夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果要委曲求全到某一點, 何必呢?

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 11:03
謝謝樓主,
但丈夫處處將紅顏知己跟妻子比較,當然什麼也不及紅顔知己。
那麼妻子該怎調節自己心情?

首先妻子自問係唔係真係處處不及新歡?先撇除外表,因為若然新歡係十八廿二的話根本冇得比較。

如果丈夫只係盲目的去比較一啲外在事實而忽略妻子嘅好處,咁終有一日佢會後悔,但如果妻子真係如此不濟的話,咁做丈夫亦有佢自己理由去搵一個更好,但必須要搞清楚一切,完結咗一段婚姻先開始另一段感情,咁係最正確嘅做法!

至於應唔應該再花心機响丈夫身上,係一個好個人嘅決定,在乎自己覺得值得與否,就正如有啲人咁心去做「兵」,根本唔會有結果,但心理上滿足一定有!

百花叢裡過,片葉不沾身。

珍珠宮

開心吸收勳章

chelsealam 發表於 18-2-5 11:19
如果要委曲求全到某一點, 何必呢?

只要自己覺得值得,冇話委唔委屈,因為心理上一定會有佢滿足嘅地方!

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 11:44
首先妻子自問係唔係真係處處不及新歡?先撇除外表,因為若然新歡係十八廿二的話根本冇得比較。

如果丈夫 ...

若然係心靈伴侶,怎取代。加上紅顏有美貌。

男爵府

.

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-2-5 12:23
搭句咀,你本身跟他相處怎樣? 兩人的性格又是怎樣的?

好複雜,我們本身已經到律師樓離婚的階段,但突然佢又為了孩子而不離,真係好似TVB劇情一樣。佢選舉回家,但心仍掛顏知己。

我不知該怎麼面對一個只掛念別人的丈夫。

相處方便,我一直以為okay, 現在他才告訴我一直啞忍我的態度⋯⋯ 又話我蠢⋯ 又唔打扮⋯ 沒有與時並進。總之我所有的缺點,是紅顏沒有的。而年輕、美貌,事業、善解人意則是我沒有的。

現在佢好像被迫回家咁⋯⋯ 其實我也不快樂

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 12:05
若然係心靈伴侶,怎取代。加上紅顏有美貌。

外表當然冇得比較,因為好個人的,但咁做妻子嘅點解唔可以做到丈夫心靈伴侶?係因為從來唔可以同丈夫講心低話?還是根本一直都唔了解丈夫想要嘅係咩呢?做妻子嘅又有冇主動去了解過?還是覺得冇需要去了解?

不過呢啲問題都係相對的,倒返轉都係一樣。

男爵府

.

珍珠宮

開心吸收勳章

~小樹兒~ 發表於 18-2-5 12:49
他說的話一定不好聽,當中亦或者有不實的地方。但為你自己而言,你覺得你有需要改變嗎?

或許沒有人能陪我 ...

妳好呀樹妹!

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-2-5 12:49
他說的話一定不好聽,當中亦或者有不實的地方。但為你自己而言,你覺得你有需要改變嗎?

或許沒有人能陪我 ...

我知有地方需要改,我亦會做。

我係解決不了「他不愛我」那條刺唧。

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 12:32
好複雜,我們本身已經到律師樓離婚的階段,但突然佢又為了孩子而不離,真係好似TVB劇情一樣。佢選舉回家, ...

佢只係講出真心說話啫,咁妳承唔承認妳真係正如佢所講一樣呢?

既然佢都同妳坦白咗,佢可以對妳有要求,妳同樣可以對佢有要求,咁佢一直以來,直至佢遇上紅顏知己時,有冇做到妳嘅要求呢?如果佢一直都滿足到妳要求,而妳又覺得冇必要符合佢嘅要求,咁妳就變咗對佢唔公平了,但若然妳並非如佢所講的話,咁佢就只係搵藉口去嫌棄妳,呢啲只有妳自己最清楚了!

而我相信佢選擇唔離婚,係因為佢始終覺得所做嘅係唔應該,始終過唔到自己良心嗰一關。

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 12:58
佢只係講出真心說話啫,咁妳承唔承認妳真係正如佢所講一樣呢?

既然佢都同妳坦白咗,佢可以對妳有要求, ...

紅顏是他很久以後的EX,在他心中一直覺得她是最好的,和我一起係偶然掛。

只是他們近來常約會,而紅顔又和男友感情生淡,所以他們又有再續前緣的想法。

男爵府

.

男爵府

.

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-2-5 13:25
你愛的人不愛你,那條刺一直都會在,但當你足夠愛你自己、相信自己價值高的時候,起碼不會像現在這樣痛

...

我就是不懂怎「愛自己」

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 12:52
我知有地方需要改,我亦會做。

我係解決不了「他不愛我」那條刺唧。

「他不愛你」已經係過去咗嘅事,就由得佢留在過去,妳點解要不斷望返一啲過去嘅事,而唔專注去未來日子令「他很愛妳」?

既然佢選擇唔離婚,證明佢心裏依然有家庭,一時半刻之間佢仲留戀好顏知己係可以理解的,如果妳現在放棄又未免太早。

珍珠宮

開心吸收勳章

~小樹兒~ 發表於 18-2-5 13:27
兔哥哥

我去吃飯了

我食完兼去埋超市入貨了。

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 13:46
「他不愛你」已經係過去咗嘅事,就由得佢留在過去,妳點解要不斷望返一啲過去嘅事,而唔專注去未來日子令 ...

Thanks Wing1388,

因為我本身條件令我覺得他「再愛我」的機會不大。
我亦明白他現在心情,我知一時三刻係忘不了紅顏的。

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 13:46
「他不愛你」已經係過去咗嘅事,就由得佢留在過去,妳點解要不斷望返一啲過去嘅事,而唔專注去未來日子令 ...

留戀家庭但吾係留戀自己,我覺得真係好難接受。不過人人快樂定義吾同。我見過有媽媽為左仔女快樂,就算自己接受吾到老公出軌,仍繼續婚姻,目的是要 提供一個 所謂健全嘅家庭畀小朋友。但在於我,係無可能,因為吾再愛我,為何還要作戲。我可能比較自私,我會先愛自己,先顧自己感受,但講到尾最自私係出軌人。

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 13:48
Thanks Wing1388,

因為我本身條件令我覺得他「再愛我」的機會不大。

即係妳覺得呢一刻妳C6只係追求緊一啲外在嘅感覺,而妳自己亦覺得自己唔可能有進步空間?

其實男人唔係100%只追求外在的,有時心靈上嘅需要可能更大。

首頁

尾頁

跳至