論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位,
工人20/2完約,扣埋年假琴日last day (6/2),我下午已俾佢離開,亦已預早星期日同佢簽收機票,張機票係今日飛既,佢剛通知我佢會打去取消張機票,佢唔上機,僱主可以點做?

唔該哂先~

子爵府

natalie1228 發表於 18-2-7 17:30
請問各位,
工人20/2完約,扣埋年假琴日last day (6/2),我下午已俾佢離開,亦已預早星期日同佢簽收機票, ...

佢簽收咗機票,話知佢!
你冇可能押佢上機,僱主冇力能,又冇權力!

wcpcelia    發表於 18-2-8 14:04

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-7 17:30
請問各位,
工人20/2完約,扣埋年假琴日last day (6/2),我下午已俾佢離開,亦已預早星期日同佢簽收機票, ...

你當無聽過佢電話
天空之城, 快樂之地

大宅

細姐姐 發表於 18-2-7 19:18
佢簽收咗機票,話知佢!
你冇可能押佢上機,僱主冇力能,又冇權力!

頭先同agent通過電話,工人去左搵領事館投訴我買7號機票俾佢

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-7 23:28
頭先同agent通過電話,工人去左搵領事館投訴我買7號機票俾佢

吓!佢當自己係斷約(即佢炒佢), 有14日係香港搵新僱主呀?

其實你有無預先通知外傭唔續約,扣大假早走及雙方預先確認7號機?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-2-8 08:57
吓!佢當自己係斷約(即佢炒佢), 有14日係香港搵新僱主呀?

其實你有無預先通知外傭唔續約,扣大假早走及雙 ...

我一個月前通知左佢唔續佢約,之前佢仲跳草裙舞,話唔同我續約,之後又話肯續

其實我一早就決定不續,呢個人愈做愈差,再同佢續實俾佢激到嘔血

6/2 last day 一早同佢講左,話左佢知係因為扣埋d假期,佢無反對~

機票買左7號,但係可以改期既機票黎

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-8 09:06
我一個月前通知左佢唔續佢約,之前佢仲跳草裙舞,話唔同我續約,之後又話肯續

其實我一早就決定不續,呢 ...

唓......佢自己唔醒目去搵定新僱主啫。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-2-8 08:57

其實你有無預先通知外傭唔續約,扣大假早走及雙 ...

我第一次請工人,做左一份約就咁,唉

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-8 09:26
我第一次請工人,做左一份約就咁,唉
...

咁你現在打電話去airline問下張機票no show要扣幾多錢及退款? 或原機票改期又要加幾多錢, 做定功夫。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-7 23:28

工人唔喜歡7/2飛, 佢就唔好簽收机票啦! 收咗, 咪自己去改日期囉。簡直係無理投訴僱主

大宅

birdbird 發表於 18-2-8 09:52
工人唔喜歡7/2飛, 佢就唔好簽收机票啦! 收咗, 咪自己去改日期囉。簡直係無理投訴僱主
...

法例根本無保障僱主,如果簽收左都可以去投訴的話,僱主只有無奈

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-8 18:06
法例根本無保障僱主,如果簽收左都可以去投訴的話,僱主只有無奈
...

你通知左入境處合約完結未?

合約完結, 外傭應該要離開香港, 即你講既2月7日。如果仲係香港, 係咪逾期居留呢?
天空之城, 快樂之地

子爵府

我上年11月23日賓妹交信吾做,要我買指定12月24日機票,之後就帶她到勞工處,結論是機票日子是大家同意。
請公主好煩,又怕俾反咬!

大宅

回覆樓主

工人係有十幾天可以唔走住 所以可以玩野要改機票 D機票一定要買可以改 否則都係僱主再比 最好在簽收機票時加埋雙方同意日期 更改費用工人自己承擔 我唔知有冇用 但總好過無寫

大宅

PCCW2319 發表於 18-2-8 20:01
你通知左入境處合約完結未?

合約完結, 外傭應該要離開香港, 即你講既2月7日。如果仲係香港, 係咪逾期居 ...

我仲未通知入境處呀~唔知有冇期限既呢?

我估計佢係VISA 完結前都仲有權留係香港的

大宅

samsamsam123 發表於 18-2-9 15:17
我上年11月23日賓妹交信吾做,要我買指定12月24日機票,之後就帶她到勞工處,結論是機票日子是大家同意。
...

多謝你,我又學到野

水晶宮

natalie1228 發表於 18-2-9 17:39
我仲未通知入境處呀~唔知有冇期限既呢?

我估計佢係VISA 完結前都仲有權留係香港的 ...

應該係合約完, 佢離開你屋企應該working visa就無效。因為你扣埋大期, 所以簽證都提前無效

我覺得你保障自己, 你即刻通知入境處。如果唔係外傭留係香港期間, 你可能有責任。
天空之城, 快樂之地

大宅

superdaddy888 發表於 18-2-9 17:12
工人係有十幾天可以唔走住 所以可以玩野要改機票 D機票一定要買可以改 否則都係僱主再比 最好在簽收機票時 ...

我張機票係可以改期嫁,亦通知左佢,仲俾埋永x 旅行社既卡片佢,上面有地址

寶石宮

2023年兔年勳章

natalie1228 發表於 18-2-9 17:46
我張機票係可以改期嫁,亦通知左佢,仲俾埋永x 旅行社既卡片佢,上面有地址
...

跟visa 佢最多留港多14天到20/2
機票可改期 樓主願意改 投訴理據不成立

大宅

PCCW2319 發表於 18-2-9 17:46
應該係合約完, 佢離開你屋企應該working visa就無效。因為你扣埋大期, 所以簽證都提前無效

我覺得你保障 ...

收到,我都係盡快通知入境處先唔該哂

首頁

尾頁

跳至