意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 1|主題: 27060

15個月大

大宅

國民生產總值:4634

陪月勳章

請問你地BB15個月大時會食幾多餐?食D咩可否分享一下?謝謝!

王國熱話
合益泰豬腸粉有無人試過?
今日吃...
養顏美肌糖水
最滿意的生日蛋糕

大宅

國民生產總值:1453

我bb剛16個月大,基本上和13-15個月時差不多,日常如下:

10:00 起床+4安士母乳
12:45 魚/牛/豬/雞肉+菜+豆腐/蛋的粉麵類/飯 bb大隻方形碗大半碗
4:30 水果、蛋糕、芝士、乳酪、餅餅等配搭
7:30 魚/牛/豬/雞肉+菜+豆腐/蛋的飯飯大人碗1/2-2/3碗
9:30 水果
10:45 人奶(埋身)+睡覺

全日加2-3杯自家整蘋果水..因為她唔飲清水

嵐嵐會食的粉麵類有烏冬、通粉、米線、壽桃兒童麵、意粉、shell-shaped粉~

伴飯吃的多數是煎蛋、烚蛋、雞/牛/豬/魚肉蒸蛋、烚菜、大人吃的有鱗魚(無加油及調味前)~

間中我會俾少少大人餸她食,但必定浸過水,如蕃茄炒蛋、冬菇等等~

小食就俾清蛋糕、bb餅、麵包、qbb芝士、雪印bb芝士、bb乳酪及不同水果~

大宅

國民生產總值:3997

好媽媽勳章

我個女岩岩15個月大, 佢一日既食量係咁既:

8am 240ml 奶
9am 麵包 (e.g. 方包1/4塊/提子麥包1/2個/糙米芝士包1塊/米餅2塊)
11am 蔬菜蓉3湯匙+2兩肉碎+粥仔一碗 (大人飯碗)
1pm 120ml 奶
3:30pm 240ml 奶
4:30pm 生果 (e.g. 一個加拿蘋果/半隻香蕉/4-5粒車厘子/半個細木瓜/10-12粒藍莓, etc)
7pm 蔬菜蓉3湯匙+2兩肉碎+粥仔一碗 (大人飯碗) - 材料同早上食既一樣)
9:30pm 240ml 奶

伯爵府

國民生產總值:15123

畀面勳章

8:30AM-9AM 起床240ML奶
12:30PM 粥/麵一碗(肉+菜/瓜之類)
3:30 奶240ML
7:15PM 粥+大人飯+湯
飯後生果(如apple, banana, pear, orange,etc)
10:15PM 奶204ML
餐與餐之間會比D餅,麵包,小食,水,雪梨水等等..

大宅

國民生產總值:4634

陪月勳章

個個bb都仲會飲好多奶奶,我個仔15個月大一日只飲一餐奶,佢食野的時間表如下:

8:00 6安奶
11:30 一個大人碗的粥(有菜有肉)
4:00 一個大人碗的粥
8:00 一個大人碗的粥

食完8點個餐粥之後10點幾訓覺就唔會再肯食野(包括飲奶),中間餐與餐之間都會比d橙汁同埋羊奶片佢食,你地話佢飲得咁小奶會唔會有問題呢?但係真係由細到大都唔係好肯飲奶,有冇咩可以代替奶的營養呢?

禁止訪問

國民生產總值:5760

大宅

國民生產總值:3997

好媽媽勳章

原帖由 天賜小公主 於 09-3-22 13:31 發表
Hi,
我囡囡差不多15個月, 請問你煲粥會用幾多米呀(全日或每餐)會唔會好似爛飯呀? 肉碎會用刀切碎還是用blender打爛呀? 現在囡囡有4隻牙(上門牙只有牙腳), 我每次都會把所有食物打爛連魚或蛋都一樣因為她feel到有食物 ...

我用半杯米煮成兩餐粥仔, 未至於爛飯但比粥仔杰身少少, 肉碎係用刀切成細細粒, 但菜就會用blender打爛. 你可以試下將啲肉唔好打太爛, 而餵粥仔時要教bb"趙"食物既動作, 要大動作啲咁bb先至學到ga! 我個女初初食肉粒粥仔都會嘔, 但每次嘔完我都教佢點樣郁個咀去"趙"爛啲食物, 試多幾次佢就會明ga la. 唔好心急, 慢慢黎啦, 我都明白有幾勞氣, 個陣我個女食一餐粥仔可以嘔4-5次ga, 家陣咪又無事!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.