懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我阿b差不多兩個月大時已戒了夜奶, 但最近這星期幾乎日日4點幾5點就醒, 先係邊啜手指邊ee or or, 繼而喊. 以前佢間中會有一兩天咁樣, 我試過俾水佢飲但佢不肯, 直到飲奶才ok. 所以這星期佢咁樣我都沒俾水佢飲. 因為我怕佢嘈醒大仔, 所以最後都要俾佢飲 (大約要佢捱到6am或630am左右).

我好怕如果bb繼續有咁既情況而我又俾佢飲奶, 會不會其實係"幫"佢食返夜奶呢? 我可以點做呢? 有沒有經驗媽媽教吓路? 拜託拜託!!!

大宅

其實唔會,可能bb 只係醒左,又肚餓先要食,我個仔都唔定架,有時一覺訓到成7-8am,有時5-6am 又醒,不過有時佢喊我見佢仲係眼睏就會哄佢訓返,真係唔得都要俾佢食,同埋bb 大d 佢地夜晚會訓得再長d,唔洗擔心架

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔仔2個月時已戒夜奶, 而家15個月大, 都係無端端1個月前夜晚開始嘈, 俾水都唔肯飲, 左典右典, 甚至鬼殺咁嘈.

我就寧願照俾佢食, 起碼佢可以一覺訓到天光, 總好過幾個鐘在典來典去, 我同佢都訓唔到.

為左方便, 我每晚臨訓前都會用粉格裝定奶粉.

大宅

你覺得佢餓而佢又肯飲嘅就比佢飲攞。BB仔時時需要都唔同,靈活變通吓啦,至怕佢唔肯食嘢時你仲愁啦!

首頁

尾頁

跳至