家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

如提

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Handsomewoman 發表於 18-2-1 14:38
如提

边只?
開心過每一天吧!

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-2-1 14:38
如提

6年期?

男爵府

新人物 發表於 18-2-1 15:27
6年期?

有冇好介紹,因見報導話呢間派紅利往績唔錯

洋房

回覆樓主

供8年保10年?保本118%?

如果係呢隻,得保證部分,冇紅利喎

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我會揀智息保,供3年(年供/月供),5年攞錢,一次俾晒仲有着數。我粗畧計過5年息約13.7%

男爵府

makm 發表於 18-2-1 16:00
我會揀智息保,供3年(年供/月供),5年攞錢,一次俾晒仲有着數。我粗畧計過5年息超過16%。 ...

純儲蓄嗎?保本?

男爵府

回覆 makm 的帖子

係咪保證ga?

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-2-1 15:33
有冇好介紹,因見報導話呢間派紅利往績唔錯

如果你筆錢睇短線,佢係叫幾好架喇,不過如果到期又係會再續,咁就唔係咁講喇

子爵府

pollychowpc 發表於 18-2-1 16:13
回覆 makm 的帖子

係咪保證ga?

其實儲蓄計劃都係保證+非保證,問題邊間公司保證部分多d,非保證部分實現率高d

洋房

回覆樓主

我投果隻係保誠雋升,供5年,之後可以想係戶口幾時拎錢、拎幾多都可以控制到

個人覺得作為長線投資唔錯,反正呢d錢冇打算短期拎返出黎,分紅又唔錯

由佢係入面紅利滾存,要用嘅時候先拎d,或者退左佢

子爵府

6年之前喺中人壽做過一次5年期,一次俾$42萬幾,舊年期滿攞咗$50萬。舊年10月同仔女做一份5年期,一次俾$43萬幾,期滿又會攞$50萬。全部係保証,並無非保証,不過D錢一定係要唔等用,因為就算放唔夠4年要攞番都要蝕本金。我唔係sales,大家想知清楚就問佢D職員啦!我認為D息口好過做港元定期囉。

男爵府

makm 發表於 18-2-1 18:00
6年之前喺中人壽做過一次5年期,一次俾$42萬幾,舊年期滿攞咗$50萬。舊年10月同仔女做一份5年期,一次俾$43萬 ...

一月問過,有隻比港幣417,xxx,六年後收回50萬,全部保證。

子爵府

富衛最近有一個「三連息儲蓄保險計劃」供2年/或一次過俾,3年期,年繳平均有2.56%,一次過俾2.8%,計劃年期短D都可以同中人壽比蛟一下。

大宅

愛君君媽 發表於 18-2-1 16:38
我投果隻係保誠雋升,供5年,之後可以想係戶口幾時拎錢、拎幾多都可以控制到

個人覺得作為長線投資唔錯, ...

睇清楚先,唔保證的,Agent叫我買,之前買佐保x已中招了

子爵府

唔係保證嘅就任佢吹,你咪當真呀!

複式洋房

我上個月幫囡囡買左份中銀人壽。買之前做過好多功課,如果保證中國人壽(5年美金)好,唔保證中銀人壽(5年美金)好。我自己買左非保證,因為依家岩岩進入加息周期,因為個經紀哥哥係媽咪介紹,佢話買保證會蝕比保險公司,我之後番屋企問下媽咪同老公,佢地都話加息周期買非保證係好過保證。跟住你可以參考下我份教育基金,我果份供5年,每月供4000美金,5年供左20000蚊美金就唔洗供。我諗住個囡18歲攞出黎用,佢已經有4xxxx蚊美金。

子爵府

「跟住你可以參考下我份教育基金,我果份供5年,每月供4000美金,5年供左20000蚊美金就唔洗供。」
iamfatgirl ctse,唔係好明,4000x12x5=240000,應該係24萬美金噃!

男爵府

畀面勳章

iamfatgirl 發表於 18-2-8 04:17
我上個月幫囡囡買左份中銀人壽。買之前做過好多功課,如果保證中國人壽(5年美金)好,唔保證中銀人壽(5年 ...
<<買保證會蝕比保險公司>> , 明顯係 agent 誤導.
<<加息周期買非保證係好過保證>> , 兩者無必然關係.

民房

回覆 makm 的帖子

1年4000美金 5年共20000美金

首頁
12345...8

尾頁

跳至