家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

民房

回覆 makm 的帖子

我打錯左sor

男爵府

愛君君媽 發表於 18-2-1 16:38
我投果隻係保誠雋升,供5年,之後可以想係戶口幾時拎錢、拎幾多都可以控制到

個人覺得作為長線投資唔錯, ...

我都有睇,但全都是非保證,你有冇睇清楚?我琴日收到計劃書,都睇左好耐
保証果度起碼10年先回本金

男爵府

makm 發表於 18-2-1 16:00
我會揀智息保,供3年(年供/月供),5年攞錢,一次俾晒仲有着數。我粗畧計過5年息超過16%。 ...

保証嗎?

男爵府

makm 發表於 18-2-1 18:00
6年之前喺中人壽做過一次5年期,一次俾$42萬幾,舊年期滿攞咗$50萬。舊年10月同仔女做一份5年期,一次俾$43萬 ...

中銀人壽定係中國海外人壽?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

大斗夫人 發表於 18-2-9 16:50
中銀人壽定係中國海外人壽?

係中國人壽(海外)嘅進盈5年期保險,南商同富邦仲有得做,以一次過擺$432085.89五年後取$50萬,利息全期15.7%。但我打去中國人壽(海外)熱線,佢哋就推另一個叫智息保嘅五年期,利息全期得13.7%(之前我計錯以為有16%),都係全屬保証,但利息反而少D。我唔多明點解D靚嘅plan中國人壽(海外)反而俾其它銀行代售?

男爵府

makm 發表於 18-2-9 17:28
係中國人壽(海外)嘅進盈5年期保險,南商同富邦仲有得做,以一次過擺$432085.89五年後取$50萬,利息全期15.7% ...

請問如果想要保證多d ,邊個plan 好 d?

子爵府

jwy2 發表於 18-2-10 15:04
請問如果想要保證多d ,邊個plan 好 d?
我都想知,暫時我搵到5年期就南商/富邦代售中國人壽(海外)嘅「進盈」5年息共15.7%,3年期就富衛嘅「三連息」一次過$20萬以上擺3年,年息平均有2.8%。太長年期如年金我就無乜興趣,以上計劃全部息口係保証,如果各位有更好嘅plan敬請分享。

男爵府

makm 發表於 18-2-10 15:29
我都想知,暫時我搵到5年期就南商/富邦代售中國人壽(海外)嘅「進盈」5年息共15.7%,3年期就富衛嘅「三連息」 ...

中國海外人壽最低額多少?
保證部份利率%都是一樣嗎?

男爵府

makm 發表於 18-2-10 15:29
我都想知,暫時我搵到5年期就南商/富邦代售中國人壽(海外)嘅「進盈」5年息共15.7%,3年期就富衛嘅「三連息」 ...

我大約係8年前做了份類似年金的單,回報好少,呻笨ing,cut 又唔抵,年年都要供,供到退休,所以我唔敢再買太長線的儲蓄保,其實最好係3年,5年都勉強接受。你講的富衛的plan ,邊間銀行做緊?
最近市跌,其實係咪應該買實力股等收息好d 呢?

別墅

中銀sell我中人壽海外彩虹歲月,5年期,如果睇保證,要15年先回本,要加埋非保證先10年,但長線滾就幾好,諗緊。
中人壽海外3pay5個隻年頭買左,想買隻長期

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-2-10 23:56
中國海外人壽最低額多少?
保證部份利率%都是一樣嗎?

如有興趣直接打去南商/富邦問詳情啦!

子爵府

jwy2 發表於 18-2-11 01:43

我大約係8年前做了份類似年金的單,回報好少,呻笨ing,cut 又 ...

有幾間銀行sell我年金,我睇過全部短期回報都好差,起碼要十幾年後先好D(仲有不保証因素),但到時都唔知乜世界!另外我運氣不佳,股䅇輸多贏少,最驚收埋D息都唔夠本金蝕,所以我寧願做全無風險嘅港元定存或類似產品(人民幣都試過賺息輸價,日元仲坐緊艇),不過要用保証利息比較先好。富衛唔覺有銀行做,如有興趣直接打去佢哋熱線問詳情啦!

男爵府

畀面勳章

mewomewo 發表於 18-2-11 06:27
中銀sell我中人壽海外彩虹歲月,5年期,如果睇保證,要15年先回本,要加埋非保證先10年,但長線滾就幾好, ...
中資銀行賣的彩虹歲月有4隻版本, 新版, 舊版, 升級版同特別版, 新版回報比舊版好小小, 但全部的保證回本期都係介五5年半至到7年半, 之後就可以用一個而家睇落都覺得幾好的利率一路滾落去.如果銀行職員同你講 "保證,要15年先回本"就一定係講錯左.

別墅

wallshar 發表於 18-2-11 11:20
中資銀行賣的彩虹歲月有4隻版本, 新版, 舊版, 升級版同特別版, 新版回報比舊版好小小, 但全部的保證回本期 ...

職員係講15年,如果計埋非保證先早d

定係要同佢講買其他版本先啱?

男爵府

畀面勳章

回覆 mewomewo 的帖子

中銀職員介紹給你這一隻係有小小保險成份的, 所以回本期較長, 如果純儲蓄, 建議買純儲蓄而沒保險成份的, 最快的保證回本期係5年半.

別墅

wallshar 發表於 18-2-11 16:00
回覆 mewomewo 的帖子

中銀職員介紹給你這一隻係有小小保險成份的, 所以回本期較長, 如果純儲蓄, 建議買純 ...
哦,原來係咁,唔該你呀如果我想買,就叫佢比純儲蓄就ok,唔該你

男爵府

畀面勳章

mewomewo 發表於 18-2-11 16:36
哦,原來係咁,唔該你呀如果我想買,就叫佢比純儲蓄就ok,唔該你銀
如果冇記錯的話, 彩虹歲月的第一個版本由2009年起推出, 共堆出幾個唔同版本, 最新版本就大約3年前推出. 最新那一個回報最高.

中國人壽的產品有一個比較混亂的地方就係新版推出後, 舊版有時仍會發售而不落架.
銀行職員如果對產品不太熟悉的話就會將舊版本賣給客戶.

銀行渠道代理的好似叫彩虹歲月 (簡易版).記得問清楚要買最新版即係有保證分期領款那一隻就對了.

別墅

wallshar 發表於 18-2-11 17:38
如果冇記錯的話, 彩虹歲月的第一個版本由2009年起推出, 共堆出幾個唔同版本, 最新版本就大約3年前推出. 最 ...
今日去問,簡易版冇得賣啦,佢建議我買樂逍遙,我無買。

男爵府

畀面勳章

每隻產品唔同的銷售渠道都有配額,
可能銀行這一隻儲畜產品的配額己經完成, 所以無得賣了.

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至