自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 echoo 於 09-3-9 08:03 發表
介奶食飯吧, 都3歲, 完全唔駛飲奶喇, 醫生都可以睇少D.

但佢真係飲小一支都會喊到拆天... 訓前一定要飲, 否則訓唔著....我試下幫佢戎先小D....我都知佢飲太多...

我亞女依家一日除左奶, 就只有早餐一碗麵, 中餐及晚餐一碗粥/飯....唔食零食架..! 甘樣會唔會唔夠呀?

男爵府

你個女係塞咳定熱咳?? 如塞咳飲川貝雪梨水只會愈飲愈咳架.

我全家上個星期都勁咳, 我上網鑽研左一輪川貝, 見我地全部都日頭先咳, 唸住係塞咳, 咁星期六用川貝燉蘋果, 一飲左, 我個仔同我即刻覺得喉嚨巳順左好多, 冇咁痕, 第二日我地就小咳左, 但反而爸爸咳多左喎, 我就知道爸爸係塞咳, 即時改燉川貝果皮薑比佢飲, 咁今次佢飲左暢順好多. 我買川貝時個中醫都吩咐我, 要攪清楚塞定熱咳, 如攪錯只會愈飲愈咳架.

塞咳: 燉川貝果皮和薑, 介口唔可以食生果和菜和菜湯

熱咳 : 用蘋果or雪梨燉川貝

我之前都攪錯左, 用川貝粉開奶比個仔飲, 原來川貝一定要煮過先可以食得, 好彩bk d mama提我咋.

男爵府

仲有, 燉好架川貝水記住加蜜糖, 真係可以避到陣杰味.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我個細仔之前咳左三個星期,除左食猴棗散之外,我覺得最緊要係同佢拍痰,真係好有效架,我個仔太細,唔識咳出D痰,同佢拍完之後,佢自己會嘔返D痰出黎,之後咳起上黎把聲會清D,當然一日起碼要同佢拍三至四次,每次我都會拍十至十五分鐘,你可以試下!

大宅

原帖由 bb623623 於 09-3-9 10:16 發表
你個女係塞咳定熱咳?? 如塞咳飲川貝雪梨水只會愈飲愈咳架.

我全家上個星期都勁咳, 我上網鑽研左一輪川貝, 見我地全部都日頭先咳, 唸住係塞咳, 咁星期六用川貝燉蘋果, 一飲左, 我個仔同我即刻覺得喉嚨巳順左好多, 冇 ...

點分寒/熱咳架?
我女日日夜夜都咳架....
今日見到有時咳左D痰出黎...有小小王添..:-(

大宅

原帖由 小妮子 於 09-3-9 10:28 發表
我個細仔之前咳左三個星期,除左食猴棗散之外,我覺得最緊要係同佢拍痰,真係好有效架,我個仔太細,唔識咳出D痰,同佢拍完之後,佢自己會嘔返D痰出黎,之後咳起上黎把聲會清D,當然一日起碼要同佢拍三至四次,每次我都會拍十 ...

點拍?? 拍邊樹?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

其實好似掃風咁,不過掃風係向上掃,拍痰就唔使,不過要將手"弓"起(我唔係好識表達,希望你明啦),一下一下咁拍落背度,唔使同一位置,可以周圍拍下,咁樣可以令到小朋友舒服D!

呢個方法係我細囝之前入院,D護士教,希望可以幫到你,小朋友一咳真係令到媽咪好鬼擔心既

原帖由 開心MAMI 於 09-3-9 10:47 發表

點拍?? 拍邊樹?

大宅

原帖由 小妮子 於 09-3-9 10:56 發表
其實好似掃風咁,不過掃風係向上掃,拍痰就唔使,不過要將手"弓"起(我唔係好識表達,希望你明啦),一下一下咁拍落背度,唔使同一位置,可以周圍拍下,咁樣可以令到小朋友舒服D!

呢個方法係我細囝之前入院,D護士教,希望可以 ...

明喇明喇....我幫佢拍下先...希望有用啦
係呀, 小朋友病仲慘個大人...又扭計...又食唔好訓唔好....:-( 依家一晚要起3次以上身, 因為咳醒, OR因為NOSE塞, 總知佢又無覺好訓我地又無.....睇見到瘦晒真係心痛C人:cry:

男爵府

夜晚咳多數係塞咳, 日頭就多數係熱咳, 所以你用果皮燉先岩.

其實仲要睇埋D痰係乜野色, 但因阿仔冇痰, 個中醫講完我唔記得左mouth:

大宅

你宜家食療唔係好掂, 睇中醫喇, 我以前已pm比過你, 食療只不過係病情已穩定才使用,小朋友根本感冒未完全仔番, 剩低D手尾或氣管發炎後氣管變得感。 情況再拖對小朋友無好處。

伯爵府

原帖由 開心MAMI 於 09-3-9 10:47 發表

點分寒/熱咳架?
我女日日夜夜都咳架....
今日見到有時咳左D痰出黎...有小小王添..:-(

唔好再拖, 睇e生清左佢d咳同痰先, 有d王巳經可能發痰, 再拖可能好大件事, 我知你唔想佢食咁多西藥, 想用d自然d既療法幫佢, 但我經驗講我知你一定要清左d痰先, 有可能佢要先食抗生素....

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

唔知你囡囡同我囡囡情況係咪差不多..我囡囡本身有鼻敏感,晚晚瞓都會鼻塞..呢排轉天氣就慘...夜晚就一定鼻塞+勁多痰(之前係咳唔出既痰),連續3晚都咳醒咗..其中2晚係咳到嘔,勁喊...於是帶佢睇返耳鼻喉個e生..佢真係超掂,阿囡之前都試過咁,食咗藥就好快見效..今次食咗一次,半夜瞓已經無咳醒同嘔,係幾聲囉..近呢2晚已無咳了...個e生都係上次朋友介紹比我,佢真係超多人睇同埋都好多人識~你有需要pm我比資料你啦...阿囡睇開都係HKD250一次,其實同普遍西醫價錢差不多,但針對返氣管果D..好好多...同埋我本來諗住煲野比阿囡飲..但呢段非常時期,點都係睇西醫止咗先...見到D細菌咁勁,我都唔敢同佢拖...有需要就PM我啦~~~~

原帖由 開心MAMI 於 09-3-9 11:07 發表

明喇明喇....我幫佢拍下先...希望有用啦
係呀, 小朋友病仲慘個大人...又扭計...又食唔好訓唔好....:-( 依家一晚要起3次以上身, 因為咳醒, OR因為NOSE塞, 總知佢又無覺好訓我地又無.....睇見到瘦晒真係心 ...

大宅

THANK YOU晒你地意見..我立即帶佢去睇DR先...

子爵府

hi xeniayuen

可否pm醫生d資料比我呀,我個女咳成個月都未好,已睇了3次dr & 煲拾幾次食療la都未好,e生話氣管敏感呀,,,,唔該你,,,,,,,

原帖由 xeniayuen 於 09-3-9 13:08 發表
唔知你囡囡同我囡囡情況係咪差不多..我囡囡本身有鼻敏感,晚晚瞓都會鼻塞..呢排轉天氣就慘...夜晚就一定鼻塞+勁多痰(之前係咳唔出既痰),連續3晚都咳醒咗..其中2晚係咳到嘔,勁喊...於是帶佢睇返耳鼻喉個e生..佢真係超 ...

大宅

我個仔都係咁, 晚晚都咳, 好容易咳到嘔, 嘔出黎好多痰, 試過煲湯水都唔得, 而家試緊猴x末(百幾蚊支果隻), 好似好左d, 不過都係有d咳....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 開心MAMI 於 09-3-9 08:10 發表

但佢真係飲小一支都會喊到拆天... 訓前一定要飲, 否則訓唔著....我試下幫佢戎先小D....我都知佢飲太多...

我亞女依家一日除左奶, 就只有早餐一碗麵, 中餐及晚餐一碗粥/飯....唔食零食架..! 甘樣 ...

你話佢聽飲左的奶會變成痰, 飲得愈多會咳得愈多, 佢就唔敢飲喇, D痰真係因為D奶俾身體吸收唔到轉化而來架, 唔係邊有咁多痰, 真係盡量仲左佢喇, 仲完包係好返, 否則再咁落去會變氣管炎和損害肺功能, 手尾長架喇.

洋房

我個女食完西藥後,再食猴棗散,夜晚好多時會嘔番啲痰出嚟,連續食2-3盒,跟住好快好番,如果煲湯就加果皮,凍水落,可以化痰

伯爵府

試下煲瓜"榴"+浙貝+羅漢果+陳皮(藥房買到, 好平), 水滾慢火煲半個鐘
我6歲大個仔咳左好耐+勁多痰, 個中E朋友叫我煲俾佢, 飲左1次即見效..少左好多咳同痰
飲左兩次冇哂..
佢話原來小朋友冇話寒定係熱咳都O岩飲, 因為本身小朋友比較熱...所以飲得, 不過大人就唔係個個都得, 我表姐飲完之後仲咳得勁....

我都試過猴X散, 但唔WORK.

大宅

我個女原來真係氣管炎.... 唔怪得咳甘耐都唔好.......但佢唔係乾咳...又好多痰, 又多NOSE水, D痰仲變左王王地添架.....

今日去睇左醫生, 仲要民氣....

男爵府

xeniayuen:
可唔可以pm埋醫生資料比我。
我囡囡一星期前發燒、咳,流少少鼻水。
但食晒D藥,仲咳得好利害,連續一星期半夜咳醒好幾次。
平時佢最為食,而家無晒胃口,成個人瘦晒!!!

首頁

尾頁

跳至