意見反饋
義工

自由講場 今日: 6176|主題: 1005618

跳至
座枱爐/箝入式煤氣爐/電磁爐,有得比你再揀會裝邊款?  

伯爵府

國民生產總值:15258

我用緊座枱,優點:火力好似猛啲,師傅話最好用呢款。缺點:難打理清潔,爐邊跌食物乍時好煩。箝入式:師傅話易壞,壞時又要成座拆,要勤保養。但我覺得易打理。電磁爐:師傅話壞時一樣要拆,火力好似無咁大。請大家比下意見

男爵府

國民生產總值:6762

6299 發表於 18-2-6 22:17
我用緊座枱,優點:火力好似猛啲,師傅話最好用呢款。缺點:難打理清潔,爐邊跌食物乍時好煩。箝入式:師傅話 ...

我用兩個單頭電磁爐,方便打理同清潔,未煮時仲可收起切野,最好係壞左就咁掉左佢,落樓下買過個新既,$300+,又平又方便。
P.S. 我以前係用箝入式既,$3000-4000兩頭,仲要兩邊同時開係唔可以開到最盡,壞左買過重新整又要幾日。滾哂野又抹唔到入面,流哂落去,感覺極不良好,成日覺得流左落去d野發毛,偶菌

琥珀宮

國民生產總值:173221

2018勳章

我用緊座枱,優點:火力好似猛啲,師傅話最好用呢款。缺點:難打理清潔,爐邊跌食物乍時好煩。箝入式:師傅話 ...

箝入式 夠火力 唔覺易壞

寶石宮

國民生產總值:325294

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我用煤氣公司篏入式果啲都大火力架, 用左十幾年都冇壞過 (我仲成日滾瀉野)
如果再比我㨂, 我會買篏入式單頭爐, 再整個電制加個cheap cheap電磁爐, 因為有蒸焗爐基本上好少開曬兩個爐頭, 同埋多左位用

伯爵府

koalachan2002 發表於 18-2-6 22:39
我用兩個單頭電磁爐,方便打理同清潔,未煮時仲可收起切野,最好係壞左就咁掉左佢,落樓下買過個新既,$30 ...
我問師傅係咪易爆玻璃,我識人裂過又塞過幾次,師傅就係話箝入式仲要壞,漏瀉野落下面好似塞同爆。但流動電磁爐會否唔夠力?

伯爵府

Poyau 發表於 18-2-6 22:39
箝入式 夠火力 唔覺易壞
因我問過煤氣,佢地答座枱爐我果款,我廚房格式要換箝入式可選擇型號會細火力過而家

伯爵府

TMC3012 發表於 18-2-6 22:47
我用煤氣公司篏入式果啲都大火力架, 用左十幾年都冇壞過 (我仲成日滾瀉野)
如果再比我㨂, 我會 ...
可能以前的款襟用啲,我見朋友壞左又爆幾次,好似5,6年貨

琥珀宮

國民生產總值:155035

嵌入式煤氣爐 座台 二用。
想嵌入式 桌開孔。坏了更換須找同一个呎寸。
座台, 桌不必開孔。坏了任意買就是。你去電氣店, 看到會明白是怎么了。
開孔, 嵌入式煤氣爐

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

琥珀宮

國民生產總值:173221

2018勳章

6299 發表於 18-2-6 23:01
我問師傅係咪易爆玻璃,我識人裂過又塞過幾次,師傅就係話箝入式仲要壞,漏瀉野落下面好似塞同爆。但流動電 ...

易爆可能裝得唔好 要預位熱脹冷縮

寶石宮

國民生產總值:325294

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

6299 發表於 18-2-6 23:05
可能以前的款襟用啲,我見朋友壞左又爆幾次,好似5,6年貨

我冇㨂玻璃面, 但識咁多個人用, 除左比工人姐姐用到壞, 都冇話有乜問題喎
反而熱水爐就差啲

男爵府

國民生產總值:6762

6299 發表於 18-2-6 23:01
我問師傅係咪易爆玻璃,我識人裂過又塞過幾次,師傅就係話箝入式仲要壞,漏瀉野落下面好似塞同爆。但流動電 ...

單頭反而大力過雙頭,單頭爐一個可開2200,你分開用可以兩邊都開盡。雙頭爐就算佢話可以4000,都不能夠兩邊都開到盡(兩年前去睇過係咁,唔知而家新款有無得開到咁盡,據我所知係因為兩邊開哂,家用既電制唔夠力,所以唔可以同時開盡)。但個重點係箝入哂,你滾哂野我覺得佢流左落去抹唔到,我覺得好嘔心,所以先改用單頭爐,又平又方便

子爵府

國民生產總值:12046

2018勳章

師傅呃你...

大宅

國民生產總值:3981

回覆樓主:

以前我用雙頭煤氣爐,基本上只係用一邊,但每次煮完食餸兩邊都要抹,嘥時間嘥功夫,再裝修就學精咗,換咗單頭電磁爐,煮完隨便一抹就搞定,慳好多功夫,又冇咁熱

男爵府

國民生產總值:8018

2018勳章

箝入式易清理,6年都未壞,OK。

伯爵府

333s 發表於 18-2-6 23:06
嵌入式煤氣爐 座台 二用。
想嵌入式 桌開孔。坏了更換須找同一个呎寸。
座台, 桌不必開孔。坏了任意 ...
這個提議款幾好,因問過煤氣又無呢啲款

伯爵府

Poyau 發表於 18-2-6 23:09
易爆可能裝得唔好 要預位熱脹冷縮
所以我有啲介心,師傅又咁講

伯爵府

TMC3012 發表於 18-2-6 23:12
我冇㨂玻璃面, 但識咁多個人用, 除左比工人姐姐用到壞, 都冇話有乜問題喎
反而熱水爐就差啲
...
請問無玻璃款係點?都係煤氣嗎?

伯爵府

koalachan2002 發表於 18-2-6 23:18
單頭反而大力過雙頭,單頭爐一個可開2200,你分開用可以兩邊都開盡。雙頭爐就算佢話可以4000,都不能夠兩 ...
都係,雙頭齊開機會不大

伯爵府

pumpumpurin 發表於 18-2-6 23:22
師傅呃你...
咁我又唔知道,只係佢重覆講座枱式最好

伯爵府

oneone11 發表於 18-2-6 23:30
以前我用雙頭煤氣爐,基本上只係用一邊,但每次煮完食餸兩邊都要抹,嘥時間嘥功夫,再裝修就學精咗,換咗單 ...
電磁爐玻璃襟唔襟呢?要否加毛巾上面?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.