佢不知幾精,家用就唔俾,但一有財政問題就識返娘家攞著數,攞著數嗰陣又唔見佢話外嫁女就唔應該打攪娘家
其實唔俾家用都算,佢最衰係仲要問娘家攞返轉頭嘛

伯爵府

PinkyandSunny 發表於 18-1-27 08:24
請問以下方法合適嗎?同長老講 阿哥唔交 我同細佬都唔交

如否,有其他方法嗎?

我有4兄弟姊妹,我知大細佬好似無比,但我唔理只比自己果份,我覺得我比既已夠亦係我負擔到,總之阿媽唔使用細佬無比叫我加多d呢個藉口就得,佢鍾意唔收係佢事,我比只係盡左我既責任

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

PinkyandSunny 發表於 18-1-28 16:26
明白!亦都多謝樓上唔同人既意見,都同我家人傾左,家用我會照俾,但一日哥唔交家用,係自己戶口滾存就唔 ...

當然明白你條氣唔順,唔甘心,為何他什麼都無做,我賺得唔多還要養埋你咁,其實我也是,我家人不是生產,我比錢我媽,我媽用來養他一家,堅條氣唔順,還要自己大花筒,無就問我媽,我媽的錢咪我的錢囉!就是他新年派利是錢都是我的,所以明白你!但是能力就是那麼多,也要保護自己,錢自己有好多了!

首頁

尾頁

跳至