義工

自由講場 今日: 2025|主題: 982892

求助!樓上半夜時常發出噪音

大宅

國民生產總值:1245

最近半夜訓訓下覺都會俾樓上發出既噪音嘈醒,噪音唔定時,有時係搬枱(係地上拖行果隻),有時係有野跌落地下(但會有反彈既聲音,好似打籃球果種),有時又好似切菜既聲音。我宜家晚晚都訓得唔好,返工冇精神,點算好?試過向管理員投訴,但佢話會派人企門外聽有冇聲,我話大門離房間都有一段距離未必聽到,跟住佢就話冇辦法了。唉!如果好耐先一次就算,但宜家晚晚都係咁,點算?

複式洋房

國民生產總值:418

知唔知樓上住左咩人同埋返咩工呀?咁夜唔使訓?
有冇問過佢

子爵府

國民生產總值:11242

回覆樓主:

我最怕拖椅聲,好困擾
活在當下

翡翠宮

國民生產總值:79267

回覆樓主:

我樓上收工夜,有時係好夜先執屋洗衫,無計,不過可以接受少少聲,唔係好耐好嘈

大宅

國民生產總值:1245

回覆樓主

其實真係要為他人設想,我唔理佢係夜訓型定深夜放工返屋企,但真係應該盡量保持安靜,要搬野到輕力輕聲

珊瑚宮

國民生產總值:113045

2018勳章

missnmiss 發表於 18-2-6 13:07
其實真係要為他人設想,我唔理佢係夜訓型定深夜放工返屋企,但真係應該盡量保持安靜,要搬野到輕力輕聲
...

侯爵府

國民生產總值:20408

回覆樓主:

你講的聲似結構性發出,東張有解釋過

大宅

國民生產總值:3652

2018勳章

我住村屋,樓上夜晚d拉櫈聲和拖鞋聲好困擾,連沖涼沖厠所熄電制聲都聽到,唔想多事所以只能啞忍...

男爵府

國民生產總值:6280

Germine 發表於 18-2-8 00:04
我住村屋,樓上夜晚d拉櫈聲和拖鞋聲好困擾,連沖涼沖厠所熄電制聲都聽到,唔想多事所以只能啞忍.. ...

我都住村屋!呢幾個月再嚴重咗!而家已進化到早6點半到8點半, 10點至2點, 下午4點至半夜1點
就拖拉傢私, 澎門, 啪打欄杆聲,腳步聲, 寵物狂跳跑,吸塵, 洗籠, 刷地!

之前係早8點到1點, 4點至半夜1~3點!

子爵府

國民生產總值:12909

spikenard 發表於 18-2-7 03:48

子爵府

國民生產總值:12909

spikenard 發表於 18-2-7 03:48

我諗起細個住公屋,聽到好粉波子跌落地下聲音

伯爵府

國民生產總值:19229

侯爵府

國民生產總值:21589

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仲在娘家時樓上樓下晚晚都企窗前喪食煙,我都已經好辛苦,因為我有氣管炎,關窗一樣聞到,成日臭到我發作,好在嫁出之後冇人咁食煙法。。我諗噪音滋擾仲難頂

伯爵府

國民生產總值:16095

2018父親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 美好大世界2017勳章

Purple_0322 發表於 18-3-23 23:38

我仲在娘家時樓上樓下晚晚都企窗前喪食煙,我都已經好辛苦,因為我有氣管炎,關窗一樣聞到, ...

我樓下都係,不停食煙,吹晒啲煙入屋,真係好黑人憎。

男爵府

國民生產總值:7918

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

比我諗起隔離新搬咗來幾個月,得閒夜晚11點幾開始喺度揼野,搬吓嘢!以為住隔離聽唔到。

侯爵府

國民生產總值:21589

2018復活節勳章 畀面勳章

1988cc 發表於 18-3-23 23:56
我樓下都係,不停食煙,吹晒啲煙入屋,真係好黑人憎。

係呀,可能食開煙既人覺得周街都有人食煙,有冇咁誇,但街上路人食煙同長期吹入屋係兩回事黎,食煙住戶自己都唔會長期關晒窗門,等自己傢俬聞返晒啦 最衰咁樣又5係犯規,冇得投訴

伯爵府

國民生產總值:16095

2018父親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 美好大世界2017勳章

Purple_0322 發表於 18-3-24 07:54
係呀,可能食開煙既人覺得周街都有人食煙,有冇咁誇,但街上路人食煙同長期吹入屋係兩回事黎,食煙住戶自 ...

佢企出露台食,我要食佢二手煙。
好想整個風機向下吹

大宅

國民生產總值:2050

missnmiss 發表於 18-2-6 08:33
最近半夜訓訓下覺都會俾樓上發出既噪音嘈醒,噪音唔定時,有時係搬枱(係地上拖行果隻),有時係有野跌落地 ...

入張紙告訴他的信箱!相信他會避免無謂噪音

大宅

國民生產總值:4685

我樓下長期唱歌, 係半夜, 報過警都唔驚, 佢開住CCTV, 見到升降機情況, 警察一到, 都無晒聲,

近排, 我對負他係佢一唱歌, 我一係打 波, 一係移椅, 樓下聽到自己就收細聲
正PK, 我家有老有幼,

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.