家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

回覆樓主

宏x 有隻 宏達供款5年期儲蓄計劃 回報不錯 可以參考

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

afterschool 發表於 18-2-17 14:54
點好法?保証紅利平均有幾多?

子爵府

afterschool 發表於 18-2-17 14:54

呢隻完全唔得喎!

子爵府

makm 發表於 18-2-17 15:53
點好法?保証紅利平均有幾多?

5年期供,第25年保證果part先break even⋯⋯

子爵府

新人物 發表於 18-2-17 16:38
5年期供,第25年保證果part先break even⋯⋯
咁正..............

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我上年一筆過俾咗$38萬幾,第4年結就回本,我覺得個回報都ok啦,當然實會有jm嫌少,其他投資方法回報高好多。但呢d係個人睇法選擇啦,我就鍾意將d錢擺喺保險度,touchwood指定咗受益人,唔駛計落遺產。

男爵府

愛君君媽 發表於 18-2-1 16:38
我投果隻係保誠雋升,供5年,之後可以想係戶口幾時拎錢、拎幾多都可以控制到

個人覺得作為長線投資唔錯, ...

呢隻毒藥嚟,agent最鐘意sale呢隻產品,仲話係公司王牌產品,回報率高,實際係傭金超高,非保證嗰啲超多水分

子爵府

hfl2000 發表於 18-2-19 18:40
我上年一筆過俾咗$38萬幾,第4年結就回本,我覺得個回報都ok啦,當然實會有jm嫌少,其他投資方法回報高好多 ...

其實呢隻係ok,如果係終身計劃就一流!

別墅

hfl2000 發表於 18-2-19 18:40
我上年一筆過俾咗$38萬幾,第4年結就回本,我覺得個回報都ok啦,當然實會有jm嫌少,其他投資方法回報高好多 ...
Sorry,有少少唔明,佢寫年金,但只可以放10年,不是繼續滾存嗎
我有買中人壽智息揀3pay5個個,以家睇緊5pay8個個,都幾好咁

子爵府

mewomewo 發表於 18-2-20 18:52
Sorry,有少少唔明,佢寫年金,但只可以放10年,不是繼續滾存嗎
我有買中人壽智息揀3pay5個個,以家睇緊5pay ...

人壽d plan有個缺點,唔俾你做到雪球效應,份單到期,d錢又無乜出路,變左你要由頭再做過,回報無終身保單咁高。

男爵府

畀面勳章

3 pay 5 同 5 pay 8的息率都係差不多, 一樣放落excel 度計都一樣係複息3厘幾.多唔多就見人見智.
5 pay 8 因為是 比 3 pay 5 綁多 3 年, 所以 計落IRR 會多過隻 3 pay 5 0.2% 至0.25% 左右.

別墅

新人物 發表於 18-2-20 23:37
人壽d plan有個缺點,唔俾你做到雪球效應,份單到期,d錢又無乜出路,變左你要由頭再做過,回報無終身保單 ...
係囉,想滾存都冇

侯爵府

我呢個只係10年期,期滿就全數退保㗎喇,俾小朋友讀書用。因我本身有份第2間既終身人壽,所以我唔需要再買多份終身呢張相係10年期呢份d terms,俾你參考吓呀

別墅

wallshar 發表於 18-2-21 16:26
3 pay 5 同 5 pay 8的息率都係差不多, 一樣放落excel 度計都一樣係複息3厘幾.多唔多就見人見智.
5 pay 8 因 ...
多謝你不厭其煩咁答我,我唔識投資,驚買股票會蝕,做定期又息低,所以target呢d儲蓄保,短期同長期都睇一睇咁囉

別墅

hfl2000 發表於 18-2-21 21:29
我呢個只係10年期,期滿就全數退保㗎喇,俾小朋友讀書用。因我本身有份第2間既終身人壽,所以我唔需要再買 ...
唔該你,我係中銀都被sell過,銀行職員係咁sell我彩虹歲月非簡易版,你呢個冇咩點講過
中人壽d plan對我呢d唔識投資嘅人都有一定吸引德力,穩穩陣陣有息都幾好,雖然唔多,但好過冇

侯爵府

mewomewo 發表於 18-2-21 22:21
唔該你,我係中銀都被sell過,銀行職員係咁sell我彩虹歲月非簡易版,你呢個冇咩點講過
中人壽d plan對我呢d ...

我就係貪佢有保證年金之餘,仲有利息收不過佢d利息係非保證,依家係做緊5.5%(預繳保費就保證係3.21%)。我都係喺中銀開呀,上年6月。

男爵府

畀面勳章

hfl2000 發表於 18-2-21 22:33
我就係貪佢有保證年金之餘,仲有利息收不過佢d利息係非保證,依家係做緊5.5%(預繳保費就保證係3.21 ...

中人壽5厘半的滚存利率係非保証,照常理佢地冇理由響銀行的加息週期調低呢個出維持左10年以上的利率。但就算佢把真係反其道而行,調低呢個滚存利率去到同其他同级的主流保險公司睇齊,就當佢地將個滚存利率減多一厘半去到四厘,香港的定存有排都未加到四厘。

子爵府

hfl2000 發表於 18-2-21 21:29
我呢個只係10年期,期滿就全數退保㗎喇,俾小朋友讀書用。因我本身有份第2間既終身人壽,所以我唔需要再買 ...

我自己都係終身+短期,短期貪佢到期有其他更好選擇

子爵府

makm 發表於 18-2-9 17:28
係中國人壽(海外)嘅進盈5年期保險,南商同富邦仲有得做,以一次過擺$432085.89五年後取$50萬,利息全期15.7% ...

我約幫手計 利息,因我自已想買,你剛講呢係每年2.96%

子爵府

我上星期做富衛3連息,年繳$10萬,供兩年/或預繳第二年$195263,全期三年有$212753,年息有2.98%(預繳計),唔使绑5年。下星期會推薦老婆,阿仔,阿女各做一份,被推薦人每人有$300保金回贈,我做佢哋嘅推薦人,每份單亦有最少$500超市coupon,仲正。

momososo    發表於 18-4-6 21:44

首頁
12345...8

尾頁

跳至