自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

我中左乙型流感,但醫生話我吾使食特敏福,只係開左d感冒藥,叫我休息下,係咪真係得架?

yk8ky    發表於 18-1-28 01:39

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cfnand 發表於 18-1-27 22:11
我中左乙型流感,但醫生話我吾使食特敏福,只係開左d感冒藥,叫我休息下,係咪真係得架?
...

你測試過係乙型流感嗎?可能只是普通流感,不是太嚴重,無需吃特敏福。

大宅

回覆樓主

仔仔中咗,即開特敏福喎!你有冇做流感測試呀?

別墅

回覆樓主:

做左快速流感測試,中左乙型流感,但醫生話吾使食,連抗生素都冇,而家係屋企休息,驚驚地,怕拖延左。定係我係成年人吾使食

大宅

畀面勳章

cfnand 發表於 18-1-27 23:13
做左快速流感測試,中左乙型流感,但醫生話吾使食,連抗生素都冇,而家係屋企休息,驚驚地,怕拖延左。定係 ...

証實咗流感,但唔開特敏福或者抗生素,咁check嚟做咩?個e生搶錢又夠奇怪

大宅

回覆 cfnand 的帖子

我老公今日都中左乙型流感, 係浸會睇, 即開特敏福

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

做左快速流感測試,中左乙型流感,但醫生話吾使食,連抗生素都冇,而家係屋企休息,驚驚地,怕拖延左。定係 ...

流感應該要食wor
睇多次另一個醫生穩陣d

男爵府

減齡達人勳章

...

睇多個醫生

大宅

...

好似吾食五日左右都會好架,最緊要無燒。
如果食2日內會好!

子爵府

回覆樓主

特敏福係發病起頭48小時服用先有用,如果拖左幾日先睇,醫生真係未必比

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

流感又唔一定要食特敏福 身體健壯 燒幾日 慢慢會好

wcpcelia    發表於 18-1-28 08:49

侯爵府

回覆樓主

我睇果個仁安醫生都話中甲乙型都未必一定要食特敏福,佢話佢自己個囡中左都唔食,我阿囡岩岩都中左甲型,夜麻麻冇兒科睇,睇普通門診醫生都有開特敏福,自己決定食,因為人地兒科醫生就話識得日日check住自己個囡有冇事,病情有冇惡化啫,我鬼識咩,所以我都決定俾阿囡食,之後唔好彩我都中埋,醫生都開特敏福,由於我當晚病到好冇精神,就黎暈低咁,醫生話食左特敏福會舒緩好多,結果真係一食半個鐘都唔洗就精神返好多

如果係你自己本身中左,你留意多d自己身體變化,會唔會發燒食極退燒藥唔退,身體攰到無哂力唔想郁,如果唔係嚴重到咁,可能真係未必要食特敏福
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆樓主

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝早日康復

公爵府

有無高燒, 有要食。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

反應唔嚴重係可以自己好返

別墅

回覆樓主:

我女(12歲)上星期做快速測試,都感染咗乙型,醫生話發病 48小時之內食特敏福,即開比佢 5 日藥。一食就已退燒好番,好在佢只係發燒冇其他徵狀

大宅

回覆樓主:

我個女7 歲上星期快速測試確診,醫生初時都唔開特敏福,我强烈要求先肯開,之後一日我被傳染了再去睇醫生,佢話好彩昨天俾左藥阿女,今日特敏福無晒貨了。
最後阿女有食特敏福,燒左4 日好返晒,我無特敏福就燒左7日

大宅

...

祝早日康復,定係已經過左黃金時間,食既話效用唔高呢,我唔識,純粹估計

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主

去邊度可以做快速測試?普通診所有無?

首頁

尾頁

跳至