自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sinyeechu 發表於 18-2-7 21:20
可以夠膽死我個女6個月果陣,我係日本城做pt,我62幫我手湊啦果陣諗住,結果我一返到去,佢6個鐘都幫我個女 ...

無能力唔係唔好生3個以上,係直頭一個都唔好生

學會放下    發表於 18-2-8 08:38

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 18-2-6 22:10
佢話佢有諗過生多件
咁佢99就會繼續請工人
最緊要仲有jm 撐佢話佢勁

唉~我都好反對啲人,成日鬧老人家唔湊孫,自己生無責任湊咁~
不過時下啲女仔都應該自愛啲!
我弟弟佢就係人板,佢自知自己一時三刻未娶到老婆,但又想生bb,所以成日去溝女,想搞大人地個肚,借故生番個,偏偏啲女,見到個名牌袋,見到有部靚少少嘅車接收工,就跟人番屋企訓,好彩我 弟弟身體差啲,唔係咁易有,我媽超驚佢真係成功,成日都叫佢要自己負責任~我弟又成日講,話湊孫係褔氣,聽到我地真係好驚~

珍珠宮

回覆樓主

個個都咁諗,要乜有乜先生仔,呢個老化社會玩完lu

伯爵府

學會放下 發表於 18-2-6 18:43
當年生仔時(2001年),有地方住有幾十萬儲蓄都唔敢再生,因為當時未有自由行/經濟失業高企/冇四大長老幫手揍 ...

我同對仔女講媽咪唔需要抱孫我要你地過快樂既人生就得,要生仔女唔幫諗諗自己能力同責任先,仔而家先得15歲,我早一年前已經帶佢去萬寧睇初生奶粉同尿片,話比佢知bb要用既野,同佢玩計數,佢計完申申舌頭,我話媽咪唔係嚇你,你要有經濟能力先好諗養多個人,所以目前唔該努力讀書,將來老左我亦唔需要一身兒孫債

學會放下    發表於 18-2-8 14:56

珍珠宮

瑤瑤~ 發表於 18-2-7 22:47
最勁係佢又唔怕坦白講俾人知喎,好似唔覺得係咩一回事咁
佢講野態度係好,但d價值觀真係不敢苟同 ...
我都唔明, 點解話佢EQ高, 就好似等於佢冇錯咁,犯人認罪, 最多咪扣刑期, 邊會無罪釋放架

子爵府

回覆樓主

人人都想懶 , 嫁左想靠人 。咩都唔洗做,日日扮靚,high tea.

大前題 ,有無甘既命水先。

侯爵府

做個靚太 發表於 18-2-8 08:56
唉~我都好反對啲人,成日鬧老人家唔湊孫,自己生無責任湊咁~
不過時下啲女仔都應該自愛啲!
我弟弟佢就係 ...

我自己本身係d 女好细時就同佢講性呢個字
當年佢地小學就已經要佢地睇[14歲的媽媽]
當年呢個行為係呢度都比唔少jm 話過
暫時黎講,我d 女都拍左幾年拖
但仲好自愛,希望佢地keep 到

學會放下    發表於 18-2-8 14:57

珍珠宮

回覆樓主

我認為,生唔生,睇你有冇責任?唔係銀包有幾厚

男爵府

fatping 發表於 18-2-8 10:28
我同對仔女講媽咪唔需要抱孫我要你地過快樂既人生就得,要生仔女唔幫諗諗自己能力同責任先,仔而家先得15 ...

非常好的方法呀,比個讚你!我要學你

伯爵府

cherriesit 發表於 18-2-8 13:00
非常好的方法呀,比個讚你!我要學你

我既教學好另類,同一般媽媽有d唔同,好似我見我對仔女嘈交,我就開房門話唔好嘈啦入去打過啦,邊個打贏先出嚟,但出嚟嗰個我都唔會放過佢,因為佢打我最愛既人,我講過一次之後佢地一嘈我就走去開房門,佢地就笑笑口咁講我地邊係嘈姐傾計之嘛

學會放下    發表於 18-2-8 15:00

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 18-2-8 12:01
我自己本身係d 女好细時就同佢講性呢個字
當年佢地小學就已經要佢地睇[14歲的媽媽]
當年呢個行為係呢度都 ...

我都讚成早啲性教育!
先入為主俾個觀念小朋友,好過佢地亂咁諗~

珍珠宮

瑤瑤~ 發表於 18-2-7 21:58
俾長老湊b又唔係咩特別既,最主要係有俾足錢vs無俾錢要長老倒貼啫
我就睇唔到邊個jm是你形容的50步笑百步 ...

大家觀點唔同
你覺得比足錢就無問題
我唔認同

同埋我一直強調「踩」人者
自己行得正企得正都唔應該肆意踩人,部分留言直情係人生攻擊
更可況某些人自己同樣要靠長老,憑甚麼批評別人靠長老,對人一沉百踩

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

秋天與楓葉 發表於 18-2-10 00:42
大家觀點唔同
你覺得比足錢就無問題
我唔認同
咁討論區係咩人都有, 呢種情況係無可避免
樓主個case係比較特別, 引起熱烈討論係意料中事

首頁

尾頁

跳至