義工

湊B百科 今日: 3|主題: 2937

27個月囝囝,由十個月前開始識行,一出親街總係扭抱

大宅

國民生產總值:2310

如題,每次出門行落樓唔夠一分鐘 (個一分鐘佢肯自己行),就扭計要大人抱,唔抱既話會係街跪地,坐地,訓地,大叫等等,每次見佢肯自己行,我都會讚佢,點知佢一聽完即時舉高雙手要抱,用惡既語氣話佢佢一樣唔肯自己行,究竟有冇其他小朋友又係咁?等佢大啲,或返左幼稚園,又會否改善呢?唔通要抱到佢十八歲

王國熱話
狗狗今晚去寄宿了,要分開12天呀
一人一個, 竉物睇左好好貴的醫生經歷
免費動物傳心
想領養貓男仔

回覆 fm948 的帖子

Hello fm948 ,囝囝係陌生環境會比較不安,加上對父母依戀/依賴,小朋友會係識行識走後,反而鍾意爸媽擁抱/身體接觸,從而得到安全感,媽媽唔好責怪佢呀! 試下出街前同囝囝約好,例如一齊行到樓下大門口先抱,或者一邊抱一邊唱兒歌,唱完1-2首兒歌後就囝囝自己行一段路,媽媽趁機會休息。囝囝有進步嘅媽媽繼續俾多D讚賞呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

國民生產總值:12055

fm948 發表於 18-2-7 12:50
如題,每次出門行落樓唔夠一分鐘 (個一分鐘佢肯自己行),就扭計要大人抱,唔抱既話會係街跪地,坐地,訓地 ...

我都想知要抱到幾大,人地果啲話媽媽隻手痛就唔使抱,我個衰仔同佢講手痛仲喊大聲啲,試過成條街連拉帶扯咁拖佢返屋企,喊到拆哂天,試過好多次唔得就同佢講數,行一半抱一半,叫做好啲啲,咁抱法我真係唔知腰斷先定手斷先

大宅

國民生產總值:2966

2歲幾明白你講乜架啦
試下下次唔肯行就返屋企啦

珍珠宮

國民生產總值:31372

回覆樓主

如果係咁,都要長期備定bb車先!
我bb同你相反,一出街就落地,完全不受控制

珍珠宮

國民生產總值:34428

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

可能出街佢驚唔想自己行,有時候系會咁架,你準備好bb車

大宅

國民生產總值:2310

我要做媽媽 發表於 18-2-13 09:32
可能出街佢驚唔想自己行,有時候系會咁架,你準備好bb車

自從這一兩星期轉用士的車出街,囝囝這兩天多了自己落地行(沒有帶士的車出街的時候),自願而不需強逼,不知道是否有關係,明白到其實自己是可以離開媽媽的懷抱落地行
由11月15日起至12月15日,購物滿$400(扣除已使用的Mall Dollar回贈,優惠碼折扣及運費後),輸入 BB9yszP 這個優惠code即可獲減$50 !

珍珠宮

fm948 發表於 18-3-31 01:22
自從這一兩星期轉用士的車出街,囝囝這兩天多了自己落地行(沒有帶士的車出街的時候),自願而不需強逼,不 ...

大個仔了,可能識諗左,想自由

FB體驗帳戶

國民生產總值:193

RubyYu07 發表於 18-3-31 16:21
大個仔了,可能識諗左,想自由

你出街前約定唔抱,叫你抱你話行到大堂門口先抱,抱前又話抱到一個地方要自己行

珍珠宮

國民生產總值:37651

回覆樓主

記得亞囡有段時間都咁樣,不過話下佢,佢就肯再行多陣,讚下佢,佢就會比較願意行

珍珠宮

好火 發表於 18-4-8 02:38
你出街前約定唔抱,叫你抱你話行到大堂門口先抱,抱前又話抱到一個地方要自己行
...

咁都算乖了,唔會扭計。

伯爵府

國民生產總值:15080

fm948 發表於 18-2-7 12:50
如題,每次出門行落樓唔夠一分鐘 (個一分鐘佢肯自己行),就扭計要大人抱,唔抱既話會係街跪地,坐地,訓地 ...

我女又係咁樣,又唔肯坐BB車

翡翠宮

國民生產總值:81220

BB防敏心得分享勳章

haha,當小朋友唔識行時,就好努力行,但學識行之後就唔肯行,我就鼓勵小朋友,行兩步,媽媽就抱抱,我行系BB前面,叫BB追我。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.