自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開個POST比大家呻吓...大家可以將每日見到"O"哂嘴嘅人同事喺度分享吓 !!

成日見有人隨地吐痰...D人有冇公德心架?? 知唔知而家流感高峰期呀 ??!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

太多了...............

1. hold lift自私精, 一個㩒住部lift 等人, 但要樓下咁多層陪佢一齊等
2. 係公共交通工具上剪指甲, 係食肆都見過, 勁唔衛生
3. 隨身的收音機開到好大聲
4. 咳又唔帶口罩

寶石宮

2023年兔年勳章

pbpk03845784 發表於 18-1-30 11:50
開個POST比大家呻吓...大家可以將每日見到O哂嘴嘅人同事喺度發表吓 !!

成日見有人隨地吐痰...D人有冇公德 ...

呢排見好多人有病唔帶口罩

大宅

回覆樓主

喺超市係咁襟啲生果肉類,香蕉邊條唔靚就搣出嚟仲要好大力掉返落去,勁無品。
想行條路可出聲叫人謝謝,口黑面黑咁一嘢得喺附近等人發覺讓比你感覺好差,人多路窄互相認讓吓有咩問題。

男爵府

me920 發表於 18-1-30 11:54

1. hold lift自私精, 一個㩒住部lift 等人, 但要樓下咁多層陪佢一齊等

公司有個病左兩個月同事唔帶口罩 睇完醫生又唔食藥 明知病緊又亂食野…

wcpcelia    發表於 18-1-30 14:51

伯爵府

企係地鐵車廂門口做門神!

子爵府

1. 而家係特別憎咳又唔戴口罩的人!尋日有個後生肥仔不停在我後面咳(在街上行),我要特登避開佢囉!d 飛沫去曬我個頭度!

2. 一路行路一路食煙!好心食煙企埋一邊啦!同埋我有鄰居應該在洗手間開抽氣扇食,所以我家廁所有時開窗會聞到!好憎!但投訴無門,甚至唔知邊一戶!

3. 好心唔係急病唔好去急症室!無論係咪流感高峰都係!我試過去,係緊急類別 (第三類別),但由飛仔估到要等三個鐘!最後被逼去左私家醫院!好多人扭親條頸又去急症、普通肚痛又去急症,知唔知咁樣好阻人!

4. 地鐵有d 行動能力自如的人,走去同輪椅、推BB 車人士爭坐升降機!離譜!連搭扶手都唔肯呀,真係有問題!

翡翠宮

回覆樓主

公共交通工具內剪指甲唔包住任彈。

水晶宮

回覆樓主:

屋企窗口係垃圾桶

侯爵府

2024年龍年勳章

pbpk03845784 發表於 18-1-30 11:50
開個POST比大家呻吓...大家可以將每日見到O哂嘴嘅人同事喺度發表吓 !!

成日見有人隨地吐痰...D人有冇公德 ...
同事病勁咳係唔會帶口罩, 但放工就帶做野大家都有錯. 一定唔係自己錯 (賴左人先) , 發覺自己有錯就話 - 唔好講喇, 搞掂先啦.
有份揸公司鎖匙, 但日日遲返. 其他同事想攞鎖匙 (有鎖匙的放假, 唔想企門口等佢半個鐘) 就唔比.

水晶宮

me920 發表於 18-1-30 11:54

1. hold lift自私精, 一個㩒住部lift 等人, 但要樓下咁多層陪佢一齊等 (唔太耐就都可以接受)
2. 係公共交通工具上剪指甲, 係食肆都見過, 勁唔衛生 (d人真係咁忙)
3. 隨身的收音機開到好大聲 (最憎D人喺巴士開到大大聲打機睇片...通常都係D阿叔大嬸!! )
4. 咳又唔帶口罩 ( 冇公德心囉 !! )

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

買賣 2 手嘢
唔啱唔緊要,有禮貌回覆下,交待下都唔做

侯爵府

回覆樓主:

最近見有個癲佬,去foodcourt 買嘢食等叫no., 叫到佢時撞開等緊嘅人去counter攞,有個亞叔俾佢撞到,細聲話洗唔洗撞開人,個癲佬即刻指住人個頭鬧「我x你老母」,行開咗。轉個頭,佢返轉頭坐跑式衝埋去亞叔度大力撞跌亞叔落地。癲狗咁。

水晶宮

其實睇返jm所講嘅劣行, 有d自己都曾經犯過, 真係要警惕吓自己

伯爵府

親子王國15週年勳章

有衰嘢就一定入「新香港人」數

我自己香港出世香港大, 其實有唔少衰行為同冇公德心都有香港人份, 自己衰咗咪認咪改囉, 冇咪睇到咩叫反面教材囉, 乜都賴落新香港人同南亞裔數, 真係好有香港精神 -> 乜都賴人

水晶宮

choc_choc 發表於 18-1-30 12:29
最近見有個癲佬,去foodcourt 買嘢食等叫no., 叫到佢時撞開等緊嘅人去counter攞,有個亞叔俾佢撞到,細聲 ...
應該係儍嘅, 小心喺個袋度攞把刀出嚟 !!

水晶宮

kakachopper 發表於 18-1-30 12:33
有衰嘢就一定入「新香港人」數

我自己香港出世香港大, 其實有唔少衰行為同冇公德心都有香港人份, 自己衰咗 ...
WHO ??

珍珠宮

王國教室勳章

ltp00222 發表於 18-1-30 12:09
公司有個病左兩個月同事唔帶口罩 睇完醫生又唔食藥 明知病緊又亂食野…
...

我細女有個同學,會話大陸人乜乜乜,uncivilised .佢成家最uncivilised
個仔由開學就不斷發燒不斷病,到十二月開始又嘔又大便有血,發高燒到41.x
但父母都唔肯睇醫生,話西醫不可靠,西藥是毒,扮超級知識份子,話靠西醫無知
個個叫佢睇醫生都唔肯,結果佢三個小朋友中流感。但無休息照去街照返學食buffet
但仲要話佢best friend 是中醫,最可靠,只信佢,好勁,但個幾星期不退燒。話中醫醫到流感。
家長whatsapp group 有兩個媽媽是西醫都有教佢買乜藥,點退燒。唔聽。

結果班上有幾個被傳染流感,但呢家賤人仲要話佢一家有中醫照顧,勁健康,無乜睇過醫生,唔知點解返學整病佢小朋友。
最賤係佢小朋友一退燒就推佢返學,因為小朋友想,因為小朋友要,响屋企會喊!因為兩個小朋友都要俾學費,咁貴當然返學啦!夜晚又燒,後日又返學,無限loop
病到死,由佢零食,乜都食,仲要話怕乜?佢兩歲就飲酒食魚生啦!
無知好可怕,勁自私

水晶宮

Ashleycorina 發表於 18-1-30 12:38

我細女有個同學,會話大陸人乜乜乜,uncivilised .佢 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pbpk03845784 發表於 18-1-30 12:28
1. hold lift自私精, 一個㩒住部lift 等人, 但要樓下咁多層陪佢一齊等 (唔太耐就都可以接受)
2. 係公共交通 ...
1. 那個係慣犯, 每次兩公婆一齊, 個老公就Hold lift等個老婆出門, 有時超過5 min, 成日撞到佢地

首頁

尾頁

跳至