自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我女高小,我會講佢知,佢有多少idea,但細路哥對錢始終唔係好有實際感覺。

公爵府

ivyscyip 發表於 18-2-7 12:21
你仔的學校應該唔會有貧窮家庭 (其實我唔知邊間國際),他接觸唔到其他階層
我對仔女都唔知架,不過現在都會 ...
我仔讀緊英基,算係最平民嗰間國際的了

你講得啱,佢係少機會接觸其他階層,我發覺我仔對世道嘅無知之後,都諗過是否應該帶佢去見下世面,等佢知道自己嘅生活並唔係必然,但有咩途徑呢?我家都有 d 冇咁 well off 嘅親友,但平時見面都係出來食飯,我好難開口話 hey 我可否上來你屋企坐下...

水晶宮

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:22
佢連自己每月學費幾多都唔知,我覺得有點過分

學費唔係阿仔交, 佢唔知唔出奇。我仔都唔知.....應該話, 在一個不有錢但不窮的家庭長大的少年, 佢地向來不用愁生活費, 自然唔care 呢d阿媽擔带的費用。佢地可能清楚遊戲機的價格多过屋企的每月要交的管理費。

子爵府

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:05
我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知 ...

除左佢自己學費要知,其他唔知我覺得無問題。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

曾開心 發表於 18-2-7 12:13
家長平時無講,佢米咩都唔知囉,可能只顧學業,又可能只顧玩樂,加上男仔性格,係咁架喎. ...

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我諗緊我中二知道幾多嘢

知道阿媽月薪,買幾錢牛肉有幾多,屋租就知大概價錢,報紙幾錢一份,六合彩幾錢一注,初中唔洗學費。。。好似真係唔多知其他錢銀嘅嘢

不過世界常變,幾年後,到佢大學畢業,而家知嘅嘢都唔夠updated lu, 所以唔知都唔係好緊要

公爵府

birdbird 發表於 18-2-7 12:25
樓主講果d, 我個初中 仔冇乜概念, 佢只知 佢午餐食$3x , 但佢d 同學仔会花$5x 食野; 佢買波鞋係我地趁特價 ...
你講中要點,我就係希望我仔知道咩人有咩生活水平,或者佢要咩生活就要做咩人,要做咩人而家就要點努力。但我仔完全冇概念,佢眼中嘅世界繁榮昌盛人人安居樂業,佢唔知道月薪二萬要養一家四口係過緊點樣嘅生活

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:30
我仔讀緊英基,算係最平民嗰間國際的了

你講得啱,佢係少機會接觸其他階層,我發覺我仔對世道嘅無知之後, ...
我對仔女有一次去一個朋友屋企,300幾尺,佢地都覺得咁細既。。。
之前S1教關於呢方面,阿女先知原來我地屋企算大。

其實可以去做下義工,去過劏房他就明白自己幾幸福。。。有無帶過他去D舊區行下?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:15
我就係擔心呢樣,我仔好 hea,佢真係唔知生活有幾艱難,佢真係以為 hea 住咁讀書都應該入到大學,然後應該 ...

我仔係成日同我買餸,食飯,所有價錢都知,佢會計我駛費,但就總係聯想唔到呢啲同佢將來既生活息息相關,我諗佢一日唔自己生活一日都唔會了解

侯爵府

回覆樓主:

不應該知道

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

初中,錢嘅實際價值未必會知,但家庭環境同其他同學對比一下,應該知道約略的。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我覺得要,佢理解到幾多一回事,家長應俾佢知多D

mugtaitai    發表於 18-2-7 13:19

侯爵府

醒目開學勳章

blackberry 發表於 18-2-7 12:48
我仔係成日同我買餸,食飯,所有價錢都知,佢會計我駛費,但就總係聯想唔到呢啲同佢將來既生活息息相關, ...

上到大學,住hall /租屋,乜都自己搞掂就知。

在家千日好 出門一時難

伯爵府

我仔小二已經知...
佢仲會幫我計下屋企開支...

一個普通大學畢業出來起薪幾多<---佢呢樣唔知...我無講

子爵府

回覆樓主

我大女中一,都知米貴,同同學食飯懂得唔大花筒,明白水電貴,夏天一個人在家,唔會開冷氣。細女小三,未懂世情

男爵府

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:05
我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知 ...

我每日開支都有記帳,亦會有各人的開支表,好似我女零用補習費,個表有埋家庭收入,每個月尾會比佢地睇,會知道自己同屋企用左幾多錢,平時傾計,睇新聞都會講。試過我女買 Starbucks 一杯熱飲,我行過見到街邊鋪頭請人,有寫時薪,又同佢傾下,佢地大約知道。

大宅

回覆樓主

以前阿媽都會講
但始終唔出黎社會自己搵錢都唔會識諗
所以如果佢大個啲暑假可以俾佢出去做下part time

公爵府

ivyscyip 發表於 18-2-7 12:44
我對仔女有一次去一個朋友屋企,300幾尺,佢地都覺得咁細既。。。
之前S1教關於呢方面,阿女先知原來我地屋 ...
去過,有一次去開筲箕灣,我帶佢去一棟舊樓,有條好黑嘅樓梯上去,我帶佢上過去望下,當然入唔到屋裡面,但都見到環境欠佳,嗰次佢係有 d 衝擊嘅,但隨即就唔再放喺心上

我仔有好多嘢覺得理所當然:佢覺得求求其其讀書都會入到大學,求求其其大學畢業都會有份 ok 嘅工 ok 嘅收入,然後當然就可以有 ok 嘅生活,包括一間 ok 嘅兩房單位,平日可以隨意吃吃喝喝,一年幾次外遊,等等,佢唔知道即使呢個生活,都要奮鬥,都要辛苦付出,唉,都唔知點同佢解釋

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我個仔,今年讀小4,已知世界艱難,阿媽供養佢唔易;我有數過佢知屋企有咩開支…佢心中有數。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

唔知好出奇咩? 問下自己有無同佢講先?

首頁
12345...10

尾頁

跳至