自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miffyumiffy 發表於 18-1-28 06:59
我在香港都會蕩失路, 去過元朗N次仍然唔識路, 我平時習慣跟住c6行, 從來唔認路

我成日自由行, 只去市 ...

其實如果c6 不在,你會唔會自己其ok?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 18-1-28 01:34
純討論,介唔介意講吓,你哋讀書叻唔叻㗎? 我諗緊唔識路同記性有冇關係?我識幾個超級路痴都係女仔,聰明 ...

依賴會係其中一種,但應該唔係全部人

我覺得比d時間摸索下,應該可以訓練到

珍珠宮

tp-windy 發表於 18-1-28 09:35
我讀書成績ok架,讀歷史出身,年輕時記性相當好,好多資料,只要用心記,讀一次就入腦,但就係唔記得d路, ...

我都係同你一樣

珍珠宮

good_pig 發表於 18-1-28 10:28
依賴會係其中一種,但應該唔係全部人

我覺得比d時間摸索下,應該可以訓練到

真係唔係想依賴,係真係記唔到。
好似琴日帶個女去比賽咁,我上網已經搵Google map,但睇左都係唔知點行,跟住問返老公,佢禁比我睇點行,我去到都要再問人,因為驚自己行錯路,好彩當時有個呀伯係附近住,佢教我行。

寶石宮

sinyeechu 發表於 18-1-28 10:32
真係唔係想依賴,係真係記唔到。
好似琴日帶個女去比賽咁,我上網已經搵Google map,但睇左都係唔知點行, ...

有得問人都係踏出第一步,我覺得唔識睇map唔緊要,去到目的地就得啦

子爵府

純討論,介唔介意講吓,你哋讀書叻唔叻㗎? 我諗緊唔識路同記性有冇關係?我識幾個超級路痴都係女仔,聰明 ...

我數學唔得,但認路好得。去旅行去過既地方一次,下次再去都可以大慨記得返條路。我係死背書型。同你朋友相反

珍珠宮

sinyeechu 發表於 18-1-28 00:05
我講先,我真係100%既路痴。
首先講明,我真係香港人,老豆老母都係香港出世架。
講左第一件路痴事件先(我 ...

我覺得商塲名太相似,而店鋪格式/裝璜款都一味,冇個性,我都成日搞錯,約人最好whatsapp寫清楚。
我絕不是路痴,但香港商場酒樓洗手間通常左拐右轉十個彎,有些甚至上下樓梯,途經N幾個出口防火閘門,根本不想給人用。

寶石宮

brindlewin 發表於 18-1-28 11:01
我覺得商塲名太相似,而店鋪格式/裝璜款都一味,冇個性,我都成日搞錯,約人最好whatsapp寫清楚。
我絕不 ...

我同意

珍珠宮

我係公司人肉百科,其他人寫到notebook 滿晒,我係無notebook 的,所有野係晒個腦度

但認路真係超白痴,不過有心認都可以用認鋪頭方法去認。無鋪頭認就真係好難,所以酒樓裡面好容易迷路

寶石宮

Thelittleteddy 發表於 18-1-28 10:50
我數學唔得,但認路好得。去旅行去過既地方一次,下次再去都可以大慨記得返條路。我係死背書型。同你朋友 ...

我唔叻背書,數都差,但認路係好ok

跟團架旅遊巴兜路都認得

同事叫我做gps,陪客巡舖一定有我份

珍珠宮

sinyeechu 發表於 18-1-28 00:05
我講先,我真係100%既路痴。
首先講明,我真係香港人,老豆老母都係香港出世架。
講左第一件路痴事件先(我 ...

睇你形容,你嘅態度都,相當好~

珍珠宮

我 c6 係人肉 gps 去過一次就記得,未去過睇下地圖就識晒。
但佢讀書係要留班果種。

認路能力應該係唔同腦區控制,同語言能力學習能力不同的

伯爵府

DHA勳章

回覆樓主

我係沙田區(新界人).對港島啲路永遠記唔到.

男爵府

回覆樓主

到,行一個地方幾十次都唔識行

寶石宮

sasa@uk 發表於 18-1-28 11:29
我 c6 係人肉 gps 去過一次就記得,未去過睇下地圖就識晒。
但佢讀書係要留班果種。

如果考試考認路就可能係高材生了

寶石宮

artai430 發表於 18-1-28 11:49
我係沙田區(新界人).對港島啲路永遠記唔到.

我覺得少去唔識冇問題,天水圍同馬安山我都唔識

公爵府

回覆樓主:

咁我得50%, 有Google map我ok ga
我認得條街有咩舖頭,但永遠記唔到街名
最慘係唔知點解d人最鍾意黎搵我問路

伯爵府

回覆樓主

我都算係路痴,
旺角都唔係太識行,只認得兩三條街,轉咗入其他街會盪失路。

以前未有智能電話,而又要去唔識的地方(只係香港,唔係外地),我會帶定地圖書,對住地圖數路口,通常都可以到達目的地,只係要花少少時間。

我呢啲路痴,未算太嚴重嘅,係要行多啲冤枉路囉

珍珠宮

回覆樓主:

屯門市中心好似迷宮一樣,我永遠行返同一條路先搵得返間鋪頭,明知兜遠左都要照平時咁行,試過用新方法行就唔知行左去邊

有次係旺角想行去搭東鐵,點知行左去油麻地

其餘時間對於認路好正常,行過一次就認得路

水晶宮

回覆樓主

知己!

首頁
12345...6

尾頁

跳至