論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問問: 假如隻賓續左約, 放完假回來才有左, 咁係咪任何情況下, 都要養佢到生? 如果叫佢放假前, 簽定如果回來有左佢要自動resign, 咁得唔得?

大宅

我放我隻野番去養傷前AGENT有叫佢自己手寫定一封針對佢如果番黎大左肚會自己以私人理由辭職既信。你叫你AGENT安排啦。

原帖由 PearPear 於 09-3-10 10:14 發表
我想問問: 假如隻賓續左約, 放完假回來才有左, 咁係咪任何情況下, 都要養佢到生? 如果叫佢放假前, 簽定如果回來有左佢要自動resign, 咁得唔得?

子爵府

BK Milk勳章

回覆 # 的文章

jadechant: 等我返去睇清楚個日子先

雪瑩媽咪: 真係不幸中之大幸, 已經同佢講唔會同佢續約, 呢個都係佢既意願

PearPear: "簽定如果回來有左佢要自動resign, 咁得唔得" -> 咁係犯法及封信冇法律效力; 假如真係咁唔好彩, 放完假回來有左, 咁就要照香港勞工法例, 比產假佢直到合約完成 (但不代表懷孕期間, 佢唔駛做一般家傭工作)

大宅

咁其實妳真係好彩! 佢係最後個月先有左, 仲要話埋妳知! 我咁樣問, 係因為我而家隻賓, 佢係度只係做左差唔多一年. 但我知佢一直好想有bb. 但係佢結左婚5年都無. 所以我諗如果佢約滿, 而到時我又會同佢續約的話, 佢放假反去, 佢一定唔會避孕. 就算我叫佢打避孕針, 佢咁想有仔, 應該都唔會肯打. 咁情形, 除非佢真係做得好好, 如果唔係我諗我都係預左完約換人.

原帖由 ada_fung 於 09-3-10 10:55 發表
jadechant: 等我返去睇清楚個日子先

雪瑩媽咪: 真係不幸中之大幸, 已經同佢講唔會同佢續約, 呢個都係佢既意願

PearPear: "簽定如果回來有左佢要自動resign, 咁得唔得" -> 咁係犯法及封信冇法律效力; 假如真係咁唔 ...

大宅

咁你果個真係超高危!

原帖由 PearPear 於 09-3-10 11:16 發表
咁其實妳真係好彩! 佢係最後個月先有左, 仲要話埋妳知! 我咁樣問, 係因為我而家隻賓, 佢係度只係做左差唔多一年. 但我知佢一直好想有bb. 但係佢結左婚5年都無. 所以我諗如果佢約滿, 而到時我又會同佢續約的話, ...

大宅

你都覺得用佢2年算囉, 係咪?

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-10 11:54 發表
咁你果個真係超高危!

大宅

除非佢係好到可以曉飛既,而你覺得蝕2。5個月好過之後要又請又炒囉。。不過,我估都幾難有咁好既工人。

原帖由 PearPear 於 09-3-10 12:00 發表
你都覺得用佢2年算囉, 係咪?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

唉,我就無咁好彩,第二份約開左無耐,佢話比我知佢有左,傾掂數5月初走,但現在佢成日攤係舖床,碗又唔洗,好多野唔做,只係話好累,個肚痛,成日見頭暈,叫佢睇醫生,佢話要自己比錢就唔睇。我講明佢唔妥,我唔會取佢同意都會叫白車,但費用一樣佢比,我話明係糧度扣(不過佢唔同 意,我自己扣唔知有無犯法),佢死都話唔制,睬佢都傻,佢肚入面有料,仲要係Twins,都唔明錢竟然重要過三條命。
我建議佢早D走,佢就一時一樣,前日自己話今個月,甚至今個星期走都得,但尋晚又話只係我講,死都要五月,我同老公就快比佢玩死啦

男爵府

肥嘟媽,
你個case, 都幾陰公喎, 請四姐返來, 係照顧你一家, 現在, 佢反而要你照顧, 咁agent 方面, 有無咩建議俾你呀.

大宅

虎到金來勳章

肥嘟媽 , remember 你偷偷錄佢音 (係佢自己話今個月走 ) 祝你順利送走隻pk!

ada_fung, 你好好彩 la! 唔好同佢講咁多野 avoid any trouble in future.

大宅

佢係咪放假反黎後就發現有左? 咁搞法, 日後都係唔好同工人續約好...個個工人, 用2年就算. 佢地又唔識做! 講真, 香港勞工法例唔應該apply係外傭度! 跟本工作性質唔同. 香港人打工, 唔係係僱主屋企又食又住. 而啲外傭係靠你養佢嘅. 佢地有左, 硬係唔想走. 我想問問: 如果佢地係香港生bb, 佢地bb係咪會有香港居留權...等等? 佢生嘅費用, 係咪要僱主負責嗎?

講真, 佢地係香港做工人合約制, 又唔係賣身. 佢地大肚真係唔應該關僱主事喎! 咁如果佢有左, 死都唔肯走. 僱主點呀? 要照顧埋佢坐月, 係咪仲要養埋佢個bb? 真係唔明香港啲法例點搞?

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-10 13:20 發表
唉,我就無咁好彩,第二份約開左無耐,佢話比我知佢有左,傾掂數5月初走,但現在佢成日攤係舖床,碗又唔洗,好多野唔做,只係話好累,個肚痛,成日見頭暈,叫佢睇醫生,佢話要自己比錢就唔睇。我講明佢唔妥,我唔會取佢同意都會叫白車,但費用一 ...

大宅

生仔好似要自己比錢,但係佢地有香港ID,比幾舊水就得啦,重有香港居留權(唔知正唔正確?)不過,之前有聽其他媽咪講,你可以拒絕佢BB同住。

原帖由 PearPear 於 09-3-10 14:40 發表
佢係咪放假反黎後就發現有左? 咁搞法, 日後都係唔好同工人續約好...個個工人, 用2年就算. 佢地又唔識做! 講真, 香港勞工法例唔應該apply係外傭度! 跟本工作性質唔同. 香港人打工, 唔係係僱主屋企又食又住. 而 ...

複式洋房

我工人都係咁, 上個月被我發現佢大肚, 經質問下先話我知佢有左三個月. 氣得我呀...大佬,你唔話我知, 一陣整親點算呀. 同C6商量下打算補足錢叫佢番鄉下, 點知, 佢要求我地唔好炒佢, 炒佢變相CUT佢VISA, 佢想留係香港生BB, 咁樣個BB就有居港權. 佢仲話最多自己搬開住, 唔駛我地包佢食宿咁話, 只要我地唔CUT佢VISA就得. 同C6再三商量下, 當然都係補足錢CUT佢VISA啦, 起碼我要保障自己, 一陣佢係出面有冬瓜豆腐都唔知點算.

大宅

但係佢大肚期間你炒佢,唔怕佢告你咩?

原帖由 ahshan 於 09-3-10 15:14 發表
我工人都係咁, 上個月被我發現佢大肚, 經質問下先話我知佢有左三個月. 氣得我呀...大佬,你唔話我知, 一陣整親點算呀. 同C6商量下打算補足錢叫佢番鄉下, 點知, 佢要求我地唔好炒佢, 炒佢變相CUT佢VISA, 佢想留係香港 ...

男爵府

個BB無居港權, 除非父or母係中國公民.

大宅

個個都諗住黎扼飯食之餘, 仲同個仔攞埋居留權, 同攞香港福利, 咁仲得了? 佢都無腦, 佢搬開住, 唔好cut佢contract, 咁妳呢? 妳點呀? 妳點請第二個? 妳同佢仲有合約, 萬一佢出咩估惑, 咩死? 佢著數晒啦!!
想問問: 佢係點有左? 又係放假回鄉後就有左?

我工人都係咁, 上個月被我發現佢大肚, 經質問下先話我知佢有左三個月. 氣得我呀...大佬,你唔話我知, 一陣整親點算呀. 同C6商量下打算補足錢叫佢番鄉下, 點知, 佢要求我地唔好炒佢, 炒佢變相CUT佢VISA, 佢想留係香港 ...

男爵府

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-10 15:26 發表
但係佢大肚期間你炒佢,唔怕佢告你咩?

如果 performance 好差 or 有 misconduct, 一樣可以炒. 當然需要有實質證據, e.g. 錄影.

大宅

係呀? 原來佢地個bb唔會有居留權. 咁都公平啲!

原帖由 bbrma 於 09-3-10 15:30 發表
個BB無居港權, 除非父or母係中國公民.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Ai....It's surely a nightmare for us employers!!!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個大肚賓,尋晚(星期二)又有新野,話如果我想佢走,佢可以星期三簽離職信走。嘩!老屈呀,我無話要佢走

佢話就算簽了離職信,也要參加完星期日教會個活動先離港,期間住bording house,我地當然唔制,三條命,有乜意外無保險保佢,加上容乜易走路,星期一搵唔到佢上機咪大件事,後來佢答應last day是星期日,但又話自己辛苦,無能力做家務,只會攤係床到,心裏xyz佢!

佢又說要在上機前先簽離職信,佢話唔信我地,驚我地唔比額外兩個月人工同機票佢,佢仲要求我地星期四先比兩個月人工佢,等佢對換寄回菲律賓,但我們堅持只給她兩個選擇,一是港幣$7180,二是用港幣對換好的披索(期間又話規定要邊個RATIO,痴線,對換價佢開架,話10蚊就10蚊,廿蚊就廿蚊呀!不如去搶!後定明給她一張SLIP,證明是$7180港幣就OK)

離職信傾唔掂數,我地講明收唔到離職信唔當佢離職,Agent建議佢寫張slip,講她要求我們買某天機票回菲律賓,如果當天不上機就要賠贘機票錢,隻野亦都唔簽

Ok!唔簽咪繼續做到佢上一封辭職信的日子囉,搵自己個肚黎玩,無問題,個肚係佢,唔關我事,就算黑心講句,無左,都唔可以怪其他人,只可以怪佢自己同佢班不知所謂的軍師

首頁

尾頁

跳至