自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

欠債還錢........係應該

如果條數真係你朋友借....你應該同佢講......還錢...(一部電腦,應該唔會好多錢)

堂堂正正......做一個光明正大的人

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

電訊公司會交比收賬公司收數 ..............................

原帖由 chelsealily 於 09-3-9 09:57 發表
咁你朋友係咪真係欠人呢筆錢先?
如果係, 你應該叫佢正面處理呢件事,
而唔係幫佢問定其他人如果唔還錢會點喎!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最好contact返間手提電話公司,睇下當初實欠幾錢,7xxx當中有幾多係利息/手續費/律師費,睇下合唔合理,再傾還錢方案

同佢(手提電話公司)講明唔會俾唔合理既手續費/律師費/追數費,因為呢d係公司自己既決定,但電話費/遲交罰款/合理利息係應該還

以前有一單case,大概係銀行追數,欠債人搬咗收唔到通知,銀行俾咗條數收數公司追,欠債人拒絕俾有關收數公司既費用(因為欠債人從來無同意銀行用收數公司),銀行怕會輸-開咗案例就麻煩,和解咗,最終只係要還本金、利息同手續費。

(欠債係應該還錢,唔好連累家人)
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

如果你朋友唔理,會經小額錢債審裁處追討,再唔理,就要睇債主之後仲追唔追

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果家人有能力的話, 代佢還住先!!!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 彤b^^ 於 09-3-9 01:50 PM 發表
thxthx,
係咪即係叫佢屋企人打去打提電話公司同佢傾,用咩身份,用家人身份同佢講,個人搬走左唔知去左邊,定係....?

你咁講係咪即係你個 FD 都係會唔還錢??

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 彤b^^ 於 09-3-9 01:53 PM 發表
我記得佢家人話,封信好似係律師信,綠色信封,
似係政府稅單個D信封,
咁係咪即係你講既小額XXXX處?
THXTHX

很似小過兩萬係入小額錢債審裁處......

禁止訪問

水晶宮

其實事主係唔係唔理/失蹤?

原帖由 彤b^^ 於 09-3-9 13:50 發表
thxthx,
係咪即係叫佢屋企人打去打提電話公司同佢傾,用咩身份,用家人身份同佢講,個人搬走左唔知去左邊,定係....?

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 彤b^^ 於 09-3-9 02:28 PM 發表
其實之前佢已經比人追過其他數,之後就搬走左唔知去邊度亦冇改地址,個筆數唔知係屋企人幫佢還左定點樣,(我無問),就因為無改地址,所以而家就有信來話佢無交電話費喇,但就唔知7千幾蚊係D咩

...

一係咁啦如果佢屋企人無得幫佢還.... 你叫佢地係信封面寫番無此人, 跟住掉番郵筒度啦....

水晶宮

如果妳同佢屋企人係熟既,勸下佢地以後收到寄俾事主既信件都直接return返俾寄信人,免麻煩。

我估$7xxx未必全部都係電話費,一定有其他嘢,如果佢屋企人係唔打算幫佢還,就唔洗打去問,打去話個人搬咗,如果間公司用法律途徑,咁一定會再有信,到時return/唔簽收,話呢個人已經一早搬離咗,亦無聯絡方法。

不過條數就多數會俾追數公司收,佢地一定會騷擾到呢個地址既人,不外乎電話騷擾/上門放張卡仔/貼街招/寫紅字/塞鎖匙洞/鎖人地個鐵閘,好少會打人,如果屋企係有警衛,都唔會點既,最多咪煩d同有事就報警。

如果會還錢,只不過係個數目太大,就問下o個7千幾既詳細break down,可能實際上係得一半(或更少)係電話費/利息/late charge,可以傾只係還合理既錢,分期... ... 有d公司都會接受

不過家人真係無責任去幫事主還錢。

原帖由 彤b^^ 於 09-3-9 14:28 發表
其實之前佢已經比人追過其他數,之後就搬走左唔知去邊度亦冇改地址,個筆數唔知係屋企人幫佢還左定點樣,(我無問),就因為無改地址,所以而家就有信來話佢無交電話費喇,但就唔知7千幾蚊係D咩

...

首頁

尾頁

跳至