自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Steveston 發表於 18-2-5 01:40
我認我保守。我覺得 拉丁舞 含有男女之間 flirting 意味。

小朋友跳好似唔太識合,有一種 “人細鬼大”感 ...

Yes, 其實我都唔鍾意

侯爵府

Elenalan 發表於 18-1-28 13:45
係呀,我覺得某部份家長係鍾意小朋友化妝化到隻鬼咁,鼓勵小朋友狂扭蛇腰囉擺哂chok pose拍哂video以為 ...

我認我怕小朋友搞到咁架,fb unfollow左呢d家長

伯爵府

我鐘意睇拉丁舞,但兒童跳拉丁我就覺得唔多適合,我唔會批評人地既仔女學,但我唔會俾我個女係兒童時期去學呢種舞,佢想學就要等佢大個先去學

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21323600

浙江杭州九歲女童豆豆,不但個子長得比同齡孩子高,乳房更早在兩年前開始發育,如同少女。求醫後,豆豆的骨齡報告顯示其性早熟,未來會令個子長不高,同時亦會造成心理問題。主治醫生認為,豆豆學了四年拉丁舞,這或許與其性早熟有關。

內地傳媒報道,豆豆雙親一直帶女兒四處求醫,希望能延緩發育,但都藥石無靈。近日,他們帶豆豆到浙江省人民醫院求醫,應診的兒科主任羅曉明詢問豆豆吃過甚麼藥物、特殊食物等問題後,突然問她:「你跳不跳拉丁舞的?」

得知豆豆學了四年拉丁舞後,羅表示,雖學術界未有科學研究論證,但臨床上不少個案,都顯示拉丁舞與兒童性早熟有一定關聯。他解釋,拉丁舞是社交舞蹈,「跳舞的雙方,一男一女,穿着和情緒都是熱情洋溢的,並且需要舞者之間有很強的互動性。」

亦關乎營養環境互聯網

他指出,青春期前後,身體對「男女」的訊息非常敏感,可能成年人看來健康平常的動作或眼神,在青春期都會啟動孩子大腦中的「開關」,刺激下丘腦,誘發腦下垂體促性腺激素的分泌,啟動青春發育。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20180402/mobile/odn-20180402-0402_00178_021.html

大宅

畀面勳章

回覆樓主

人地係點我唔評論,但我唔會俾小朋友學

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-1-28 09:12

我認同喎。

非常同意
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

回覆樓主

人地個女我唔理,我個女就一定唔比,佢以前問過我,我都冇比佢學,一陣過份早熟就麻煩.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

外國人覺得滑梯會撞頭,千秋會跌親。咩人都有。

男爵府

回覆樓主:

小朋友跳拉丁真係好老績,好吾順眼,我都吾讚成女兒學拉丁,留番比成人學

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我睇到好大賽跳拉丁舞既partner 都係夫婦或情侶,係咪因爲太多身體接觸,ps 本人十分欣賞成人拉丁表演

珍珠宮

回覆樓主:

我有幫我女學校報拉丁舞,幾好呀,都係跳舞姐

子爵府

Ladymama123 發表於 18-1-28 07:52
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1242407589181804&id=1240473229375240

以上條片2位跳得極 ...

拉丁舞的特質風情萬種是事實, 不是有色眼鏡的問題

用舞蹈去表現風情萬種, 就是拉丁舞的精髓, 咁梗係大人先啱跳啦!

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我喜歡看跳舞,亦喜歡看拉丁舞,曾經在西班牙現場看Flamenco 覺得熱情膨湃,真是的很開心很正。但是小朋友要去跳這種成年人的激情、熱情舞蹈及肢體動作,我接受不了。

伯爵府

回覆樓主

明白兒童心理, 係唔會贊成著到咁同跳咁既舞步。
所以界線定得太低, 對小朋友係危險事。

舞本身無問題, 問題係有幾多人懂得保護小朋友?!

好欣賞樓主開呢個post

珍珠宮

Jnam 發表於 18-1-28 09:37
知道呢隻舞嘅起源,始終覺得小朋友跳怪怪的,尤其係加埋化妝舞衣更是。當然我冇樓上位咁有研究,只是碰巧看 ...

細細個化埋d裝,加埋未發育身型着甘小布,重有男生着埋d恤衫闊腳庫,真心受不了,恕我直話好核突

侯爵府

angiehouse 發表於 18-4-2 21:35
細細個化埋d裝,加埋未發育身型着甘小布,重有男生着埋d恤衫闊腳庫,真心受不了,恕我直話好核突
...

以前D人直接話跳埋依D舞跳上床添

首頁

尾頁

跳至