義工

湊B百科 今日: 13|主題: 2938

就快癲啦!

別墅

國民生產總值:918

囡囡呢一個月唔知發生咩事,每晚10點幾飲完奶tum佢訓都可以好快訓到,但訓得一陣,去到12點呢D位一定醒跟住喊!不停扭唔肯訓低,要人抱起佢,扭到差不多兩點,已經成個月咁,我都唔知究竟佢做咩,我覺得好攰好辛苦!每一晚湊完佢,第日又一早起身去返工,而家令到我好怕訓覺,好恐懼!人地又話過佐三個月會好湊,我囡囡剛滿三個月左右

王國熱話
甜心英語Honey English Picture Book
我覺得UNO最好玩
二手迪士尼美語世界,有無辦法知道點用...
二手玩具及繪本

回覆 aitangtang 的帖子

Hello aitangtang ,BB精神、胃口點、 臨瞓餐奶有無早左食/食少左奶呀? 生活上有冇改變? 3個月全日大概瞓14-17個鐘左右,佢地瞓覺有時會反覆,會用喊聲黎表達需要,好多時BB 喊都係因為肚餓、濕片、有肚風,先了解BB係咪唔舒服/有生理問題,一般喊嘅時間唔超過5分鐘、不是嚎哭,媽媽可以坐係佢身邊拍背、按摩,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,對BB瞓覺都有幫助架 。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-1 13:59
回覆 aitangtang 的帖子

Hello aitangtang ,BB精神、胃口點、 臨瞓餐奶有無早左食/食少左奶呀? 生活上 ...

三個月前bb仲好有規律,一三個月後就亂曬,佢食得玩得啊!好精神,只會係夜晚訓覺前扭計,片會同佢換新,奶奶佢飲到唔飲,不過佢現在飲奶會不停玩奶嘴!試過6點後唔比佢訓等佢攰,但依然都係咁!

珍珠宮

國民生產總值:34436

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

咁你試下日頭咪俾佢訓太多

別墅

我要做媽媽 發表於 18-2-1 15:10
咁你試下日頭咪俾佢訓太多

日頭唔係我湊,我話唔比佢訓,個99就會講好多說話!

aitangtang 發表於 18-2-1 14:03
三個月前bb仲好有規律,一三個月後就亂曬,佢食得玩得啊!好精神,只會係夜晚訓覺前扭計,片會同佢換新, ...

3 個月打後生長速度放慢,部分BB可能會飲少左奶,如果BB飲奶唔專心都代表BB未肚餓,建議由BB主導餵哺時間,4個鐘左BB有肚餓信號先餵奶,佢會胃口好D和食得專心D 依家佢日頭瞓覺時間會比初生時少,每日大約5 小時午睡,日頭多D同佢玩遊戲、傾計、唱歌,黃昏後避免去嘈吵、多人地方,係一個溫度適中﹑昏暗和寧靜環境瞓覺會瞓得好D架。BB有冇做Tummy time(俯臥時間)? 可以避免BB 日頭瞓得太多仲可以促進腦部發展

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

國民生產總值:3204

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

艱難。日間有可能瞓過多, 引致夜晚唔想瞓...。事業女性特別吃力。奶奶唔會聽你講, 睇下佢個仔肯唔肯講, 日頭要同BB做下運動, 郁下手腳, 聽下歌仔, 傾下計。希望日間多D野安排, 夜晚好瞓點。....不過, 頭一年係辛苦D。頭三個月最辛苦, 之後半年又會比最初好, 加油啊。

珍珠宮

國民生產總值:31434

回覆樓主

都係缺乏安全感,扭抱先會咁,本身有無比奶咀佢用?

別墅

RubyYu07 發表於 18-2-6 21:39
都係缺乏安全感,扭抱先會咁,本身有無比奶咀佢用?

有奶嘴啊!但佢唔要

珍珠宮

國民生產總值:31434

aitangtang 發表於 18-2-6 22:32
有奶嘴啊!但佢唔要

即係平時都有食奶咀,只不過扭緊計仔所以唔食?

別墅

RubyYu07 發表於 18-2-11 12:13
即係平時都有食奶咀,只不過扭緊計仔所以唔食?

係啊!但佢晚晚都扭計

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.