網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇鋪頭可以介紹我(emoji)

上網搵到間米格蘭/香港百姓之家,同一間鋪來的,話可以師傅到香港度尺。唔知呢間好唔好?

上門量尺比 $200
量尺後出平面圖
即場報價比 10% 設計按金 或3000元再設計3D圖
如冇問題後再比50%訂金開始生產
生產完之後影相俾我睇,或自行上大陸睇
冇問題就比晒尾數 才安排運送及安裝

佢話整個過程可以用微信溝通,及港幣計價
可以入佢哋香港嘅戶口,但係咁樣會唔會唔穩陣呢?

有冇人有呢方面嘅經驗同埋介紹?(emoji)(emoji)

別墅

eva0829 發表於 18-1-28 13:25

上網搵到間米格蘭/香港百姓之家,同一間鋪來的,話可以師傅到香港度尺。唔知呢 ...
我都見到呢間有興趣,見好多香港人comment, 我同老公會星期五上去實體店睇下先,若ok會叫師傅度尺。我星期五去完後再話你知情況係點呀!

複式洋房

eva0829 發表於 18-1-28 13:25

上網搵到間米格蘭/香港百姓之家,同一間鋪來的,話可以師傅到香港度尺。唔知呢 ...

你了解左佢地收費計算方式未?
按平方米還是按呎

象牙宮

有最低消費。 6K.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

千萬不要搵這間傢俬店做傢俬! 我就是搵這間,2017年 7月開始做,做到而家都未完成!
為咗呢件事我真係激死咗千千萬萬個細胞!
勁多甩漏,做事非常之不負責任, 同一個物件,同一個問題可以 做錯3次! 未畀錢之前乜都話得,
畀咗錢之後乜都話唔得!
設計師非常之垃圾,
造之前話得!畀咗錢之後來到香港先話裝唔到! 做錯誤會認錯, 永遠只想推卸責任,
總之一言難!遇上呢間傢俬舖喺我呢一世最黑暗嘅日子!

大宅

agneslity 發表於 18-1-31 20:49
我都見到呢間有興趣,見好多香港人comment, 我同老公會星期五上去實體店睇下先,若ok會叫師傅度尺。我星期 ...

我當時就係睇見佢哋淘寶的平價好好,而且全部都係香港人,
所以先去搵佢哋做,
之後我再睇返,
我諗啲評價應該係打手,
啲評語用啲字眼好多都是大陸人用嘅語氣!

大宅

回覆樓主:

而家我屋企仲有一大堆問題未有解決
佢話比我聽要過完年先整到畀我
因為全部工廠工人已經放曬㗎!
我真係好無奈
諗住開開心心整靚間屋過年!
但係我
從來冇諗過
我只係做傢俬啫
居然做左7個月
都完成唔到比我!!!

大宅

回覆樓主

我屋企做左子母床同一個榻榻米,8月29日落單,10月11日完工,覺得OK。8月31日就有圖紙,後一日報價,我地嫌貴就減左d不必要嘅櫃,來來回回大概修改左幾次。老公對上門安裝嘅師傅讚口不絕,因為我地預計錯誤,送貨當日仲未清走舊傢私,佢地二話不說就幫我地拆連清埋(老公話事前無講實會俾錢,後尾醒左2000佢地飲茶。)

不過佢只係榻榻米先平,做櫃價錢貴好多 同埋面板選擇唔多,本來做兒童床想colourful d,但佢無焗油選項。最後,我地只係做少少傢私,所以未必有樓上jm咁多細節要跟進

別墅

回覆樓主

星期五上左實體店,計左大概價錢後都覺d櫃有d貴,不過佢約量尺好快,約左聽日,俾200蚊,如果到時真係覺得唔啱都係無左200蚊啫。其實我朋友俾左另一個contact我,由米格蘭行去約10分鐘,叫家之福博覽中心,入面有好多間訂造傢俬,價錢比米格蘭平,不過要過年後先約到度尺,所以我諗住等米格蘭度尺後報實價後再決定。

象牙宮

總是覺得, 內地人幫親的。買个安心。

那間也不便宜。計算有D貴。

它有几家。 實體店 沒內地客。

家之福博覽中心, 內大把選擇。內地客來來往往。
安心多了。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

agneslity 發表於 18-2-3 20:20
星期五上左實體店,計左大概價錢後都覺d櫃有d貴,不過佢約量尺好快,約左聽日,俾200蚊,如果到時真係覺得 ...

初頭開始就好專業咁樣,乜都快 ,
之後就樣樣都慢,
慢到你o曬嘴,價錢又貴
質素差手工差到爆 ,
你哋可以睇下啲相

大宅

回覆樓主:

這樣的 質素佢哋話係正常
但係佢哋舖頭睇嘅傢俬
完全唔係咁樣

333s    發表於 18-2-8 09:15

別墅

颖思妈妈 發表於 18-2-7 09:57
這樣的 質素佢哋話係正常
但係佢哋舖頭睇嘅傢俬
完全唔係咁樣
咁我想問佢地宜家有冇再幫你跟進? 我其實只做一間房, 榻榻米床, 衣櫃, 書台同書櫃, 應該唔會太難卦。佢宜家報左價俾我, 價錢都算ok啦.

大宅

agneslity 發表於 18-2-7 17:44
咁我想問佢地宜家有冇再幫你跟進? 我其實只做一間房, 榻榻米床, 衣櫃, 書台同書櫃, 應該唔會太難卦。佢宜家 ...

會跟進,
但不是以上圖片裏的項目!
以上圖片裏的項目已成定局,
會跟進的只是基本應該幫安裝的( 例如櫃門) 但係仲未安裝!
因為仲未整好。
記住!
時間已過去7個月!
初時的合約係話一個月交到貨畀我!
結果係用咗三個月先櫃身(櫃門未做好)交到畀我

333s    發表於 18-2-8 09:04

象牙宮

agneslity 發表於 18-2-7 17:44
咁我想問佢地宜家有冇再幫你跟進? 我其實只做一間房, 榻榻米床, 衣櫃, 書台同書櫃, 應該唔會太難卦。佢宜家 ...

唔識勾通, 想用港紙... 找那一間
風險高

看多D, 發現 好多好過它。
https://detail.tmall.com/item.htm?id=42104180104

理性討論交流者。

象牙宮

颖思妈妈 發表於 18-2-7 09:55
初頭開始就好專業咁樣,乜都快 ,
之後就樣樣都慢,
慢到你o曬嘴,價錢又貴

你要追.... 給差評。
你要保障自己。

我和友人, 上過实體店....
报價, 其实好高。佢要求我一次過整屋做。 不能做一件我滿意再做。
傾時, 對方不細心, 呎寸不清晰, 似沒听香港实質"面積"

友人 不留意, 就下單了。 (我有提醒佢, 為何不能1件滿意了再做)???
結果, .... 哎。錢花買不能用的本头。

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-2-8 09:11
你要追.... 給差評。
你要保障自己。

最衰就係我冇在淘寶下單!
佢哋係非常之唔細心,
尺寸經常錯得好離譜,
極之非常難溝通
好多時好多地方我同佢講,
嗰度啲尺寸佢度錯咗
叫佢改返,
佢就話得啦得啦ok ok
講咗無數次但佢都唔改!

錢係要收曬先運傢俬過嚟裝!

大宅

回覆樓主:

仲有好多地方個款式係做錯咗,
我其實有上過廠check㗎,
同佢講咗嗰度做錯咗叫佢改,
佢話會改,
結果運到嚟之後係冇改到!
跟住喺電話度問佢點解唔改
總之佢就係唔出聲
跟住之後佢話可以改
但係要等多一個月
大佬我邊有咁多時間等,
等完又等!

象牙宮

颖思妈妈 發表於 18-2-8 09:18
最衰就係我冇在淘寶下單!
佢哋係非常之唔細心,
尺寸經常錯得好離譜,

我本身粗心者。 要求多多者。 什么都要有明細。
淘宝... 衣, 鞋, 都有明細。家具...也有。

我和她的勾通:

1. 我叫她給几个方案我選, 她只能提供1个。

2. 我要求呎寸要圖紙, 呎寸要寫。對方無法提供。 floor plan
basic 高, 深, 長, 寛 都無法給我。

淘宝都能提供 床的呎寸............see below

3. 佢唔係我杯茶吧。

對方太笨, 还是我太聰明??? 我從不以為自己聰明... 購物要知呎寸是最基本。

理性討論交流者。

象牙宮

香港人心急 想一次過搞點。
易中黑店的伏。

我裝修時, 師傅說, 想少花錢, 買現成家具。
1. 一件件買。
2. 大的先買。
3. 最好別買得太大。

記在心里。前年學 美化家居, 學畫家具....
呎寸是最主要的一环。

我明白, 我很麻煩, 求知慾強, 要求高。(購物要求性價比, 也不能太差)
要求任何東西要有呎寸。

絕是好心地。都會比人插, 有時都几好笑下。
該一部分人, 以為我自大吧。懂太多. 知太多. 也不太好吧。hehehehe

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至