意見反饋
義工

香港18區媽媽會 今日: 44|主題: 153655

[元朗區] 全日班定半日班好?

大宅

國民生產總值:2152

醒目開學勳章 畀面勳章

我個人要返工的~
有奶奶幫手睇住個囡囡..今年佢將要入讀K1
半日班:
如果讀半日早上我湊返學~中午奶奶湊放學,但囡囡放完學後就響奶奶屋企玩OR落公園玩下,沒有固定作息時間~要等我6點放工後先可以跟進囡囡讀書情況。
全日班:
如果讀全日班,奶奶就怕我囡囡好易病‧但午睡定時+多D活動。

咁我應該揀半日班定全日班好?

王國熱話
HK Express 飛峴港 一千蚊有找!
【船票優惠戰】噴射飛航eBoarding訂票優惠 ...
中文版韓國地圖App面世
【如廁更EASY】日本決定統一廁所按鈕圖案

大宅

國民生產總值:1599

咁其實要睇下你奶奶生活習慣如何,可唔可以同小朋友SET到一個固定時間表~
如果半日班,12點左右放學,返到屋企食LUNCH,沖涼等都要點半-2點,跟住比小朋友午睡1-2小時,起身食小小下午茶,跟住可叫你奶奶比D益智DVD或字卡小朋友玩,玩一陣你都差唔多放工,你自己再跟返囡囡D野.
其實真係好睇湊佢個個,如果無固定作息時間,無所事事,咁就寧願比佢返全日班.
我個人其實比較鍾意半日班,我小朋友都報左半日班,一來無咁易病,2來返到屋企,下午時間可自己教佢野,帶佢去多D地方,同佢玩.

伯爵府

國民生產總值:16302

好媽媽勳章

如果你個女過左三歲, 試下返全日啦
我覺得, 主要要睇care giver係乜野人
如果係d根唔識教小朋友的老人家
返全日吧啦
好似我99咁, 真係除左俾佢食, 照顧到我個仔好好之外, 就乜野都唔識架啦
如果係我99湊, 我一定俾個仔返全日
但如果係我媽咪湊就唔同啦
我個仔同佢住左一個星期, 唔單止識唸口黃咁用普通話由一數到十(果時得兩歲零), 又識左d中文字
我99湊左我個仔咁耐, 都無教過佢呀
連我62都係咁講....
(當然我一點都不怪我99, 始終出身所限, 佢做到一名可以照顧bb起居飲食的麻麻已好好了)

係我媽咪湊, 咁返半日都無所謂啦
可惜佢住得遠呢....

所以, 我卒之幫阿仔報左全日班

大宅

國民生產總值:2152

醒目開學勳章 畀面勳章

我都打算俾囡囡讀全日~
因為奶奶一定教唔到我囡囡野~下午無聊咁過不如俾佢返全日同小朋友過

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.