自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實考二級要識d乜?我女老師話佢已經2級程度,但係話出年先考?!

子爵府

樓主, 我路过多口講句, 雖然我仔仔剛學琴 (玩票性質), 不过我覺得自己小朋友學習能力係點, 父母最清楚啦, 其他人須5須要報2級試, 試問同你囡囡有咩直接關係先, 只要你認為有用就可以啦, 都係一個考試姐, 咪當係比囡囡試下囉, 何必要理人地講咩喎....

子爵府

原帖由 winkdex 於 09-3-9 06:53 發表

agree, 所以我個女學o左差唔多3年我都冇幫佢報考試,因為唔想佢只係彈考試歌(at least prepare半年),如果要練,我寧願佢練音樂節首歌,起碼有得表演比人睇,壯o下膽
有fd都有問我唔考試學o黎做乜?.......為興 ...

非常同意你講法, 因為我唸法同你一样, 學琴本來就係為興趣, 何必一定要同返學讀書一样要去考試, 5通就係為左肯定個小朋友既成績 ???

男爵府

我女今年都會考2級, 請問2級任導師會考d咩呢?

thank

大宅

人地點講係人地既事,最緊要係聽老師點講同分析,自己小朋友到達那一級程度,我仲會考慮年齡,小學級別及自己能付出幾多練習時間. 2級試同考3級都已經有好大分別,試想想為何要學琴,萬一唔合格,盞打擊小朋友自信,何必呢.
我仔仔舊年小二考2級試合格,佢好開心及有自信,岩岩grade2音樂節比賽有第3名. 培養興趣比一切來得更重要.

與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

男爵府

成日聽啲人講, 考5級可以考埋樂理, 所以啲人中意3,5級咁考, 即係點解呀?

多謝各位!

男爵府

我個女都係考2級和5級, 各施各法啫.
唔需要理會他人那麼多.

伯爵府

阿女今年都報咗2級考~ 在我個人嚟講,2級,3級都無所謂,至在攞個經驗之嘛.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-16 09:39 發表
成日聽啲人講, 考5級可以考埋樂理, 所以啲人中意3,5級咁考, 即係點解呀?

多謝各位!

都唔明..............考六級或以上先要考樂理,又唔係同琴一齊考,有乜關係呢,我都想知

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女個老師都收過唔少呢d學生
好得人驚
我女都係第一下就考2級, 下年應該會考4級
由0到3似乎難d wor
原帖由 麟媽媽 於 09-3-8 04:44 PM 發表
都唔係話晒錢既,經驗黎既,
我識有d 人好似為考級而考琴咁,
攪到個女只識彈考試嗰三隻歌,
其他?譜都睇唔掂!呢d 真係晒錢喇。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係考完5級就要pass左學理至可以考6級
所以好多人都會先解決完5級, 再戰學理, 然後再考6級lor
原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-16 09:39 AM 發表

多謝各位!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-16 10:38 發表
係考完5級就要pass左學理至可以考6級
所以好多人都會先解決完5級, 再戰學理, 然後再考6級lor

唔考五級,都可以考五級樂理,所以我覺得都唔make sense

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我家大小姐今年都會考二級。

王國長老

多數都係為左考6級試, 至去考5級樂理嘛
原帖由 Sindy 於 09-3-16 11:15 AM 發表

唔考五級,都可以考五級樂理,所以我覺得都唔make sense

水晶宮

回覆 # 的文章

我囡係第一次考2級, 今年跳考5級.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-16 17:18 發表
多數都係為左考6級試, 至去考5級樂理嘛

係囉,所以唔一定要考左五級琴試先既

首頁

尾頁

跳至