自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

sinyeechu 發表於 18-1-28 08:36
我讀書係唯獨數學唔得,細個左手,比人迫用右手。
由細到大中英文唔洗點溫書都ok,係唯獨數學低能。
...
一樣呀,記性超好,有名人肉電腦,但數學同認路達智障級.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我妹係路痴

曾經佢要去某校考試,同區,撞鬼其實日日搭車都會經過就在自己區最尾位置。我妹都知。
我妹準備行去學校。唸唸下都係唔放心,於是好on居地行去車總站,由總站開始起步

你如果在街上同佢走散就大鑊,佢永遠講唔出自己喺邊

佢在99家坐月。教我落車點行過去: xx站落,對面有條有蓋嘅行人路一直行就係。然後我落車後發現所有行人路都係有蓋!!我問佢,係咪yy隔離、定經過zz,佢完全唔知我講咩

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無100%,但到70

男爵府

sinyeechu 發表於 18-1-28 00:05
我講先,我真係100%既路痴。
首先講明,我真係香港人,老豆老母都係香港出世架。
講左第一件路痴事件先(我 ...
呢樣野天生!有時連mtr都上錯車
我囡同老公就醒d⋯⋯

伯爵府

回覆樓主

我就算去好熟既商場,一係通道出來行左定右都要諗一陣,如果去新地方用google map,都要企定用5-10分鐘定位,因為成日以為地圖係跟我方向,過完馬路就發現錯方向要去返原位
試過去新宿完全迷路,明明跟朋友行果陣好似好明,自己行就搵唔到路
試過同朋友去旅行指錯方向俾人話,但唔試下搵路又話你唔幫手,好無奈

伯爵府

sambebe 發表於 18-1-28 01:34
純討論,介唔介意講吓,你哋讀書叻唔叻㗎? 我諗緊唔識路同記性有冇關係?我識幾個超級路痴都係女仔,聰明 ...

我有同學比我更認唔到路但大家數學都唔差架,反而我有幾個認路叻既朋友成績比我地差好多,所以完全唔關事
不過我覺得認路差應該同學幾何圖形差有關

大宅

純討論,介唔介意講吓,你哋讀書叻唔叻㗎? 我諗緊唔識路同記性有冇關係?我識幾個超級路痴都係女仔,聰明 ...

認路能力同spatial perception有關,呢方面能力弱唔代表其他能力(e.g. 語言理解、記憶、邏輯)弱,所以路痴都可以讀書叻

子爵府

回覆樓主:

識有個朋友路痴得緊要,約佢去銅鑼灣近sogo等佢係希慎個邊出口出,已經用電話同佢溝通點行都錯,咁攪都攪左15mins,真係想暈底
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

珍珠宮

回覆樓主:

有一次唔記得帶鑰匙出門口,拿拿聲whatsapp比老公,佢叫我係鰂魚涌mtr向北角方向等,我結果搵左差唔多半個鐘先搵到佢。。。。。

水晶宮

回覆樓主

我知我係記到路既,但每次唱k 或食飯要出廁所,我都要用腦努力記住,直行轉左轉左轉右先去到廁所,然後出嚟要點點點先到返張枱/房,一直背一直背

男爵府

sinyeechu 發表於 18-1-28 00:47
Google map我完全唔識用。
認真!

原來有人同我一樣,我又係唔識用,老公成日話我係古代人,我又唔認得路,話我係路痴!

男爵府

回覆樓主:

same, 但我揸車嘅, 朋友串我原來路痴都可以揸車, 只要行專線就冇問題
試過泊完錶位搵唔番自己架車
以前住屯門住左好幾年, 搬走左再返去盪失路,老公叫我停埋一邊, 然後坐的士去救我
自己屋企商場有個出口上藍田, 每次都行晒成個商場先搵到, 搬左黎5年都仲係咁,已經記得隔離係咩鋪頭, 但我連間鋪頭都搵唔到, 商場只係細商場
天光同天黑嘅路我會唔認得, 好似未去過一樣
仲有好多好多

子爵府

多謝各位嘅回覆,解答咗我嘅疑慮。我google過,原來認路能力與智商高低並無關係,只是「空間能力」稍有不同。有興趣請睇吓以下資料:

拯救路痴不再迷路看地圖方法大解構 - 進修新聞 | CLASSES 香港學習資訊平台

心理學家指出,看地圖需要​​一種名為「空間能力」的技能,用來操縱三維形狀,並在我們頭腦內呈現。要成功看地圖,我們需要不同的「空間能力」,當中包括了「路線記憶」及「地圖旋轉」,覺得很難理解嗎?小編準備了例子向你解釋,解釋為什有人天生會閱讀地圖,有人卻對地圖一頭霧水,快看看你是哪種人!

http://www.classes.com.hk/news/education/%E6%8B%AF%E6%95%91%E8%B7%AF%E7%97%B4%E4%B8%8D%E5%86%8D%E8%BF%B7%E8%B7%AF%E7%9C%8B%E5%9C%B0%E5%9C%96%E6%96%B9%E6%B3%95%E5%A4%A7%E8%A7%A3%E6%A7%8B

伯爵府

DHA勳章

good_pig 發表於 18-1-28 12:17
我覺得少去唔識冇問題,天水圍同馬安山我都唔識
中區,東區, 南區==> 我都分唔到.

水晶宮

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

新世紀同新城市應該係純粹講唔清楚或者聽唔清楚?

侯爵府

anniellm 發表於 18-1-28 12:38
我都算係路痴,
旺角都唔係太識行,只認得兩三條街,轉咗入其他街會盪失路。

我同你差不多水平, 以前未有智能手機的年代, 我係有本迷你地圖跟身! 有d地方明明成日去, 都唔太認得路, 但我睇地圖都可以, 所以 google map 對我是救星

公爵府

回覆 sambebe 的帖子

我老公認路好叻,佢甚至知邊度抄小路快D,佢話佢空間感好同埋佢用圖像記憶法,唔知啱唔啱,但我覺得佢去完一個地方,嗰個地方係佢腦入面已經立体化,所以佢知道一個目的地的多條路線。

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

如果我要去一個地方唔可以中途入舖頭睇野,出黎我會原路走返轉頭

公爵府

sasa@uk 發表於 18-1-28 00:17
飲茶去廁所,去完出來搵唔返張枱
搵返見到佢地好似恍如隔世咁

到,純路痴

首頁

尾頁

跳至