義工

湊B百科 今日: 4|主題: 2799

流感同普通感冒有咩分別?

大宅

國民生產總值:3340

2018勳章 笑得好勳章

bb呢兩日有d鼻水,好驚佢中佐流感,點樣分佢系流感定系普通感冒?

王國熱話
[轉載] 一點一滴看人生
無聊小說寫作:《送你一場春雨》
詩語閑情.......斯人讀潮水
人生,別太複雜~~~~

大宅

國民生產總值:3891

回覆樓主

流感會發燒

大宅

國民生產總值:3340

2018勳章 笑得好勳章

szeue 發表於 18-2-5 11:16
流感會發燒
咁即系發燒先算系流感?

別墅

國民生產總值:512

回覆樓主

流感病徵會惡化得好快,短時間內低燒變高燒。無精神,好攰。昏睡等
普通感冒既病徵係局部性,例如流鼻水,咳。但仍有精神玩,食。
最好就去睇e生等醫生判斷。

公爵府

國民生產總值:29080

回覆樓主

如果有發燒就睇醫生啦,以防萬一

珍珠宮

國民生產總值:31990

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

流感會發燒架,你唔放心既話可以同佢去睇醫生架

回覆 donuthk 的帖子

Hello donuthk,BB鼻水好轉未,係咪透明/白色? 有注射流感疫苗嗎? BB 幾大? 流感係流行性感冒簡稱,係一種高傳染性呼吸道感染的疾病,常見症狀包括﹕發熱(38.5度高燒或以上)、頭痛、疲倦、乾咳、喉嚨痛、流鼻涕、或鼻塞、肌肉痛、兒童或會肚瀉及嘔吐。普通感冒徵狀一般較流感輕微,包括流鼻涕或鼻塞、喉癢或痛、打噴嚏、咳嗽、乏力、輕微的身體疼痛或有輕度頭痛、低燒。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.