跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: ~~~有冇得意年出世既媽咪~~~(Part 2)

dear all,
聖誕派對我都好想去呀, 不過我未知得吾得, 最遲幾時confirm呀?

wouldbe,
我同事個女報讀政府那些外展音樂課程呀, 我諗住我個女一夠年齡就幫佢報讀, 培養下佢睇下有冇音樂細胞都好!

ka_wai & wouldbe,
咁得閒要整個四方城gathering先得!

ka_wai,
係呢! 妳會吾會比囝囝讀2歲班呀?

大家有冇發覺18,22 o個陣多d娛樂呀? 唱k, BBQ, 睇戲, 去camp, 樣樣齊, 但到25,6就開始學打牌, 成班朋友每個禮拜既約會就係打牌, 男四個, 女四個, 情侶必備節目!! 依傢結埋婚生埋仔仲衰, 最多都係去大家屋企玩下b仔, 得d男人有得打, 女人就湊仔!!!

大宅

Dear all,
Good afternoon la!!!!

Ka_wai & Wandy,
Thank you!!!! BB 生日前幾日學識行,依家成日行來爬去,攪東攪西 ~ 攪吓神枱D橙咁囉!

生日相有吖,不過唔識擺上嚟比大家 kick 嚟睇,有冇高人指點呀? ?-(

Cherly
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

伯爵府

cherly,

伯謙佢識行,行成物階段呀?卓朗依家都唔係咁肯自己行,佢最like係拖住佢隻手周圍行,如果你一放手,佢就會即刻坐低唔行改為爬,但係佢係我張床就會床頭行到床尾,我諗佢係細膽。

你d相係唔係放咗係網上呀,如果係你可以copy條link,然後用簽名入面既"URL",再paste條link入去,跟住打埋個topic就攪掂。試吓喇!

聰明豆,

你意思係唔係playgroup呀定係nursery呀?我都想俾去去玩吓playgroup,一星期一次嗰種,不過阿哥細個無玩呢家嘢,我覺得阿哥學嘢學得快d同埋肯去做,細仔就好懶,所以想同佢去玩吓,不過唔知邊度好同唔知貴唔貴呢?你會唔會同你個囡囡去玩呀?

伯爵府

我同事個女報讀政府那些外展音樂課程呀, 我諗住我個女一夠年齡就幫佢報讀, 培養下佢睇下有冇音樂細胞都好!

聰明豆,
我想問下幾大先可以參加架, 幾錢呀? thanks!

子爵府

聰明豆 寫道:
ka_wai & wouldbe,
咁得閒要整個四方城gathering先得!

聰明豆,
四方城我都好架,不過邊個湊b呀? ?-(

至於得意party幾時deadline,暫時仲未定,睇下反應點先啦。

頭痛的媽媽,
你想同我換邊個kitty呀?我28號飛啦,快d覆我啦!thanks!

伯爵府

Dear all mama,

差d唔記得話俾你哋知卓朗係上星期已經識得叫"媽媽",之前佢淨係識叫"爸爸",攪到我老公鬼咁開心同埋好威,但依家佢就成日都叫"媽媽",包括朝早訓醒就會叫(之前訓醒佢會叫"爸爸")所以依家到我老公呷醋。

子爵府

ka_wai,
恭喜呀!
卓朗叫"爸爸"先好呀!因d老人家話,小朋友叫邊個先,0個個就會辛苦d架,所以我唔恨對仔女識叫我先架! :mrgreen:

伯爵府

叻叻

Ka_wai 寫道:
Dear all mama,

差d唔記得話俾你哋知卓朗係上星期已經識得叫"媽媽",之前佢淨係識叫"爸爸",攪到我老公鬼咁開心同埋好威,但依家佢就成日都叫"媽媽",包括朝早訓醒就會叫(之前訓醒佢會叫"爸爸")所以依家到我老公呷醋。

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聰明豆 , kwan,

我有師兄K1就跟老師學古箏, 好勁架, 黃沾都訪問過佢, 又成日去大學度演講.

Kwan 寫道:
[quote]我同事個女報讀政府那些外展音樂課程呀, 我諗住我個女一夠年齡就幫佢報讀, 培養下佢睇下有冇音樂細胞都好!

聰明豆,
我想問下幾大先可以參加架, 幾錢呀? thanks![/quote]

子爵府

wouldbe,
K1學古箏!?好勁喎!

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

KA_WAI,

卓朗好叻呀!

NIGU剩係識叫"阿姐...姐姐姐..."咁, 我工人鬼死咁開心 :evil:

伯爵府

Kwan,

你果然好犀利呀,我都有朋友同我講過話bb叫邊個先,嗰個就會辛苦d,仲叫我唔好恨。其實我老公做嘢都幾辛苦架。

wouldbe,

其實卓朗識叫”媽媽”,我諗係我成日係個工人面前投訴話卓朗淨係識叫”爸爸”唔識叫”媽媽”,於是我工人就不斷train佢,終於成功,依家我工人成日都問我滿唔滿意同埋話依家到daddy妒忌。

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

Hi Wandy,
收到我PM未,你要飛la,咁我lee兩日寄比你la.

wa.......咁叻,k.1學古箏 我現在個囡(vanus)先剛剛開始學,已上左四堂,希望她會keep住學落去la.
講到釣魚,我就鐘意上魚排釣,我hubby就鐘意磯釣.好似今朝早my hubby day off,我地就出左去海邊釣,釣左幾條黑沙立,今晚唔洗買魚lu

大宅

Ka_wai,
你卓朗大我Bebe不足一個月,應該會好啱玩,希望X’mas tea buffet 見到你哋啦!我Bebe 好曳o架,一日24小時玩爬、行、跌、坐、叫,總之有無限既精力,佢仲好大膽一啲都唔怕跌,個頭跌過無數次,我都驚佢會跌到智商低幾度!

Dear all,
我Bebe 上緊既 Playgroup 你哋可以參考吓:
( 平曰、星 期六、日都有班 )
1/ 手眼協調、小肌肉訓練、感觀認知
香港基督教服務處 – 6 – 24 個月大參加 - 幼兒潛能訓練課程 Tel: 2731 6374 (HKD 1,500 x 10 lessons – 連績報讀二課有証書發出及幼兒發展評估)
2/ 運動、按摩、大肌肉訓練
協康會 - 4-12月大 Baby health gym / 12-24月大 course Tel: 2393 7555
($680x 6 lessons)

如有他課程想知便出聲,我仍有一些資料可提供!

Cherly
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

子爵府

頭痛的媽媽,
我收到你的pm,但只有一個哈哈笑,咁你想要邊個啫?

侯爵府

all,
我阿b成日都媽媽聲架, 不過佢都應該吾知佢成日媽o個個係我囉!
基本上我阿b"爸爸""飽飽""婆婆""媽媽""mum mum"都成日講, 但我只知佢食飽就會講"飽飽", 佢應該知係飽咁解, 但其他只係聽我地成日教所以佢口up up, 都吾知自己up嘜!

Kwan,
好平架! 初級百多蚊一個月, 去到高級都係二百多蚊, 低到爛! 不過說來話長, 我地個囡都有排等, 短期課程最細都要6歲先可以報, 長期課程最細要7歲, 但如果考試ok, 可以讀到25歲架, 聽聞如果表現好仲可以安排出外表演添!

wouldbe,
嘩! 妳師兄好勁呀, 我諗我讀k1時仲係一舊飯! 咁佢應該好高深喎! 係咪當左自己職業呀?

wandy,
咁妳兩個b又真係難攪d, 我有阿媽幫手, no problem!!

ka_wai,
我係講nursery那種, 不過playground "cherly" 個b有去喎, 妳不防參考下! 好似幾正咁喎!

cherly,
咁妳阿b讀邊間呀? 佢返左之後怎樣? 可否分享下?

洋房

原來好日先上來一次係咁頭痛, 完全跟唔到你地講咩......

all - 係喎你地有冇打算幫BB打流感針呀?

侯爵府

ka_wai,
我想八下baby house係包哂3R相or4R架?
我本來book左今日同阿b去影, 點知尋日佢比蚊針到成面都點點紅, 唉! 要改期添!

1516,
之前d媽咪講過話打完會發燒, 所以我吾會同阿b去打啦! 妳阿b係咪打左呀?

大宅

聰明豆 & all,

見佢同差不多大的BB玩都幾得意,佢哋通常都係攞人哋玩緊o果D玩具,見佢哋攞嚟攞去好攪笑。冇呀,佢會叫你番屋企都同佢玩番上堂玩過既玩意,等BB多D段練,比如話比D相佢叫佢指番自己/爸爸/媽媽出嚟,做多幾次多數都開始識分;又或者比小玩意BB申手自己攞咗揸住,再比第二件等佢申手自己攞又係揸住,又再比第三件睇吓佢會點,有D BB 會放低其中一件才接第三件,有D 就傻更更望住唔知點算好,無論乜反應好,你最終就係教佢先放低一件才接另一件,籍此讓BB 熟練放低、取物及反應處理等。當然不是一步登天啦,但導師專業既指導同方法下對BB點都有幫助的!我本人覺得OK 啦!

Cherly

伯爵府

聰明豆,

佢哋係包哂4R(無UV),另外再送1張8R同2張5R(有UV)。
你個囡仲物比蚊針到點點紅呀?你帶佢郊遊?改改到幾時呀?佢哋好似好full 喎!

1516,

我大仔返K1前打過流感針,但年尾就因為發燒攪到要入院,結果係"肺炎",我覺得打咗好似都無物用,所以依家我都無打算帶佢哋去打。不過就準備帶細仔打"水痘"針。

首頁

尾頁

跳至