自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 18-1-30 23:47
X 2
連針杯水都要睇佢面色
有説話聽

先同囝仔解釋你趕時間才要工人針水。

你個工人咁都黑面,叫佢做其他野佢都唔方好願意好面色?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果你話serve早餐係工人工作,暖水係早餐一部份,工人應該斟埋,咁係OK。但你話趕而要工人斟水,咁就俾人感覺係懶喇,因為只要你早2分鐘起身已可自己斟。
你將重點放番落去工人責任,唔係你個人喜好,工人會順D.

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:36
我每朝番工都係勁趕,會叫工人針杯暖水比我。雖然每日都係一樣流程,但佢十次有十次都係叫先做,當中又有九 ...

你工人儍架?斟杯水俾主人都有嘢講,主人懶?佢又懶又唔醒添呀!朝朝定律嘢仲要叫先做。叫佢明天開始早20分鐘起身幫太太煮早餐!

大宅

回覆樓主

咁都用到六年,樓主脾氣幾好

大宅

amypekkle 發表於 18-1-30 23:50
個工人用了幾耐?幾時約滿?

完約我不會續佢。在BK好些working mom冇工人,一樣又煮飯又照顧小朋友,我認 ...

如果有人back up 就可以唔用,因為正常日子即使應付到,但如有突發事如病咗,打風,屋企都要有人睇檔啊。養兵千日 用在一時

大宅

littlemiss123 發表於 18-1-31 07:13
拎水杯飲水幾秒既事,可能工人覺得你係僱主大哂咁,咁少事都要佢做.. 佢覺得自己係做家務,唔係賣身服侍你 ...

其實都係,偏向原則問題多d。不過事已至此,都好難攪

子爵府

littlemiss123 發表於 18-1-31 07:13
拎水杯飲水幾秒既事,可能工人覺得你係僱主大哂咁,咁少事都要佢做.. 佢覺得自己係做家務,唔係賣身服侍你 ...

,如果係我,明知工人半夜都要起身湊小朋友,咁簡單ge事我會自己搞掂。真係夜晚斟定熱水到暖杯就可以解決大家ge矛盾,何樂而不為呢。

珍珠宮

回覆樓主:

雖然知道樓主好㷫,但都客氣地問返工人是否有講過。
如果話係,就講話每天幫忙酙定杯水。不用再煩了。

大宅

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:48
講真我唔會咁做
如果有日佢連煮早餐都黑面,咁我咪要早一晚煮定裝暖壼第朝食?
She is paid for the job! ...

Agree and support.

伯爵府

回覆樓主

叫佢醒目D斟定暖水唔好要人提先斟
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

回覆樓主:

我會搵晚有少少時間同佢傾下係咪係度做野有咩不滿/唔開心。大家都係人都係女人,有機會會因為一啲無謂野積咗係度而少少正常野都好似表現得好不滿。如果佢一向做野都ok,我會同佢傾下

大宅

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:36
我每朝番工都係勁趕,會叫工人針杯暖水比我。雖然每日都係一樣流程,但佢十次有十次都係叫先做,當中又有九 ...

有冇整早餐俾你食?第一,有早餐當然都是針水飲埋。第二,若無煮早都唔想針水,真是太差。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

~phyllis~ 發表於 18-1-31 02:29
如果湊小朋友妥當,就唔好出聲啦!佢肯湊2個,仲肯半夜起身湊b,已經值回,唔一定要用到佢盡!人總有缺點,我覺 ...

認同。工人心裡可能都有條刺,其他工人夜晚夠鐘就入房, 但樓主工人半夜仲要起身照顧細b, 相對僱主早上只是斟杯暖水, 真是微不足道

象牙宮

2024年龍年勳章

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:51
其實佢不嬲都寸,用左佢接近6年了
都唔係第一日知佢寸,但佢在囝囡面前black mouth 我,我就覺得咁做唔好
...

係咪搏抄袋長期服務金?

大宅

回覆樓主

小朋友肯service, 先生肯service, 就係唔肯service 太太, 一般工人特色態度差, 下次出糧時你親手出比佢, 又或者黎緊新年比利是佢時,呢個時候同佢講以後日日朝早都要汁水比你, 如果再係甘唔識做,就完約炒.

象牙宮

2024年龍年勳章

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:59
6歲
出世湊到而家了
而且佢係湊2個的,仲有個細的,成日半夜要冲奶佢都好願意幫手,有時仲要佢先氹 ...

咁睇,佢都 OK,.

或者直接揾佢傾下,針水係因為太趕,呢個係每日工作之一。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

針杯水咋wor,佢太計較了

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

~phyllis~ 發表於 18-1-31 02:29
如果湊小朋友妥當,就唔好出聲啦!佢肯湊2個,仲肯半夜起身湊b,已經值回,唔一定要用到佢盡!人總有缺點,我覺 ...

我都同意你講法!

另姐姐朝早如要整早餐攪大 b 返學,又要照顧細 b 如喂奶換片,樓主自己斟杯水都唔過份!

珍珠宮

薯圈 發表於 18-1-31 05:02
其實邊個打工仔唔講老細壞話?人之常情!如果佢照護小朋友ok, 呢d咁小嘅事根本唔會介懷,我仲會教埋啊仔 ...

我記得初階管理有呢課訓練。
人無完美,最緊要識用。

首頁
12345...14

尾頁

跳至