義工

湊B百科 今日: 9|主題: 2941

開關燈問題

FB體驗帳戶

國民生產總值:56

新手媽媽--開燈是否對BB好大影響??但如果關燈又擔心BB整親,好矛盾。同埋BB會唔會習慣開燈訓?最遲幾時要戒開燈?

王國熱話
早期囊胚
有冇人在台灣送子鳥做Ivf?
求生B好中醫介紹
黑豆應該點食先助到孕

別墅

國民生產總值:837

2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

關燈好,怕驚,可以開支暗燈仔

男爵府

國民生產總值:6013

開心吸收勳章

回覆樓主

我女由出世起也是熄燈瞓

大宅

國民生產總值:3979

回覆樓主

就算只開小夜燈,對bb都唔太好,要絕對黑嘅環境先可以釋放褪黑素。

珍珠宮

國民生產總值:31486

回覆樓主

bb訓一定要熄燈,開支好暗既夜燈

FB體驗帳戶

只有訓覺關燈(早上也是),可以嗎?因為昨天試過,阿B可以訓到。

回覆 TracyCheong_FB 的帖子

Hello TracyCheong_FB ,一般建議日頭保留天然光線、晚上開燈,等BB分辨到日頭和夜晚,BB係昏暗和寧靜環境會易D瞓著,夜晚瞓覺時都建議關燈,如果媽媽想觀察BB晚上情況,可以間中開調光小燈,就唔擔心BB習慣要開燈瞓啦,BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

FB體驗帳戶

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

BB就黎兩個月大。

珍珠宮

國民生產總值:34476

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

有d好暗既小夜燈架,你可以等bb訓咗之後關咗佢

大宅

國民生產總值:2720

2018勳章

我b出世後一直都係關燈全黑先肯訓...少少光佢都好炆...唯有等佢熟睡後check下佢有無蓋好被果d...

別墅

國民生產總值:752

熄燈訓,等佢慢慢習慣熄燈=訓覺,再黎介夜奶

禁止訪問

國民生產總值:186

TracyCheong_FB 發表於 18-2-2 14:08
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

BB就黎兩個月大。

2個月左右BB 開始建立瞓覺模式,如果佢習慣左開燈先瞓,日後可能要花唔少時間去改變架。BB依家係日頭時侯會瞓少左,日頭飲完奶掃完風後,放回BB落床仔同佢玩、傾計、唱歌、甚至吊一D會發聲玩具等BB聽住音樂自己瞓都 ok 架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

國民生產總值:633

我阿女兩個月大時, 一晚會喊幾次, 最初關燈全黑(伸手不見五指)訓覺, 佢訓訓下醒左好似好驚咁, 喊到要抱先肯訓, 之後我開好暗小燈訓覺, 佢訓訓下醒左喊兩下望兩望又自己訓番, 所以我有開小燈訓, 直到佢一覺訓天光唔喊, 我先無再開小燈. 好彩大左又無怕黑, 一關燈又肯自己訓喎.

大宅

國民生產總值:1179

要日頭開燈, 有聲, 多活動; 夜晚睡前轉暗燈, 瞓覺要熄燈, 靜, 少活動黎教BB分日夜.
點解關燈會驚BB整親呢?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.