自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 1928mickey 於 09-3-9 15:03 發表

因為前面話咁做唔似男人.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 qqbabe 於 09-3-9 15:00 發表
我覺得肯比晒份糧老婆既男人真係好錫屋企, 何來要睇唔起? 做女人都冇咁偉大. 呢份愛比起買小禮物情操更大.

同意, 我都覺得肯將所有人工俾晒老婆管既男人, 都算係錫屋企, 坦白講, 我係女人都未必做得到

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-3-9 03:03 PM 發表
但如果比晒都唔夠支出,老婆要包底呢?
換轉係咁,老婆都一樣會好多唔滿意的,
我都見過咁既例子,老婆唔開心,成日怨。

咁呢樣嘢係兩睇.... 一唔知佢家庭開支係點?? 本身大使嗎?? 如果唔大使的話, 要老婆包底即係老公搵得唔多, 咁結婚果時都應該知, 咁無得怨架喎, 怨就怨自己唔係嫁一個很有錢的人囉.....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我只識得一位女士係咁做既,
佢教中學係老師,佢話我知,
佢出糧入佢老公戶口,
每月支出由佢老公分配。
佢地兩公婆都搵唔少一個月既,
講漏左,佢唔係香港女子,
佢係來自馬來西亞嫁香港人。

原帖由 991129 於 09-3-9 15:08 發表

同意, 我都覺得男人肯將所有人工俾晒老婆管既男人, 都算係錫屋企, 坦白講, 我係女人都未必做得到

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唉...總之貧賤夫妻百事哀,
唔係個個女人睇得咁開架嘛。

原帖由 catjeffcat 於 09-3-9 15:10 發表

咁呢樣嘢係兩睇.... 一唔知佢家庭開支係點?? 本身大使嗎?? 如果唔大使的話, 要老婆包底即係老公搵得唔多, 咁結婚果時都應該知, 咁無得怨架喎, 怨就怨自己唔係嫁一個很有錢的人囉..... ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-3-9 03:13 PM 發表
唉...總之貧賤夫妻百事哀,
唔係個個女人睇得咁開架嘛。

翡翠宮

my husbnad give me all his salary, yes not over 30k, but even he has over 50k bonus, he will also let me keep it.

one of my friend(female) was giving her whole income(1xk) to her bf because the man manage money better than her, they did have two flats rented out as investment.
but anyway, they sperate before one months the wedding sld been held...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 keroroee 於 09-3-8 21:07 發表
我係財政大臣, 一個唔喜歡理財, 一個喜歡理財, 簡直係天作之合.....

Me too~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

吓?!咁兩層樓有無女仔個名呢?
未結婚都係牙煙d,分手攞唔番啊。

原帖由 canies 於 09-3-9 15:31 發表

one of my friend(female) was giving her whole income(1xk) to her bf because the man manage money better than her, they did have two flats rented out as investment.
but anyway, they sperate before one months the wedding sld been held...
...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 canies 於 09-3-9 15:31 發表
my husbnad give me all his salary, yes not over 30k, but even he has over 50k bonus, he will also let me keep it.

one of my friend(female) was giving her whole income(1xk) to her bf because the man m ...

未結婚真係唔得, 危險

侯爵府

好媽媽勳章

我老公出量户口有張卡,佢張卡就係我度,所以佢真係一出量就比晒我!我唔覺得有咩问題囉?佢信任我、先比晒啲錢我點样分配!

侯爵府

好媽媽勳章

我老公出量户口有張卡,佢張卡就係我度,所以佢真係一出量就比晒我!我唔覺得有咩问題囉?佢信任我、先比晒啲錢我點样分配!

水晶宮

原帖由 麟媽媽 於 09-3-9 14:48 發表
咁又有無老婆肯比晒份糧比老公管呢?
我諗十個女人十個都唔制!
所以女人成日話要男女平等,邊有得平等?!

我羅...雖然婚後冇做也...但婚前起碼都儲左一筆私已...婚後就交曬比老公...
巨又成日叫我簽哩樣簽果樣...簽襯文件我都話"又要賣老婆"...通常D文件我唔睇架真系賣左我都唔知...
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

好媽媽勳章

[quote]原帖由 一仔媽咪520 於 09-3-9 16:08 發表

大宅

我又冇俾哂份糧過老公手...不過阿仔學費, 屋企電費, 電話費, 水費, 保險同屋租所有必須開支就係我戶口過哂數......老公就俾佢張提款咭我入錢俾我用囉......咁佢可以監控住我洗幾多錢...因為我真係可以洗錢完全冇節制, 理財能力超唔掂果隻, 好多時老公俾咗家用我再加自己份糧都唔知用咗去哂邊但d開支就好多都未交....所以家陣有咁嘅安排囉......:-( :-( :-(
原帖由 麟媽媽 於 09-3-9 14:48 發表
咁又有無老婆肯比晒份糧比老公管呢?
我諗十個女人十個都唔制!
所以女人成日話要男女平等,邊有得平等?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

我老公都不是全部人工比哂我, 比一半左右 , 啲錢用嚟出糧比工人, 交仔女車費學費, 買餸同比我媽咪.
我戶口啲錢係我嘅, 佢戶口嘅錢, 雖然我可以隨意掉動及提款, 但我都無乜興趣, 加上我又唔識理財投資, 所以都無乜所謂, 錢多錢少都係咁用. 老公人工會唔會比哂老婆, 好睇個性, 如果我係男人, 我唸我都會比哂老婆管,
廢事煩

珍珠宮

我老公出糧戶口張提款卡都係我手, 所有戶口都有我名, 甚至而家投資既戶口, 只有我一個人名~

我覺得老公信我, 放心我, 先會將所有錢交晒比我, 佢認為咁樣可以比到安全感我(試問一個用幾多就問老婆攞幾多, 每日唔超過100蚊既男人, 可以"拐"(壞)得去邊?)

但我都擔心佢會被街外人或佢家人覺得佢冇男子氣概~ 所以我地每次出街前, 我都會將我身上所有錢, 以及佢張提款卡比返晒佢, 等佢做找錢果個!
而每次佢家人有需要用錢, 唔係問我, 我由得佢揸晒主意, 因為我知道佢比我更著緊d錢! (即係問我, 我都仲有可能借錢比佢地, 問我老公, 係絕對冇行!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

我唔係覺得俾晒份糧個老婆唔似男人,只係有時覺得唔係幾man囉,無錯,情趣唔係睇幾多錢,我意思係老公幾時買,要幾多錢黎買情趣都俾個老婆知就會無驚喜!

我同意如果個男人係搵得少,俾晒份糧個老婆,個老婆自己都要貼出黎就唔好喇,好似搵老婆笨,有D男人係明知自己搵幾多錢,碌卡無節制,就等個老婆找數,表面上係俾晒錢個老婆,實際係搵老婆墊底甘就好衰喇!

大宅

我老公都係比洒份糧我分配,咁樣可以草多d錢

男爵府

我係講過我覺得男人成份糧比哂老婆唔似男人!

有人話係做法唔同,唔洗咁話人; 亦有人覺咁唸係睇唔起人......冇錯~ 係做法唔同,不過我覺得亦係想法唔同囉~ 我冇意思話 / 睇唔起任何人! 我亦同意男人咁做係愛鍚老婆 (唔通同個老婆有仇先比錢佢洗咩?),我只係覺得唔man 囉!

咁我真係咁唸嘛! 要對號入坐既人我都冇計......

首頁

尾頁

跳至