論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Thanks各位,我唔會再俾工人單獨湊我個囡上下課,不過,要煩在安排搵人傍住個工人...必要時,我情願請鐘點跟出同跟入...

我個囡一直極少單獨俾工人湊,家中總有老人家/我地睇住...工人來了年幾,在我面前都總是扮到"必恭必敬"的態度,話下佢,佢都識重做/改番,家務上又唔會懶得過份,只係做得麻麻同慢,又成日無記性,要提,咁耐佢亦唔敢遲起床...

但小朋友同家務唔同,我只會俾今次機會佢,下次必炒...

大宅

P.S.家中有奶奶在(不同住)...有人管住都夠膽帶住阿囡遲返...唉...

子爵府

好媽媽勳章

介意. 不會容許佢自把自唯, 一定要佢解釋, 唔准佢再有下次。

大宅

好媽媽勳章

不能接受!!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

絕對唔容許,更加唔可以發爛渣,對佢唔使咁客氣,而且嗰女仲咁細,驚佢有危險同容易病,總之一句:唔得。佢一定要聽你話,因為嗰女係你。

侯爵府

好媽媽勳章

梗係唔可以accpet 佢試得你1次 你冇事 之后你就有排頭癢啦 快d出封warning比佢 點到佢自把自為架 :;pppp:
原帖由 Muimuipig 於 09-3-8 13:18 發表
絕對唔容許,更加唔可以發爛渣,對佢唔使咁客氣,而且嗰女仲咁細,驚佢有危險同容易病,總之一句:唔得。佢一定要聽你話,因為嗰女係你。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

Thanks 咁多位,其實,我已打左電話俾agent,明天會叫工人去agent處,已準備左warning letter...

當晚我等左一陣,就開左佢房門,因為佢仲有家務要做,無理由俾佢乘機偷懶...我當時問佢,你想同我講定同agent講,佢say "no"...

原帖由 ShinTeresa 於 09-3-8 14:14 發表
梗係唔可以accpet 佢試得你1次 你冇事 之后你就有排頭癢啦 快d出封warning比佢 點到佢自把自為架 :;pppp:

大宅

did u ask yr daughter did they go anywhere b4 come bk home? dun hesistate to give her warning letter, n seriously warn her ab this issue.

水晶宮

學校就在屋企對面街, 湊小朋友放學遲了30分鐘返屋企
我覺得工人真係要比個合理解釋我囉.
但係唔解釋的話, 我冇佢乎,
我唯有就係叫工人在接到小朋友時 call 我,
返到屋企又 call 我.

工人要知道, 而家唔係佢一個人出街的問題,
而係佢帶住僱主的兩歲小朋友呀.
我點知佢地兩個有咩意外,
或者遇著咩人發生咩宜,
又或者在咩地方食過 touch 過 特別野而染病,
作為照顧小朋友的人,
應該要為小朋友著想.

大宅

原帖由 birdbird 於 09-3-8 16:40 發表
學校就在屋企對面街, 湊小朋友放學遲了30分鐘返屋企
我覺得工人真係要比個合理解釋我囉.
但係唔解釋的話, 我冇佢乎,
我唯有就係叫工人在接到小朋友時 call 我,
返到屋企又 call 我.

工人要知道, 而家唔係佢一個人出 ...

agreed. 我而家都係一樣, 無論佢去/返回家; 準備出門口接小朋友放學; 小朋友落左校車; 返到屋企等等, 我都要佢習慣打電話比我報到, 否則大家熟略左後, 你想佢聽你指示都幾難, 我第一個工人就是這樣, 熟略後真係睬我都傻, 所以我寧願煩d, 都要佢定時定後打比我..

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我個被炒的「大少奶」都係系接放學前後D時間「人間蒸發」咗30 - 45 分鐘。最後東窗事發:
1) 去咗銀行
2) 去咗超市
3) 吹水吹到唔知時間
至於係屋企做乜就唔知!

我話比佢知係大厦保安報告咗你出入的怪時間。

珍珠宮

遲返係一個問題, 工人態度係另一個問題~

遲返 - 總會有好多理由, 只要驚告佢冇下次, 而每次出去 & 回家一定要call你及留言~ 一定唔可以比工人外边hea!!

工人態度 - 佢咁夠薑有咁既反應, 樓主平時對工人一定係斯文有禮, 談吐温文~ 睇平時工作麻麻你都忍就知道~ 你咁做, 工人有咁既回報唔出奇~ 最慘係你囡囡~ 你工人, 真係炒得了~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至