想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說結左婚都兩年啦,一直都好想要小朋友,但一路都無。其實一早知道自己係多囊卵巢症,但一路斷斷續續食中藥調理自己,想準備要小朋友。

但無奈點做都吾得,C6去左驗精都正常,又未到好差,99都又心急想抱孫,之後經朋友口中知道原來可以排下政府公家症,等三年就可以安排做一啲療程。

由我排期到聽講座大概兩個月,之後3-4個月就會安排你見一見護士了解左先,之後再過2年就見醫生。

我一月個時見左護士,護士就叫我趁後生,不如去睇下私家症啲醫生聽下意見先,費用都係3000內左右(包:藥、超聲波,同各樣化驗、驗血),其實係平過出面好多,所以最後私都睇左。

岩岩二月頭我就見左私家症既醫生,醫生話我因爲多囊卵巢關係,排卵有問題,加上C6啲精都叫正常,同我講就算做ivf,iui 都吾會好高機會成功,不如食排卵藥試下先,要我食6個月週期睇下會吾會成功懷孕。佢話如果都吾成功,就要做一個叫卵巢打孔術,整走啲多餘卵泡,等佢吾好再亂先,可以正常排卵,正常大約最短一至兩年⋯但都吾一定會可以令你有BB,仲有就係兩年後又會打回原形。

所以想問問有無sis都做左呢種打孔?你地覺得我應吾應該做好?

大宅

ritawan656 發表於 18-2-7 10:31
話說結左婚都兩年啦,一直都好想要小朋友,但一路都無。其實一早知道自己係多囊卵巢症,但一路斷斷續續食中 ...

樓主唔好灰心住,多囊都有好多成功懷孕o既例子,我自己係其中一個。
我自己本身m唔準,一時有m一時冇,什至試過m足一個月不停流血塊都停唔到,最後睇政府婦科確診多囊。佢地最初只俾避孕藥我另外每個月都有m到,但問題係我想生bb食避孕藥唔係辦法最後改睇中醫。中醫把脈已經話我有多囊卵巢,keep住睇左半年正常有排卵同有m到唔使再靠藥物。
於是我又停中藥,開始自己睇台灣醫學文章得知多囊患者食邊類supplement有好處,於是自己買supplement食,加上每日做運動,做運動好緊要,做運動對多囊症患者係百利而無一害,令身體機能自己運作返。
三個月左右成功自然懷孕,而家五個月啦~

另外,我聽講有d sis會去婦科度睇食排卵藥,做促排(呢d方法我未試過)你會唔會考慮試左先再選擇做手術?

複式洋房

yuen1110 發表於 18-2-7 13:09
樓主唔好灰心住,多囊都有好多成功懷孕o既例子,我自己係其中一個。
我自己本身m唔準,一時有m一時冇,什至試 ...

哇,我同你都好似丫,甘你食左咩supplement 丫?

大宅

ritawan656 發表於 18-2-7 13:56
哇,我同你都好似丫,甘你食左咩supplement 丫?

我食左肌醇、維他命D3、維他命E、葉酸 (除葉酸外o個o個三隻supplement,bingo後就停服)o個陣中藥叫我介內臟、雞翼,可以食多d黑木耳(黑木耳bingo後停服)。
另外我有宮寒,所以我間唔中起身會煲紅糖薑茶飲暖宮。
留意返,香港係冇肌醇賣,你可以o係台灣or美國網購返黎。我自己食gnc 500mg,唔一定要gnc牌,其他牌子都可以,份量食幾多你可以睇d台灣醫學文章。

複式洋房

yuen1110 發表於 18-2-7 15:53
我食左肌醇、維他命D3、維他命E、葉酸 (除葉酸外o個o個三隻supplement,bingo後就停服)o個陣中藥叫我介內臟 ...

吾該哂你丫,其實我都有食肌醇、葉酸、維他命E⋯
不過好緊張,日日都好緊張,好想快啲成功

大宅

回覆樓主:

我同你一樣, 多囊症(已有十幾年).....
排緊威院! 不過要等到年尾先見醫生(排左差唔多三年), 我一結婚就排 + book 左仁安 董醫生 .... (又要等大半年有多)... 所以就睇左另一個婦科, 開左排卵藥....

等到睇董醫生前, 都未成功懷孕.... 之後驗晒所有野..... 食左好幾次排卵藥都唔成功, 之後 照埋輸卵管.... 食藥 + 打針 .... 做iui.....

內膜 唔夠厚又唔得, 粒卵唔夠大又唔得......

最後 做左一次 iui ,以為成功 點知 原來化學懷孕, 為左排除宮外孕, 成日要返去抽血見醫生.... 每次仁安睇一睇, 照一照 1500左右..... 仲要成日請假先最煩......
而家睇中醫調理中......
之前我都有食好多唔同嘅維他命, 葉酸, 添喜寶, 滴雞精.......但都冇用!

生BB 呢條路真係好難行..... 但我深信總有一天會成功 ..... 加油加油

PS: 不過如果威院叫我做刺穿.... 我唔會做.... 因為太冒險, 傷左真係連 做 iui , ivf 嘅機會都少左

別墅

回覆 ritawan656 的帖子

Hi, 我之前上網睇過李天照教授的生育講座,當中有提及卵巢打孔手術,你可以去Youtube睇下
https://youtu.be/WoRJnVGdZoQ?t=930

別墅

yuen1110 發表於 18-2-7 15:53
我食左肌醇、維他命D3、維他命E、葉酸 (除葉酸外o個o個三隻supplement,bingo後就停服)o個陣中藥叫我介內臟 ...
我想問維他命d3同e系邊個牌子?我都系私家等緊做ivf,又系有多囊,好想卵子可以靚d

子爵府

回覆 ritawan656 的帖子

你search吓帖子,之前有個JM話後悔做咗呢個手術,因為到佢之後做IVF時,可以抽到的卵子變得很少(本身多囊做IVF,一般會抽到好多卵)。仲有話佢個私家醫生話佢知個手術會令卵巢功能衰退。你真係要考慮清楚,我淨係知,做完後除非你好快成功懷孕,否則係會返發。

別墅

yuen1110 發表於 18-2-7 13:09
我自己本身m唔準,一時有m一時冇,什至試 ...

請問做咩運動?

子爵府

回覆 Yanyanngng 的帖子

應該食CoQ10養卵

大宅

Yanyanngng 發表於 18-2-9 17:11
我想問維他命d3同e系邊個牌子?我都系私家等緊做ivf,又系有多囊,好想卵子可以靚d ...
我食GNC

大宅

carmen619 發表於 18-2-9 20:17
請問做咩運動?
我淘左架健身單車每日O係屋企睇住電視踩40分鐘

別墅

yuen1110 發表於 18-2-9 22:24
我食GNC
我去萬寧睇下先,有冇話要食幾耐?如果食呢2隻系咪都會令卵子質素好d架?

大宅

Yanyanngng 發表於 18-2-9 23:06
我去萬寧睇下先,有冇話要食幾耐?如果食呢2隻系咪都會令卵子質素好d架? ...
你可以研究下台灣o既網站(GOOGLE維他命D3多囊; 維他命E卵子),食幾耐因人而異,但網上文章指養卵係需要90日

別墅

yuen1110 發表於 18-2-10 10:23
你可以研究下台灣o既網站(GOOGLE維他命D3多囊; 維他命E卵子),食幾耐因人而異,但網上文章指養卵係需要90日
...
甘請問你有冇邊隻推薦?我而家只系食緊葉酸同中藥

大宅

Yanyanngng 發表於 18-2-10 23:55
甘請問你有冇邊隻推薦?我而家只系食緊葉酸同中藥
我只係食過GNC牌子

別墅

yuen1110 發表於 18-2-11 13:35
我只係食過GNC牌子
GNC肌醇入面已含葉酸還是自己要另外再配合葉酸?早晚1粒嗎?

大宅

Yanyanngng 發表於 18-2-11 14:55
GNC肌醇入面已含葉酸還是自己要另外再配合葉酸?早晚1粒嗎?
肌醇入面只有肌醇(香港冇肌醇賣,你可以上ebay、 iherb or GNC美國官網買),葉酸要另外配。食幾多粒要睇你買幾多mg一粒,台灣醫生建議患者一日食2000mg肌醇

別墅

yuen1110 發表於 18-2-11 15:19
肌醇入面只有肌醇(香港冇肌醇賣,你可以上ebay、 iherb or GNC美國官網買),葉酸要另外配。食幾多粒要睇你買 ...
明白,謝謝你

首頁

尾頁

跳至