自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

駛唔駛比d津小知無抽獎直接可以叩嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 18-2-5 19:00

直接叩
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

派位証copy基本上一定要交,無得瞞

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 18-2-5 19:06

無大抽獎都有証比佢睇?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

咪就係無囉派位証都俾左直資小學了

琥珀宮

無話駛唔駛,應該唔會問!

我仔nn年前係咁,叩門成功

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-2-5 19:06

叩門姐,點解要交呢d?

王國長老

木土土 發表於 18-2-5 19:45
叩門姐,點解要交呢d?

一般要求遞交文件都會有,咁當然無你可以話無,不過學校一定知係無參加派位囉

男爵府

回覆樓主:

如果扣門要111,有d要比埋統一派位同自行選校form去證明你係揀左該校111
不過,小朋友夠叻000都可以扣到(ek睇返黎的)

侯爵府

叩的時候唔駛俾證
叩到先去直資度攞返
再去津校註冊

侯爵府

一般情序係
放榜
去被派學校註冊
叩門
等叩門成績

所以按道理叩門時,學生張註冊證係唔係學生手上

公爵府

回覆樓主:

叩門收左之後去直資攞番張證,我仔當年

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-2-5 19:55
一般要求遞交文件都會有,咁當然無你可以話無,不過學校一定知係無參加派位囉
...

叩門,學校有standard 要遞交咩文件?我見好少學校會講明可以叩門,白字黑字寫明叩門有咩要求文件要交

我仔女年代,係家長自己交叩門信,家長自己選擇交咩資料(如仔女校內成績及課外活動紀錄)。難道而家唔同咗?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 18-2-5 20:45

叩門,學校有standard 要遞交咩文件?我見好少學校會講明可以 ...

係!成張清單咁!
放下自在

王國長老

叩門,學校有standard 要遞交咩文件?我見好少學校會講明可以 ...

網頁寫得一清二楚,無資料嘅佔少數就真

子爵府

我女那間有個list 寫明叩門要交文件。

子爵府

回覆樓主

當年扣門,我女學校要交自行和大抽獎申請表copy , 仲叫你填派左去邊間學校。

伯爵府

回覆樓主

咁玩法架?!
叩門已經小位,仲要有直資係手再去爭叩門位,太激烈了。

王國長老

Locherry1215 發表於 18-2-5 23:24
咁玩法架?!
叩門已經小位,仲要有直資係手再去爭叩門位,太激烈了。

有人放返個直資位出黎,都好多人開心到喊架!識唔少人首選係某某直資,考唔到至無奈派位(侄女自己出聲話黎緊要考多一次)
咁到果個小朋友take 直資,又放返自己個津校位出黎喇

子爵府

回覆樓主:

可以叩
但每間小學收表要求文件及揀選條件不同
有些學校要提交大抽獎張form 副本,有些要派位證,有些甚麽都不用
如果想叩門,建議早些選定心儀學校,並set priority ,因為好多時幾間學校係同一時間面試的

首頁

尾頁

跳至