自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位覺得一家四口每月家庭收入要幾多先夠應付現時香港嘅生活水平?兩個小朋友,一個兩歲,一個初生。

你們的家庭收入又如何呢? 足夠嗎?

水晶宮

冇標準...你有二萬時會覺得四萬好好...到四萬時又會向往七八萬的收入...有左七八萬又會覺得六位數先叫夠...
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

好媽媽勳章

睇下你晒唔晒供樓啦 好似我甘 之前1家3口 又要供樓 又要工人 仲要比 $$ 阿ma 6999 真係冇左一大舊 而家好d 啦 層樓甩左 鬆動d 先plan有第2個 5月生 講真 錢冇得儲已經好耐 真係月月清 比我話 起碼有得4万以上就真係 好好多啦
原帖由 54heima 於 09-3-9 14:45 發表
冇標準...你有二萬時會覺得四萬好好...到四萬時又會向往七八萬的收入...有左七八萬又會覺得六位數先叫夠...

水晶宮

有左四萬就會諗住換樓啦買車啦裝修啦旅行啦...都系唔夠...

少奶奶的身份,丫頭的命...

翡翠宮

I can't tell you a amount but what I call enough for my family is :

1.a house abt 1000' with master bedroom.
2. no need to consider the price when shopping in the supermarket.
3. can travel overseas twice a year
4. can save over 10k a month.

then I sld satisfy, but now only 40% completed.

大宅

我好同意,有能力都好想比最好既仔女,只喺越來越覺得開支有增無減,我同ShinTeresa 一樣, 要供樓 ,又要工人 仲要比 $$ 阿爸阿媽 99... 有工做就話可以應付到,如果一旦比人裁咗就麻煩嚕!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

我都係一家4口, 3歲半同歲半, 兩公婆加埋有5萬一個月, 但都係個個月清, 因為有能力, 你就會比小朋友讀$5000一個月的幼稚園, 學鋼琴, 芭蕾舞, PLAYGROUP..., 加埋供樓,工人, 比屋企, 一樣無錢剩

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

真係好難講... 仲要睇下你住咩屋.... 因為香港地好多時住屋真係佔去每個家庭的比重唔小......

伯爵府

好媽媽勳章

搵得多自然駛得多
我家月入四萬幾, 於是咪又搵間無學券的幼稚園, 又請工人囉....如果我地只係搵兩三萬, 我就一定會慳d架啦....

別墅

睇送食飯囉,點都會生存到 ^^

大宅

係呀...搵多駛多... 最近都開始重整點樣節約用錢, 香港個市差成甘, 唔儲返多D錢...真係唔知點頂未來幾年.....都唔知幾時先會好番

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

多有多使, 小有小用lu~~
我地一家3口30k都係剛剛好咋~~

男爵府

搵得唔算少, 但個個月唔知錢駛左去邊

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

要視乎你咩要求,好似我亞嫂咁
佢覺得佢地三口,7千蚊一個月已經夠
我一樣一家3口,7千只可以交到囡囡興趣班+保險,
所以要睇下你對生活既要求係點

公爵府

我地一家3口,揾35K一個月,要供樓,都係岩岩夠,有少少錢儲.有時真係唔知D錢駛左去邊!!

我有朋友,剩係個老公揾錢,得萬零蚊一個月, 有兩個BB,但都過得OK喎!!不過佢D小朋友就好少參加課外興趣班!!

其實真係多有多駛, 少有少用!!

翡翠宮

呢句真, d錢好多時真係唔知去左邊架...所有真係多有多用, 少有少用, 睇你點用架咋!

原帖由 rean_chau 於 09-3-9 16:50 發表
我地一家3口,揾35K一個月,要供樓,都係岩岩夠,有少少錢儲.有時真係唔知D錢駛左去邊!!

我有朋友,剩係個老公揾錢,得萬零蚊一個月, 有兩個BB,但都過得OK喎!!不過佢D小朋友就好少參加課外興趣班!!

其實真係多有多駛, 少 ...

首頁

尾頁

跳至