自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

我幾年前打左,因為有公司優惠,但打完好易感冒,好後悔打左

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

啱啱1月頭問過醫生,佢話等新一批流感針到9月10月先打,叫我到時先預留。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KarenC 發表於 18-2-9 17:35
黎生想叫大家問左醫生先決定,唔好盡信報導。

難怪咁多產品搵藝人做代言人! 佢地講就乜都啱! 醫生都要質疑

男爵府

回覆樓主

我有一年打左仲多左傷風感冒嗰,於是下一年都冇打,又唔敢俾細路仔,但而家個流感來勢洶洶,都心郁郁想比番佢哋,總之好混亂啦

男爵府

回覆樓主

我有一年打左仲多左傷風感冒嗰,於是下一年都冇打,又唔敢俾細路仔,但而家個流感來勢洶洶,都心郁郁想比番佢哋,總之好混亂啦

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

我地打流感針時,有問過醫生有關有效時限。醫生同我講,枝針對小朋友同成人有一年的有效。所以10月有針就可以打。但對老人家就發現只有6-9個月的有效。所以建議長者12月先打,咁就可以cover埋夏季的高峰期。

禁止訪問

男爵府

Froggy_joe 發表於 18-2-9 11:02
我覺得黎天王有一段內容講得非常之好……

就係問你的醫生,唔好輕信傳言 ...

水晶宮

回覆樓主:

其實宜家有病應該係去睇醫生定睇明星好?

珍珠宮

環保接龍勳章

cattz288 發表於 18-2-9 17:46

難怪咁多產品搵藝人做代言人! 佢地講就乜都啱! 醫生都要質 ...

叫人問醫生,仲點質疑醫生?唔該你唔好斷章取義!

覆你有嘅留言只此一次。

男爵府

Poyau 發表於 18-2-9 14:34
10月時新聞講咗 政府無跟世衛指引入貨

46萬劑疫苗錯配 香港冬季流感恐大爆發

咁我地現在1 月嗰批係咪這批舊針?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

KarenC 發表於 18-2-9 17:59

果然要問醫生,人地話唔係三月黎香港嫁, 信邊個好呢?

指黎明唔理解疫苗製造 專家:以為時裝換季 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180209/bkn-20180209154425237-0209_00822_001.html

中文大學呼吸系統科講座教授許樹昌澄清,世界衞生組職專家每年會於2月開會討論及預測哪些流感病毒會在同年冬季流行,讓藥廠於3月開始生產疫苗,製作過程約6個月,故現時香港注射的是最新一批2017/18年度北半球流感疫苗,有效對抗今季流感病毒,包括來勢洶洶的乙型流感山型病毒。

許指,疫苗製造過程需時,並非如像「網頁」般按一鍵可即時更新,「可能佢唔太理解疫苗製造過程,時間概念唔啱,以為係時裝換季。」

家庭醫生鄭志文表示,其診所購入的流感疫苗生產日期為去年8月,保質期至明年7月。每季剩餘流感針都會銷毀,不可能存在所謂的「過期」倉底貨。 近日流感疫苗供應緊絀,大部分家庭醫生診所都缺貨。
總有離別的時候

水晶宮

Chowying 發表於 18-2-9 18:31

指黎明唔理解疫苗製造 專家:以為時裝換季 ...

好搞笑,[按鍵即更生],[時裝換季]

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 18-2-9 17:58

so confusing
放下自在

象牙宮

KarenC 發表於 18-2-9 17:59

尋日眾醫生, 衛生署咪已經講得好清楚囉!仲需要補充什麽?
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ddkaka 發表於 18-2-9 17:58

飲維C
總有離別的時候

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我每年都係11月打

珍珠宮

環保接龍勳章

Chowying 發表於 18-2-9 18:31

指黎明唔理解疫苗製造 專家:以為時裝換季 ...

以你田水平唔明黎生講咩都正常嘅
人生本是苦

寶石宮

2023年兔年勳章

Rjeuxxx 發表於 18-2-9 18:11
咁我地現在1 月嗰批係咪這批舊針?

政府仍無跟世衛建議 可參考CHP單張

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/sivchi.pdf

翡翠宮

KarenC 發表於 18-2-9 20:13
以你田水平唔明黎生講咩都正常嘅

根本從來冇諗過要明黎明講d 咩,你原來睇唔出呀

我淨係鐘意睇 d 醫生揭發冇知既人,好好笑
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至