0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 剛滿月(奶粉/少人奶BB),重量3.84KG, 計過一日大既食19 安。但我仔仔近來的食量好飄忽,一餐食完3安,隔一個鐘又食2安,再隔一個鐘又食2安,有時最多一餐食6安,所以一日都總食25安。但次次餵佢都食得哂,請問咁樣餵奶係咪有問題?我應該點樣做??

珍珠宮

回覆樓主

你一次過餵佢食飽D,咁就唔會隔2個鐘就食一次啦

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-2-6 21:34
你一次過餵佢食飽D,咁就唔會隔2個鐘就食一次啦

但初生BB 一次餵五安會唔會太多?其實按重量計食量係咪唔可以作準?唔驚BB 食太多?
回覆 新手媽媽410 的帖子

Hello 新手媽媽410,每個BB 嘅胃口同需要都唔同,每日飲到600ml~650ml或有6塊或以上濕片,都代表佢奶量足夠呀。 明白媽媽比較擔心食量唔定嘅問題,BB肚仔有無漲漲實實? 放唔放到屁? 瞓得唔好好?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-8 10:39

Hello 新手媽媽410,每個BB 嘅胃口同需要都唔同,每日飲到600ml~650ml或有6塊或 ...

BB 尋日已經食到28安了,好擔心啊!肚仔實實地,試過幫佢按摩。8次濕片,4次大便,佢訓到教的。佢會唔會係猛長期?所以隔一個鐘就食一次?唔餵佢食就喊爆,我都唔知點算了。
新手媽媽410 發表於 18-2-8 11:33
BB 尋日已經食到28安了,好擔心啊!肚仔實實地,試過幫佢按摩。8次濕片,4次大便,佢訓到教的。佢會唔會係 ...

BB會因應唔同階段生長速度、新陳代謝而調節食量,猛長BB比平常更頻密索食,濕片亦會增加,一般維持幾日至一星期左右,按需求餵哺就OK。繼續食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向幫BB按摩肚仔,促進腸道蠕動同放屁,仲係好親密溫馨嘅親子活動,皮膚觸摸亦有安撫情緒作用添。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

民房

我女女依家7個大..我記得滿月個陣已經食緊7安奶奶,其實食多少都係BB決定..如果佢飽就唔會再食..所以我覺得冇咩大問題..

複式洋房

siufung2 發表於 18-2-9 01:00

我女女依家7個大..我記得滿月個陣已經食緊7安奶奶,其實食多少都係BB決定..如果佢 ...

你女女好食得呀,佢係咪隔好耐先食一餐?

民房

新手媽媽410 發表於 18-2-9 10:17
你女女好食得呀,佢係咪隔好耐先食一餐?

四個中一餐(emoji)

別墅

新手媽媽410 發表於 18-2-6 18:40
BB 剛滿月(奶粉/少人奶BB),重量3.84KG, 計過一日大既食19 安。但我仔仔近來的食量好飄忽,一餐食完3安, ...

每次先食得2-3安 緊係唔夠飽啦 我仔仔滿月時已食緊6安!佢次次都食得晒 即是唔夠食 我係你 如果我見佢次次同一份量都好快食晒的話 我會加半安半安加比佢 等佢食夠

複式洋房

paulai0106 發表於 18-2-10 09:48
每次先食得2-3安 緊係唔夠飽啦 我仔仔滿月時已食緊6安!佢次次都食得晒 即是唔夠食 我係你 如果我見佢次次 ...

我每餐加到4安,佢隔2-3個鐘就食,一日差唔多食8餐,一共32安,佢體重得8磅,會唔會驚食太多會過量架?

別墅

新手媽媽410 發表於 18-2-10 10:21
我每餐加到4安,佢隔2-3個鐘就食,一日差唔多食8餐,一共32安,佢體重得8磅,會唔會驚食太多會過量架?
...

4安都好少.....
如果夠飽佢會頂到3.5-4個鍾 你每餐喂咁少 搞到要密密喂...
佢頭果兩三個月係會食多d 因為佢大得快 我仔仔出院時先60ml 慢慢滿月加到180ml 兩個月加到200ml 到而家一歲都係呢個分量 bb愈大大得冇咁快就唔會加奶喇
唔洗擔心 bb食幾多佢自己話事!個個bb都唔同 但唔夠食就唔好啦...

別墅

paulai0106 發表於 18-2-10 10:31
4安都好少.....
如果夠飽佢會頂到3.5-4個鍾 你每餐喂咁少 搞到要密密喂...
佢頭果兩三個月係會食多d 因為 ...

Bb唔舒服時 大個左掛住玩唔食時 你迫佢佢都唔食呀

複式洋房

paulai0106 發表於 18-2-10 10:31
4安都好少.....
佢頭果兩三個月係會食多d 因為 ...

明白哂!但想問下奶量應該係計淨水量(未加奶粉前的水量)還是加埋奶粉最後的水量呢?

首頁

尾頁

跳至