自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

回覆樓主

斟水 我真係未試過叫姐姐做

珍珠宮

回覆樓主:

要杯水姐, 咁都黑面? 有d過份

wcpcelia    發表於 18-1-31 11:32

珍珠宮

回覆樓主:

請佢返黎享福架?鏟佢一鑊啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔識comment, 因為我從來唔會連水都要工人斟

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-1-31 09:36
唔識comment, 因為我從來唔會連水都要工人斟

Same here我D細路都是自己倒水喝

公爵府

回覆樓主:

佢覺得倒杯水大簡單所以唔想做,之後改為要佢每朝鮮榨一杯蔬果汁給你,唔可以話唔做

大宅

回覆樓主

其實自己針水就解決啦,又可以身教小朋友自己既野自己做。

大宅

回覆樓主

唔叫工人斟同叫咗工人勁晦氣斟唔同,出到聲叫佢都唔願做,仲要喺小朋友面前講是非唔太好。
如果湊得小朋友好,其他事我會認讓下,但態度方面就唔可以越來越過火。

珍珠宮

其實, 佢夜晚幫你開奶, 真係吾話得, 吾係懶既。
斟水 我真係未試過叫姐姐做 , 其實真係一分鍾時間。佢覺得斟水, 小朋友都識做, 返過來大人要佢咁做...所以有d否順氣。
不過, 佢咁同你囝咁講, 又真係吾好既, 其實佢都知亞囝好大機會同你講返。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:59
6歲
出世湊到而家了
而且佢係湊2個的,仲有個細的,成日半夜要冲奶佢都好願意幫手,有時仲要佢先氹 ...

怪唔之可以串咀

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

甄太太 發表於 18-1-31 06:28
工人只是helper,自己可以做到的事我多數自己做返!可能我太有要求,好多家務係我幫工人執手尾,講真如果佢 ...
我以前個姐姐係地獄廚神, 我教教下放棄自己煮, 佢幫手洗下嘢清潔下算。
但佢清潔方面做得好好, 又有耐性照顧小朋友, 我覺得ok啦, 有優點可取之處就算。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會當無聽過仔既說話, 下次再叫工人斟水時, 會同佢講, 我忙緊其他野, 麻煩佢幫下忙, 同埋同佢講埋以後每朝都要咁做...

另一方面要同仔講返, 只係工人誤會自己, 唔駛唔開心, 會同姐姐講返媽咪唔係因為懶....
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:36
我每朝番工都係勁趕,會叫工人針杯暖水比我。雖然每日都係一樣流程,但佢十次有十次都係叫先做,當中又有九 ...
梗係咪直接篤爆佢啦, 陣間比佢知你囝囝報寸就弊...
其實一個咁小要求, 佢都覺得唔順氣, 如果加埋佢工作表現不如理想, 我會考慮換人。

唔使評論卙杯水係咪應該自己做番, 我知好多人都會自己卙(包括我自己)。
但如果僱主要求姐姐每朝起身煮全家早餐, 唔通姐姐黑面話僱主懶又係啱?!

我以前姐姐會朝朝早落街買新鮮麵包做大家早餐, 我曾經話天氣凍不如早一晚買, 佢都話唔好~

男爵府

唔好懶。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

咁樓主起身返工嘅時候, 樓主嘅仔女係咪都係同一時間起身返學? 而工人姐姐係咪又要忙著處理小朋友嘅事? 但係呢個忙嘅時候,樓主要工人姐姐專登入去幫佢斟杯水?
咁即係工人姐姐除咗要服侍小朋友 返學嘅事之外,仲要顧多個大人。

又如果樓主起身返工嘅時候,工人姐姐仲瞓緊覺, 但要特登叫醒工人姐姐幫你入廚房斟杯水? 我係姐姐都嬲爆

以上兩個情況老實講我覺得真係lazy, 同趕唔趕出門口冇關係,係唔想自己做。
我啲仔女斟水都係自己斟,幾趕出門口都好, 自己預時間囉! 不過樓主俾錢請人,當然想工人姐姐點就要點啦, 斟水都屬於家務嘅一種。
即係做秘書嘅, 每朝早都要服侍老細沖杯咖啡/茶一樣, 冇得say no㗎!

男爵府

針一杯水就話你LAZY,你問佢如果你唔LAZY,就唔洗請佢啦!

珍珠宮

試下.....
如果掉轉工人姐姐半夜唔洗起身湊細b,佢有覺好瞓應該斟水唔會黑面
工人姐姐大可以半夜繼續瞓唔洗起身湊b,工人姐姐夠瞓應該可以減少黑面情況講真!

男爵府

~phyllis~ 發表於 18-1-31 02:29
如果湊小朋友妥當,就唔好出聲啦!佢肯湊2個,仲肯半夜起身湊b,已經值回,唔一定要用到佢盡!人總有缺點,我覺 ...

都係,可能湊兩個仲有時要餵夜奶,第二日又一早起身整早餐照顧小朋友,可能佢都累同忙,係佢立場我都周身唔得閒你仲水都唔自己斟,所以未黑面囉!我唔係話樓主叫佢斟水唔岩,只係推測佢黑面同唔願斟既原因

子爵府

回覆樓主:

你工人姐姐咁串,我會講清楚d要佢針杯暖水放邊個位,我幾時要飲。除非嗰時佢照顧緊小朋友,否則佢冇籍口唔做。
講真,唔係因為懶(多多少少都有),都唔使請工人啦…大把working mum放工要湊仔做家務啦~不過樓主都係想放工返到屋企可以抖下,同親子先要請工人。

首頁
45678...14

尾頁

跳至