自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

大家各位姊妹好! 我已經睇左BK好一段時間.....我有D心結想係呢道講出來.....想俾人分析下.....聽下大家意見......
我係女仔......幾年前曾經破過產.....係上年先岩岩解破......但我唔係因為賭博而破產, 而係因為自己當時身體有事...收入又唔穩定....加上又要俾錢個呀媽.......(自細呀爸呀媽分開....呀爸無俾錢養我....呀媽又唔係搵好多錢加上身體麻麻....所以我當時點都要俾錢我媽做家用...), 但我破產期間....我媽, 仲有其他屋企人係唔知道.... 因為我唔想自己呢D醜事要俾屋企人知道...因為我媽又會講俾佢D朋友同親戚知道... 只會加添我既煩惱....... 另外我家姐都唔知道我破產... 因為佢係FTM... 都無收入又要湊仔.... 佢係財政上都唔會幫到我.... 係破產呢4年我無大使....有盡自己能力去還錢..... 無去過玩.... 亦無朋友可以聽我傾訴......因為我無乜朋友...... 係個破產期過得係苦... 但捱過了... 但到呢一刻心情仲係好DOWN... 因為我唔開心既時候無朋友可以傾訴.... 有時都會諗埋一邊想自己死左去..... 反正自己單身一人....無人無物.....

但有時候又係度諗.....我都係女仔....都想拍拖....結婚....如果將來我有幸認識到另一半....好唔好坦白同佢講我曾經破產? 對方(男方) 又是否接受同唔介意...??? 因為好驚呢樣過去令到我會好難有男仔會肯鍾意我....同我係埋一齊....... 同埋幾時先講我係曾經破產人事先好呢??? 點樣做好.....希望各位BK姊妹可以俾D意見我... 謝謝...

而你地又會唔會介意另一半既過去...例如破產? 請俾D意見我....感謝..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果係你的原因(幫屋企),我唔介意

反而身邊有破產係因唔想還$,我會睇唔起

破產令過晒未?識男仔唔需要一開始咁白,慢慢講吓以前家庭狀況,覺得對方無 嫌棄,再慢慢講多d……

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

[size=13.3333px]破產令已經過左.... 不過只係擔心將來另一半會介意...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

曾經破產,我覺得一定要坦白,鍾意你,了解你,就自然唔介意,
破過產,信貸評級會有紀錄,例如申請信用咭,買樓呢啲都會有影響,
如果諗住長遠一齊,就一定要坦白,
而唔同家人講,我覺得無問題

ic34    發表於 18-2-1 09:54
小可愛11    發表於 18-1-31 14:05
greenpea    發表於 18-1-31 13:39
wcpcelia    發表於 18-1-31 11:43
RAA    發表於 18-1-31 09:11

珍珠宮

回覆樓主

嗯,你個問題好難答
性質似問大家 : 離過婚、有仔女既女人仲有冇男人會要
我個人認為,男仔未必介意女仔經濟能力
一般都係男方家人介意
不過破產又唔使周圍講
最重要係另一半有能力支持

我聽講曾經破產既人買樓借錢好難
如果有心買樓,就要一早講定先。。。

男爵府

回覆樓主:

我介意濫交 唔介意破產
但對方有破過產我一定會小心處理同佢之間的財務事。

複式洋房

回覆 MsBusy 的帖子

好希望真係搵到個寅心對我好既人啦..

複式洋房

回覆 yurijm 的帖子

唉...我都知道破產係好難上會...

複式洋房

回覆 Angela.Cheung 的帖子

咁姐係對方有機會去介意同埋會斤斤計較...咁我會小心D了..

子爵府

回覆樓主:

準備開始時要坦白,
如果對方介意,及早抽身,
免得自己愈踩愈深受感情傷害

最直接受影響係樓宇按揭
你將來另一半未必可一力承擔
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

複式洋房

回覆 森永牛乳 的帖子

我如果有另一半~我必然會坦白..

伯爵府

煩惱女子 發表於 18-1-31 08:22
大家各位姊妹好! 我已經睇左BK好一段時間.....我有D心結想係呢道講出來.....想俾人分析下.....聽下大家意見 ...

最好先坦白講清楚,因為你想佢做另一半就唔應該隱瞞,破產唔係4年,而係一世,呢一世誠信破產除了不能有信用卡外,銀行亦唔會借錢,即使將來你們有首期,銀行只可用另一半的薪金去做按歇,如果到時才發現,就連對另一半的誠信都輸埋了

珍珠宮

回覆樓主:

破過產, 最大問題係借錢難
介唔介意就真係好個人, 但最重要係, 做人樂觀d, 機會自然來

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

咁最好開始時坦白,確應他不介意才継續,
未講前先保留感情,
男方家人不需知道。

子爵府

煩惱女子 發表於 18-1-31 09:06
回覆 森永牛乳 的帖子

我如果有另一半~我必然會坦白..

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

複式洋房

菇芝bebi 發表於 18-1-31 09:07
最好先坦白講清楚,因為你想佢做另一半就唔應該隱瞞,破產唔係4年,而係一世,呢一世誠信破產除了不能有信 ...

我知道我咁既過去係好難有男人接受始終破產

複式洋房

hiragana 發表於 18-1-31 09:10
破過產, 最大問題係借錢難
介唔介意就真係好個人, 但最重要係, 做人樂觀d, 機會自然來
...

希望有人肯愛我啦

複式洋房

chingmon 發表於 18-1-31 09:20
你破產是事實,必講。因為最怕,你遇上的另一半,他也是破過產(2人都破),早知好過遲知。
...

咁又係。坦白好過

複式洋房

missyoumum 發表於 18-1-31 09:26
咁最好開始時坦白,確應他不介意才継續,
未講前先保留感情,
男方家人不需知道。

香港男人真的唔介意女仔曾經破產嗎?

首頁
12345...10

尾頁

跳至