烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問點整肉醬意粉呀
Thanks

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

簡易版:炒香洋蔥碎及蒜蓉,加入已調味碎牛,炒到大半熟就加埋意粉醬及少許罐頭紅腰豆(仲可以加d新鮮蕃茄粒),試味ok就放上意粉面(意粉煮熟後加少少olive oil),再灑d芝士粉。

麻煩版:蕃茄用水煮半分鐘,去皮去籽(d籽同d jelly物體我會用篩隔番d汁用),切碎;紅腰豆我自己用真空煲煮淋(當然用罐頭快得多,不過我想新鮮d,一次煮多d,分開幾次食)。之後就如樓上咁炒洋蔥同蒜蓉,之後加埋碎牛, 再加入蕃茄、紅腰豆、黑糖、少少鹽(喜歡濃味d可再加茄膏),煮到醬杰就加香草碎(我用左sweet basil,亦可以用其他香草如百里香、奧勒岡等去增加香味),攪幾攪就可以放上意粉面。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-7 19:21 發表
簡易版:炒香洋蔥碎及蒜蓉,加入已調味碎牛,炒到大半熟就加埋意粉醬及少許罐頭紅腰豆(仲可以加d新鮮蕃茄粒),試味ok就放上意粉面(意粉煮熟後加少少olive oil),再灑d芝士粉。

麻煩版:蕃茄用水煮半分鐘,去皮去籽(d籽同d jelly物 ...

我試吓個簡易版先
Thanks

複式洋房

回覆 # 的文章

召藥師,您好!
請問番茄籽其實有冇害?
因為n年前,唔記得睇電視定報紙話冇益,但又唔記得原因!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 b-libala 於 09-3-8 12:45 AM 發表
召藥師,您好!
請問番茄籽其實有冇害?
因為n年前,唔記得睇電視定報紙話冇益,但又唔記得原因!

搵左資料喇!
其實如果d蕃茄籽未發芽係冇問題,但一發芽就會好似薯仔咁有毒,再加上賣相問題,所以好多時煮西餐都會去左d籽。

複式洋房

回覆 # 的文章

嘩!召藥師!

唔該哂!您真係有效率!

超級版主

仲有,蕃茄未熟哂表面青青黃黃都係有毒,要等到佢熟哂變橙紅色先好食。

複式洋房

回覆 # 的文章

THANKS AGAIN !

男爵府

召藥師
噚晚整咗喇
我重加咗香草同埋香葉
好好味呀
真係多謝妳 呀

首頁

尾頁