婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MMMom 發表於 18-2-4 18:42
睇左婦科,醫生話我情況可以食藥控制或做微創切肌瘤,微創手術費預10萬!但暫時我做唔到手術,因貧血,如要 ...

可以嘅話, 緊係食鐵丸谷返血色素, 不過我食咗鐵丸成個月, 臨手術前2星期每日食2粒, 但手術前驗血都係得8.x 最尾都要輸一包血

複式洋房

dondonkaka 發表於 18-2-4 21:44

我手術前食左兩個月鐵丸,入院前驗血度數上返可免輸血 :g ...

你做手術時升到幾多度?

複式洋房

DonnieBB 發表於 18-2-5 02:18
可以嘅話, 緊係食鐵丸谷返血色素, 不過我食咗鐵丸成個月, 臨手術前2星期每日食2粒, 但手術前驗血都係 ...

我而家都係8度,醫生話要輸4包血先做到手術,唔知係咪比較安全所以要輸4包!

大宅

MMMom 發表於 18-2-5 08:41
你做手術時升到幾多度?

我手術前兩個月有8度,食兩個月每日兩粒鐵丸,最後升返到8度,唔使輸血

複式洋房

dondonkaka 發表於 18-2-5 10:37
我手術前兩個月有8度,食兩個月每日兩粒鐵丸,最後升返到8度,唔使輸血
...

食左兩個月鐵丸只有8度都唔洗輸血先做手術?

大宅

MMMom 發表於 18-2-5 10:48
食左兩個月鐵丸只有8度都唔洗輸血先做手術?

sorry打錯 升返十度至真

大宅

dondonkaka 發表於 18-2-5 10:51
sorry打錯 升返十度至真

提醒你呢段時間盡量唔好飲茶,會阻礙你吸收鐵質

複式洋房

dondonkaka 發表於 18-2-5 10:55
提醒你呢段時間盡量唔好飲茶,會阻礙你吸收鐵質

多謝提醒

子爵府

MMMom 發表於 18-1-31 21:21
我估阮醫生一定超過10萬,咁麻煩妳分享下忻醫生comment及手術費。謝謝!

星期二睇左忻醫生,clinic 響海洋中心, 地方好大好靚,無敵海景 !

忻醫生好細心,我有兩個問題要處理:
1. 黎完M 十幾日又流啡一兩日
2. 子宮肌瘤

e 生話處理第一個問題緊要 d,要入院做內窺鏡手術拎子宮組織化驗,睇下有無病變,埋單約兩萬多
如果一次過割埋子宮肌瘤就預10萬多 d ! 忻醫生話我個肌瘤唔算大得好快,只係由兩粒生長變左痴埋變成一粒,e 家 5.x cm 大, 可以 mon 住, 除非突然變大 or 有其他問題 !

我之前已問 agent 10萬多 d 我自己要畀2萬,我選擇做內窺鏡手術 !

至於,子宮肌瘤我去政府排公務員籌,排到11月中可以見e 生 !

複式洋房

QQ70 發表於 18-2-8 10:56
星期二睇左忻醫生,clinic 響海洋中心, 地方好大好靚,無敵海景 !

忻醫生好細心,我有兩個問題要處理:

可以唔需要做手術便好了,但我同你一樣黎m問題嚴重,所以我想做手術搞掂左佢。
請問你同保險講係做咩手術? 手術屬於大中小那類型? 我保險要我提供呢d資料才估計到claim到幾多!謝謝!

子爵府

MMMom 發表於 18-2-8 11:45
可以唔需要做手術便好了,但我同你一樣黎m問題嚴重,所以我想做手術搞掂左佢。
請問你同保險講係做咩手術 ...

睇你手術個名, 叫agent 睇下 claim 幾多% ! 我e 家要睇下子宮內膜有無事,所以做子宮內窺鏡刮宮手術拎組織化驗,屬於小手術! 子宮肌瘤手術就係屬於中型手術! 你睇下你間 agent 呢類型手術claim 百份比 !

如果兩個手術一齊做,我份保險 claim 唔足,自己畀大約兩萬! 我唔想畀咁多錢,我個肌瘤又唔係勁大,我寧願排政府,如果 keep 住 monitor 無咩特別大,十幾年後更年期,收經,肌瘤就會無左!

複式洋房

QQ70 發表於 18-2-8 11:56
睇你手術個名, 叫agent 睇下 claim 幾多% ! 我e 家要睇下子宮內膜有無事,所以做子宮內窺鏡刮宮手術拎組 ...

我都問下agent先。 請問忻醫生解釋得詳細嗎? 去到診所是否要等很久? 謝謝!

子爵府

MMMom 發表於 18-2-9 08:12
我都問下agent先。 請問忻醫生解釋得詳細嗎? 去到診所是否要等很久? 謝謝!
...
忻 E 生都好 nice, 不過講野唔多, 你問佢都會答你 !
我book 左個時間到, 等左大約20分鐘有得睇 !
你睇完之後, 唔洗即刻決定係唔係做手術, 醫生會比埋個手術中英文名你, 你可以問agent claim 到幾多再決定做唔做 ! 我都係過左一日先打電話去book 手術日子 !

複式洋房

QQ70 發表於 18-2-9 12:06
忻 E 生都好 nice, 不過講野唔多, 你問佢都會答你 !
我book 左個時間到, 等左大約20分鐘有得睇 !
你睇完之 ...

謝謝

別墅

.

子爵府

adts 發表於 18-2-10 13:33
我同事都介紹忻醫生俾我,佢前年由忻醫生做微創畸胎瘤手術,無保險,忻醫生係診所帶埋d藥俾佢,同佢講護士 ...

係呀, 我都係響clinic 見到佢本書, 我都好 surprise 佢有出書 ! 有時間的話, 我都試下去圖書館搵下, 睇下有無得借黎睇!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

QQ70 發表於 18-1-31 18:38
謝謝 ! 我 book 唔到 Dr. 岑, 最快3月初先有得睇 ! 我已經 book 左下星期二見 Dr.忻, 如果 Dr.忻 ...

可以考慮播道,一樣係私院但價錢相對平啲,如果主診醫生有掛單,可以諗諗。

利申:上年9月做了微創,住咗5晚,15萬多啲

別墅

回覆 QQ70 的帖子

中環黃X雄, 私家醫院連醫生TOTAL 十幾萬

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我舊年4月搵忻醫生做,手術好好。

原本3日可以出院,因為我貧血,醫生建議我早一日入院睇下我要唔要輸血,結果輸咗2包,第二日做手術。

我做微創,傷口唔係好痛。嗰時手術費10萬以下,依家唔清楚有冇加價。

複式洋房

heiheikwok 發表於 18-2-25 22:30
我舊年4月搵忻醫生做,手術好好。

原本3日可以出院,因為我貧血,醫生建議我早一日入院睇下我要唔要輸血, ...

你好,請問你未輸血前血色素係幾多度? 手術後休息左幾耐才復原?

我都想book忻醫生,但現在黎緊m, 最快要下星期先方便睇醫生

首頁

尾頁

跳至