跳至

首頁

尾頁

別墅

我住在珀麗灣(馬灣),那兒要晚上11時才有的士入來,但要在較我住那座才有車。

我問過座頭,佢話如生得,可以call一架屋苑私人車車我去醫院。因為我在廣華生的,由馬灣出來太約40分鐘。

想問問大家意見,唔知會唔會太危險呢? 我本來想住在媽咪到,即市區些,可有的士入,但係返工和睡都好唔方便。唔知點好?好頭痛呢.....

各位媽媽,可以給予我意見嗎?謝謝大家

大宅

我在香港區住會在九龍區生bb..車程都要30分鐘(唔塞車)
我初頭都煩緊喺邊度待產,但最後決定都係留在自己家舒服多..有乜事發生最緊要振定和知道自己應該做d乜

大宅

其實O係屋企待產係最舒服, 但如果情況唔許可, 最好都O係醫院附近; 到你穿水陣痛時, 再舟車勞動係好辛苦架.

男爵府

咁又真係幾頭痛播! 其實可以call屋苑嘅車車你出去都ok嘅, 總係快過call格的士入來(如果係夜晚的話!) 應該唔會critical到要十幾分鐘要到醫院呱!

其實都可以call救護車, at least佢响到你屋企嘅時間都唔需要40分鐘, 而且佢地一到你個心都會定D,因為已經有人睇住你. 之不過, 問題係佢地只會車你去最近嘅醫院, 你要去廣華, 唔知可唔可以.

其實我都考慮過呢個拃車, 搭的士, 定call救護車嘅問題.. 因為我係去私家醫院, 所以唔知用咩方法去好. 救護車就會送你去最近嘅公立醫院. 不過我老豆話(老豆以前做消防,所以我一定信佢講嘅嘢), 你要求嘅佢地可以送你去你指定嘅醫院, 不過要你簽嘢囉!!

唔知你個case可唔可以要求佢地送你去廣華, 唔係去瑪嘉烈呢~~ 我估situation會同我嘅case一樣.. 不過都係搵陣D問多幾個人啦!

大宅

我都係廣華生,住元朗區,車程都要45mins-1hr,初時我都打算陣痛就會直接搭的士,因為驚趕唔切出到咁遠,但d同事經驗話第一胎無咁快生得,叫我到時搭西鐵出到美孚/南昌再轉的士都ok

首頁

尾頁

跳至