自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 carrie_1102 於 09-3-8 02:15 發表

我個囡2歲3個月多d...講野真係好勁架...我老公姓羅...前幾日老公拎左隻龜返黎,咁我老公就叫阿囡幫佢改名啦..阿囡改左隻龜龜叫做"羅c批" 笑到我地個個肚痛咁滯呀!!! :hap ...
臭豬講野仲係唔掂~~~有小小唔開心同擔心~~~mouth:

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我仔兩歲可以講
媽咪~有蟲蟲呀
媽咪~啊!冇左啦!
媽咪~我食包包呀!
呢d短句囉

大宅

我囡囡而家23個月大...
會講「Daddy,返工,拜拜!」
「媽咪,有乜有乜..」
「媽咪,食乜食乜..」
算係短句囉,一講長小小既句子會將啲詞語先後調亂架!

禁止訪問

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-3-8 11:24 發表
我仔大約2歲半講全句, 由唔多識講, 一開口便流利, 而家6歲, 我見佢讀書ok, 在間叫名名地校都企住中間至中上。

我姑奶個女未夠兩歲講流利, 而家8歲, 在間普通小學, 成日考由尾數上。

早講野同本身叻唔叻係無關係, ...
咁你個時多唔多教佢講野架~~~

水晶宮

好媽媽勳章

佢除左講野慢仲有其他問題,所以佢評估完排早期訓練,同轉左間全日制o既學校,1年左右,講野同理解已經追返同齡.

原帖由 湘兒 於 09-3-8 00:48 發表

咁哥哥宜家講野追到同年齡嗎?
我仔仔好遲先講口講野, 我好擔心.
就3歲但未識講句子.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-3-8 14:12 發表
呢個係point, 佢兩歲前我返工, 姐姐揍, 平時無乜人同佢講野, 我返黎又無乜野同佢講, 後來我自己揍番, 朋友教我, 平時見到乜狗c垃圾都同佢講一餐, 出街好似傻婆咁指下指下自問自答, 過了一排, 佢真係講多咗, 我還記得 ...
臭豬都成日睇電視架~~~不過都仲係自己大叫~~~講bb話咁咋~~~mouth:

禁止訪問

大宅

DEL
原帖由 小傻b 於 09-3-8 00:36 發表
你細女咁快識講既~~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果3歲都講唔倒短句,快d去做評估,我b2歲已去母嬰院做評估,2.5歲再評估都肥左,排期到3歲才去政府評估中心.2歲入N1也冇幫助,現在每週去語言活療,家中練習最重要.我都上左好多家長班學教佢講野.

如担心,私家評估約$600.如協康

子爵府

畀面勳章

我BB 做左評估喇 醫生話叫我早點帶佢番學.
所以宜家讀緊HALF日囉N1.
我見佢番左三個星期會跟其他小朋友做野.
但學野方面未見明顯進步.

原帖由 Jasmine-4711 於 09-3-8 14:53 發表
如果3歲都講唔倒短句,快d去做評估,我b2歲已去母嬰院做評估,2.5歲再評估都肥左,排期到3歲才去政府評估中心.2歲入N1也冇幫助,現在每週去語言活療,家中練習最重要.我都上左好多家長班學教佢講野.

如担心,私家評估約$60 ...

子爵府

畀面勳章

我亞仔好怕羞, 慢熱. 但屋企又好動都不得了.
冇時停. 我評估完喇, 但早期訓練未有位呀.
要等囉. 醫生話番全日會對佢有更大幫助.
但暫時我只係比佢番到half日咋. afford唔起.
你仔仔幾歲開始讀全日班呀?

雖然好多人都叫我唔洗咁擔心,包括我老公.
因為佢平時好活潑. 但身為媽媽, 真係擔心到暈...

原帖由 patpat234 於 09-3-8 11:55 發表
佢除左講野慢仲有其他問題,所以佢評估完排早期訓練,同轉左間全日制o既學校,1年左右,講野同理解已經追返同齡.

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-3-8 14:26 發表
睇幅相你阿b好細姐~~ 唔洗咁擔心, 你日日同佢講多d野, 好快識講架~~
咁你覺得佢似幾大呀~~~

首頁

尾頁

跳至